Φοβούνται παγκόσμια κριση! Μεταφέρει το γερμανικό χρυσό πίσω στη Γερμανία η Bundesbank - 3.400 τόνοι!

Με μια κίνηση που καταδεικνύει την σοβαρή ανησυχία της Γερμανίας για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα του παγκόσμιου χρέους, αλλά και της παγκόσμιας κατάστασης ασφάλειας ως απόρροια του χρέους, η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank σκοπεύει με συνοπτικές διαδικασίες να μεταφέρει όλο τον γερμανικό χρυσό που φυλάσσεται στο εξωτερικό πίσω στα γερμανικά θησαυροφυλάκια.


Όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος σήμερα (Bild) τουλάχιστον 3.400 τόνοι χρυσού αξίας 150 δισ. € πρόκειται να μεταφερθούν πίσω στη Γερμανία από το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι όπου και φυλάσσονται.

Σχετική ανακοίνωση πρόκειται να κάνει σήμερα η Bundesbank εκπρόσωπος της οποίας ανέφερε πως ο χρυσός που θα μεταφερθεί πίσω στη Γερμανία πρόκειται να λιώσει για να ξαναγίνει σε μορφή ράβδων εξετάζοντας έτσι και την ποιότητά τουγια την οποία υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες.

Ο επίσημος λόγος για τη μεγάλη αυτή μετακίνηση του χρυσού πίσω στο Βερολίνο αποτέλεσε αναφορά της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Οικονομικού Ελέγχου σύμφωνα με την οποία ασκείται κριτική στην γερμανική κεντρική τράπεζα για την «κακοδιαχείριση» όπως αναφέρεται χαρακτηγρ4ιστικά των γερμανικών αποθεμάτων χρυσού που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ουσιαστικός λόγος όμως είναι η επερχόμενη οικονομική κρίση, κρίση για την οποία μίλησε πρόσφατα ο “guru” του αμερικανικού hedge fund, Hayman Capital Management, Kyle Bass, ο οποίος προέβλεψε «θερμή» κατάληξη της έκρηξης του παγκόσμιου χρέους με έναν μεγάλο πόλεμο: «Όλο αυτό θα τελειώσει με πόλεμο», δήλωσε ο Bass.

«Δεν ξέρω ποιος θα πολεμήσει ποιον αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε να ξεσπούν πόλεμοι και μάλιστα όχι μικροί», είπε σε ομιλία του σε συνέδριο.

Ο Bass στηρίζει την πρόβλεψη του στο γεγονός ότι το χρέος της πιστωτικής αγοράς έχει ανέλθει στο 340% του παγκόσμιου ΑΕΠ, επισημαίνοντας πως «ο κόσμος δεν είχε ζήσει ποτέ στο παρελθόν ειρηνικά με τέτοιο φορτίο και ειναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί κάτι άλλο πέρα από πόλεμο. Ειδικά οι ΗΠΑ μπορεί να δουν μια θερμή σύγκρουση ως απόδραση από το αδιέξοδο του χρέους».

Ο ίδιος εξηγεί πως «Ορισμένες κοινωνίες δεν θα αντέξουν τις πιέσεις τη στιγμή που χρέος τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, επιφέροντας βαριές απώλειες σε εκατομμύρια επενδυτών. Αυτό αλλάζει μόνο με πόλεμο».

Ο γερμανικός χρυσός στο εξωτερικό (3396 τόνοι) περιέχεται σε ποσοστό 45% στην Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (US Federal Reserve) ένα άλλο ποσοστό της τάξης του 13% στην Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England), ένα 11% στην Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France) και το υπόλοιπο 31% διατηρείται στο κεντρικό κατάστημα της Bundesbank στην Φρανκφούρτη. Η αποστολή του χρυσού σε «συμμαχικές» χώρες είχε γίνει στα χρόνια του ψυχρού πολέμου εξαιτίας του επίφοβου κλίματος ασφάλειας.

Η απόφαση της Γερμανίας να ζητήσει το χρυσό της πίσω κυρίως από τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να χαροποιήσει ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον ούτε και θα στείλει καλό μήνυμα προς τις αγορές εκτιμούν αναλυτές.

Οι Γερμανοί θέλουν το χρυσό τους πίσω και θα τον πάρουν. Αλήθεια με τον ελληνικό χρυσό που βρίσκεται στο εξωτερικό τι γίνεται;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More