Η Λερναία Υδρα της διαπλοκής! Οι εκβιασμοί πιάνουν τόπο και το MEGA διασώζεται με ...Δάνειο - Μαμούθ!

Πώς πήρε το «Μεγάλο Κανάλι» δάνειο – μαμούθ 98 εκατ. ευρώ όταν σε «Πήγασο» και ΔΟΛ εγκυμονούνται ενδιαφέρουσες εξελίξεις, συγχωνεύσεις και καραμπόλες στελεχών

Γράφει ο  Λουκιανός Κάλλιμπαν
Κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 98 εκατ. ευρώ συνήψε η εταιρεία «Τηλέτυπος», ιδιοκτήτρια του “Mega Channel”, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να αναχρηματοδοτηθεί ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός και να χρηματοδοτηθούν νέα επιχειρηματικά σχέδια. Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή.
Στο παρασκήνιο άλλα ακούγονται όπως ότι αυτή είναι η κυβερνητική αντιπαροχή προς τους επιχειρηματίες πίσω την εταιρεία «Τηλέτυπος» στην επίμονη προσπάθεια στήριξης ακραιφνών επιλογών στο όνομα του Μνημονίου και των εντολών από την τρόικα και τη γερμανική κυβέρνηση.
Τα προβλήματα ρευστότητας του Mega Channel είναι γνωστά από παλιά και χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για διάφορες επιχειρήσεις «εθελουσίας εξόδου» και απολύσεων προσωπικού που δεν συμφωνούσε με την αυστηρή μνημονιακή ρητορική που έχει υιοθετήσει το κανάλι.
Τα παζάρια για το δάνειο – μαμούθ άρχισαν λίγο πριν τελειώσει η προηγούμενη τηλεοπτική σεζόν, δηλαδή στα μέσα Μαΐου, όταν άρχισε να καλλιεργείται κλίμα «αγωνίας» για τα προβλήματα που προκαλούσε η καθίζηση της διαφήμισης στη ρευστότητα του Μέσου. Ακόμα και οι ψίθυροι για τη βιωσιμότητα του «μαγαζιού» είχαν ένα μόνο σκοπό να εξασφαλίσουν κυβερνητική εύνοια και χρηματοδότηση από κρατική τράπεζα έναντι πλήρους στήριξης.
Στις ενημερωτικές ζώνες του καναλιού είναι πρόδηλη η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης και η υιοθέτηση σκληρών «μνημονιακών» γραμμών με σκοπό ν’ ανοίξουν οι ασκοί των (πέντε ή έξι) τραπεζών του κοινοπρακτικού δανείου και να πέσει ζεστό χρήμα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι βασικοί μέτοχοι του “Mega Channel” είναι οι όμιλοι «Πήγασος Εκδοτική» και «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη», δηλαδή οι κύριοι Φώτης Μπόμπολας και Σταύρος Ψυχάρης.
Οι θέσεις τους απέναντι στην τρικομματική κυβέρνηση και σε καθέναν από τους κυβερνητικούς εταίρους είναι γνωστές και μη εξαιρετέες. Το ίδιο συμβαίνει επίσης με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι όμιλοί τους, σε τέτοιο βαθμό ώστε να οργιάζει η φημολογία πως επίκειται και συνένωση των δύο ομίλων. Ήδη στη δημοσιογραφική πιάτσα συζητείται το σενάριο «ΛΑΜΠΟ», από το Λαμπράκης – Μπόμπολας, με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για καραμπόλες κορυφής που θα επιφέρουν αλλαγές και στο “Mega”.

