Ποινική δίωξη σε βάρος του επικεφαλής στην ΕΛΣΤΑΤ

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, και δύο ακόμη μελών της διοίκησης, άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, μετά από παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων, για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου. Συνέντευξη της Ζωής Γεωργαντά στο Enet.gr



Η προκαταρκτική έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων βασίστηκε σε καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία είχε μιλήσει για συνειδητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2009, με απώτερο στόχο την προσφυγή της Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Η δίωξη αφορά επιπλέον τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνο Μορφέτα και την προϊστάμενη της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών Ασπασία Ξενάκη. Σε βάρος του Α.Γεωργίου ζητείται να ασκηθεί δίωξη και σε βαθμό πλημμελήματος, για παράβαση καθήκοντος.

Η Ζωή Γεωργαντά είχε ισχυριστεί ότι μέσω μη αποδεκτής μεθοδολογίας το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά  - αποτυπώθηκε από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4% - προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μάλιστα, η Ζ.Γεωργαντά έχει υποστηρίξει ότι η μεθοδολογία υιοθετήθηκε μετά από σχετική προτροπή της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.

Οι εισαγγελείς ζητούν να διαβιβαστεί η μεγάλη σε όγκο δικογραφία σε ειδικό ανακριτή, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο. Συγχρόνως, ζητούν να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης που βαρύνει τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και να εντοπιστούν τα πρόσωπα αυτά, καθώς και να αναζητηθεί αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων αλλά και συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Πριν από ένα χρόνο, η δικογραφία είχε αποσταλεί στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο πολιτικών ευθυνών του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Δεν είχαν προκύψει αντίστοιχα στοιχεία, με αποτέλεσμα να επιστραφεί η υπόθεση στο Εφετείο ώστε να συνεχιστεί η έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.
Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η «Ε» το Σεπτέμβριο του 2011.
πηγή http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=337845

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More