"Χάρακας"....... που τους χρειάζεται!! Καταστρέφουν και παραδίδουν τον Πάρνωνα!

Πάρνωνας, η ομορφιά και η ησυχία στο 'άγριο' και επιβλητικό τοπίο θα είναι σε λίγο παρελθόν. Στα χωριά του Ζάρακα, στη νότια πλευρά του βουνού, αποφάσισαν οι ....ειδικοί να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες.
Ένα σύντομο ιστορικό της προσπάθειας εγκατάστασης και λειτουργίας από πλευράς των εταιρειών αλλά και οι αντιδράσεις των κατοίκων:
Αρχικά το περιφεριακό συμβούλιο Πελοποννήσου είχε γνωμοδοτήσει θετικά για την κατασκευή και λειτουργία αιολικού σταθμού στον Κοκκινόβραχο-Χιονοβούνι του Δήμου Μονεμβασίας.
12 ανεμογεννήτριες τύπου Vestas ονομαστικής ισχύος 2 MW, ύψους 107 μέτρων και με διάμετρο πτερωτών 80 μέτρων επρόκειτο να τοποθετηθούν και μάλιστα σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Χάρακα έναν από τους 11 οικισμούς του Ζάρακα  που χαρακτηρίστηκαν ως "παραδοσιακοί  οικισμοί".
 Το Χιονοβούνι Ζάρακα-πολύ κοντά στον παραδοσιακό οικισμό Χάρακα, για όσους ξέρουν την περιοχή- υπάγεται στις προστατευτικές διατάξεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και την διατήρηση-προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας.  
Στα βουνά της ΒΑ Λακωνίας συναντώνται διάφορα είδη αετών και άλλων αρπακτικών πτηνών, που προστατεύονται από την Ελληνική νομοθεσία αλλά και  από διεθνείς συνθήκες. Παρόλα αυτά το συμβούλιο αποδεχόμενο τα συμπεράσματα των εκτιμήσεων της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της ειδικής ορνιθολογικής μελέτης που προσκόμισε  η ενδιαφερόμενη εταιρεία «Αρχράν Αιολική Α.Ε.»εξέδωσε απόφαση υπέρ της εταιρείας.
Μια απόφαση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.
Έτσι τελικά η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, αναγκάστηκε να εξετάσει το θέμα και να βγάλει αρνητική γνωμοδότηση για την κατασκευή τριών αιολικών σταθμών στις ορεινές θέσεις α) Χιονοβούνι, β) Κοντοράχη-Σπαρτίλα-Κάρκανο και γ) Γαϊδουροβούνι, απορρίπτοντας και τις τρείς σχετικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εγκατάσταση και λειτουργία τους. 
Όμως, δυστυχώς, η χαρά δεν κράτησε πολύ.
Οι εταιρείες και στις τρεις περιπτώσεις επανήλθαν και πήραν νέες άδειες, βασισμένες σε αλλαγές της νομοθεσίας, για την τοποθέτηση:

12  Α/Γ Χ 2ΜW έκαστη, στον Κοκκινόβραχο - Χιονοβούνι

10  Α/Γ Χ 3ΜW , στο Μπελεχέρι

13 Α/Γ και 8 Α/Γ Χ 900ΚW,  στην Κοντοράχη και στη Σπαρτίλα- Κάρκανο αντίστοιχα και

27 Α/Γ Χ 850 ΚW έκαστη στο Γαϊδουροβούνι.

Αυτές οι 70 ανεμογεννήτριες, αν τελικά τοποθετηθούν,  θα υποβαθμίσουν ριζικά το πανέμορφο βουνό και τη σχετικά αδιατάρακτη ανά τους αιώνες περιοχή του Ζάρακα.
Να υπενθυμίσουμε πως 
Ο Χάρακας είναι παραδοσιακός οικισμός και η απόσταση για την τέλεση οποιουδήποτε έργου πρέπει να είναι πάνω από1500 μέτρα.
Στην περίπτωση των αιολικών πάρκων οι ειδικοί είναι αφαιρετικοί μιας και η απόσταση  Χιονοβουνι-Χάρακα είναι 1200μ, ίσως και λιγότερο.

Ως παραδοσιακοί οικισμοί, χαρακτηρίστηκαν 11 χωριά και οικισμοί του Ζάρακα του Δήμου Μονεμβασίας, με απόφαση που υπογράφουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ κ. Σηφουνάκης με το από 28/2/12 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 84ΑΑΠ/12)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More