Το γεύμα Βενιζέλου – Μπόμπολα
Κι αυτά δεν λέγονται στα μπαράκια της πλατείας Καρύτση που συχνάζουν στελέχη του ΔΟΛ, ούτε στα ρεστωράν της λεωφόρου Πεντέλης όπου δειπνούν στελέχη από το «Έθνος», ούτε ακόμα στις παρέες της πιάτσας των τηλεοπτικών παραγωγών από τα «Στούντιο ΑΤΑ» και την «Άνωση» (του ευρύτερου περιβάλλοντος Μπόμπολα). Γίνονται σοβαρές συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο.
Έγκυρη πηγή έλεγε ότι όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος γευμάτισε μαζί με τον ισχυρό άνδρα του «Πήγασου», τον κ. Φώτη Μπόμπολα και τον διευθυντή του «Έθνους» κ. Θανάση Τσεκούρα έδειξε πολύ περίεργος για τα εξής θέματα:
α) Αν ισχύει η φημολογία ότι θέλει να κλείσει τα πάντα εκτός από το «Έθνος» που φέρεται να σκέφτεται να το κάνει εβδομαδιαίο (στα πρότυπα του «Εμπρός» όταν χάθηκε το «Πρώτο Θέμα»).
β) Αν έχει εξετάσει όλες τις πτυχές μιας πιθανής συνένωσης δυνάμεων με τον ΔΟΛ και τι θα σημάνει αυτό για τον όμιλο.
γ) Γιατί υπάρχει τόσο καλή διάθεση απέναντι στο πρόσωπο του πρωθυπουργού  Αντώνη Σαμαρά, περισσότερο από το «Έθνος» όπου διευθύνει ο κ. Τσεκούρας και λιγότερο από την «Ημερησία» όπου διευθύνει ένας εκφραστής της παλιάς καλής σχολής του «μαγαζιού» ο κ. Αντώνης Δαλίπης. (Σε ανάλογα πηγαδάκια στα εξωτερικά καπνιστήρια του κτηρίου στην οδό Μπενάκη δεν εκπλήσσονται. Σχολιάζουν ότι όταν ο συγχωρεμένος Αλέκος Φιλιππόπουλος, χάρη στον οποίο στήθηκε και πέτυχε το «Έθνος», εξέδωσε το περιοδικό «Κεφάλαιο» ο Αντώνης Σαμαράς ήταν το εξώφυλλο και η κύρια συνέντευξη του παρθενικού τεύχους).
δ) Πώς θα χειριστεί το πρόβλημα ρευστότητας του “Mega Channel”, αν θα συνεχιστεί η στήριξη προς την κυβέρνηση και αν ισχύουν τα ξαναζεσταμμένα σενάρια περί συγχώνευσης με το “Star (συμφερόντων Βαρδινογιάννη).
Η συνάντηση των κ.κ. Βενιζέλου, Μπόμπολα και Τσεκούρα έγινε μερικές ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα στο εστιατόριο «Βυζαντινό» του «Χίλτον» με μεγάλη διακριτικότητα.Και μπορεί να μη γινόταν γνωστή αν κάποιος που κυκλοφορεί με φόρμες στο δεύτερο όροφο του κτηρίου στη Μπενάκη συζητούσε λιγότερα με κυβερνητικούς παράγοντες και δεν έχανε την ψυχραιμία του από ρεπορτάζ του “Reuters” για την «ολιγαρχία» των ΜΜΕ στη χώρα μας.
Ο ΔΟΛ και οι εξελίξεις
Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με το χορηγικό πακέτο ύψους 800.000 ευρώ που πήρε ο ΔΟΛ (από το πουθενά) μέσω ΟΠΑΠ και τις εντεινόμενες φήμες περί προγράμματα «εθελουσίας εξόδου» 15 βετεράνων συντακτών (που επιβεβαιώθηκαν χθες), επιτάχυναν τις εξελίξεις.
Τόσο από την πλευρά Μπόμπολα, όσο και από την πλευρά Ψυχάρη έχουν δοθεί 10 εκατ. ευρώ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «Τηλέτυπος». Παρά τις καθυστερήσεις σε τραπεζικές υποχρεώσεις και τους πιστωτές, το “Mega” κόντεψε να πιάσει τα «κόκκινα» γι’ αυτό και υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα στελέχη της ενημερωτικής ομάδας να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να «ξεπεραστεί ο σκόπελος και να πάρει η Ελλάδα τη δόση».

Το δάνειο και το δηκτικό σχόλιο
Ο στόχος επιτεύχθηκε και τώρα ήρθε η ώρα της ανταπόδοσης. Μόνο που καταγράφηκαν καιχονδροειδείς χειρισμοί. Συγκεκριμένοι σχολιαστές του “Mega” καλλιέργησαν εμφυλιοπολεμικούς φόβους και εξακολουθούν να τρομοκρατούν την κοινωνία ενώ τα διεθνή ΜΜΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το επικείμενο ανθρωπιστικό ζήτημα που πλήττει τον ελληνικό λαό.
Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις του Χάρρυ Κλυνν στο ιστολόγιό του«Το να οδηγηθούν δηλαδή στο Ειδικό Δικαστήριο και να δικαστούν 4-5 δωσίλογοι «γιωργάκηδες», υπουργοί και πρωθυπουργοί που «έδωσαν» συνειδητά και αποδεδειγμένα τη χώρα τους και το λαό τους, το να πληρώσουν οι μεγαλοφοροφυγάδες και να δικαστούν αυτοί που απέκρυπταν τις «λίστες» τους είναι «εμφύλιος» και «εθνικός διχασμός», ενώ το να αυτοκτονούν άνθρωποι κάθε μέρα είναι «εθνική ενότητα» και «σωτηρία της πατρίδος»! Φυσικά ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν.
» Γνωρίζουν πως όταν σπέρνουν τον τρόμο και τη βία καταστρέφοντας τις ζωές των ανθρώπων,δεν μπορούν να περιμένουν να θερίσουν γαρδένιες στα μπουζούκια».
Καθετί άλλο αρκεί για τις «ψυχολογικές επιχειρήσεις» μέσω των ειδήσεων από συγκεκριμένα πρόσωπα του “Mega”, τα οποία σίγουρα δεν γνωρίζουν ποια είναι η «Ηθική της Επικοινωνίας» του Γιούργκεν Χάμπερμας αλλά εργάζονται κοπιωδώς για την «Τυραννία των ΜΜΕ», όπως την έχει περιγράψει ο Ιγνάσιο Ραμονέ. Προϋπόθεση είναι να τους έχουν διαβάσει και να μη τους θεωρούν θαμώνες «ζεστών» μπαρ στο Φάρο Ψυχικού, τώρα που εγκατέλειψαν το Κολωνάκι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More