Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ΝΟΒΟΤΕΛ» ανάγκασαν την εργοδοσία σε υποχώρηση

Ο ξενοδόχος δεσμεύτηκε γραπτά να μην εφαρμόσει τις μειώσεις μισθών και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το σωματείο. Ενα πρώτο σημαντικό βήμα στον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική επίθεση έκαναν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» που μετά από 24 μέρες απεργιακού αγώνα ανάγκασαν σε μια πρώτη υποχώρηση την εργοδοσία του ξενοδοχείου.
Συγκεκριμένα, χτες η εργοδοσία δεσμεύτηκε και γραπτά να μην εφαρμόσει την κατάπτυστη κλαδική ΣΣΕ - που προβλέπει μείωση μισθών σε ποσοστό 15% - για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη, οπότε και θα επιστρέψει στους εργαζόμενους τα χρήματα που παρακράτησε από την εφαρμογή της αυτούς τους δυο μήνες.


Παράλληλα δεσμεύτηκε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων - πρώτη συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 22/10 - για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Την εντολή για την παραπάνω συμφωνία έδωσαν στο επιχειρησιακό σωματείο οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο που πραγματοποίησαν γενική συνέλευση αργά το απόγευμα μετά από κάλεσμα του σωματείου.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με τη λήξη της αυριανής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στην οποία και θα συμμετάσχουν. Ταυτόχρονα ψήφισαν και το σχέδιο - πρόταση με το οποίο διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με μισθούς που να καλύπτουν την απώλεια του 15% που προβλέπει η ισχύουσα κλαδική ΣΣΕ σε σχέση με την προηγούμενη. Στη συνέλευση συμμετείχαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, επιχειρησιακά σωματεία από ξενοδοχεία της Αθήνας, καθώς και εκπρόσωποι από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής, καθώς και από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Η πρόεδρος του σωματείου Νίκη Χάλακα υπογράμμισε πως η εξέλιξη αυτή είναι μια πρώτη νίκη. «Το αποτέλεσμα είναι μια βάση για την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ. Είναι βάση για να παλέψουμε με καλύτερους όρους για να μην περάσουν τα νέα μέτρα για 13ωρα στη δουλειά, για 6ήμερα, για μείωση των αποζημιώσεων κλπ.». Κατέληξε λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και όχι σε εφησυχασμό μπροστά στην έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας Ν. Παπαγεωργίου, μιλώντας στη συνέλευση, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που πρέπει να μεταλαμπαδευτεί σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλα τα ξενοδοχεία και αλλού, να εκτιμηθούν τα αρνητικά και τα θετικά συμπεράσματα. Κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι έτοιμοι και πάλι να βρεθούν στον αγώνα με τη μορφή πάλης που θα επιλέξουν, αν οι διαπραγματεύσεις δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους. Ο αγώνας που δίνει, τόνισε, ο κλάδος ενάντια στη σφαγή των μισθών για υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ, που να καλύπτουν τις απώλειες από την κατάπτυστη κλαδική ΣΣΕ, βάζει τουβλάκι το τουβλάκι το τείχος αντίστασης που πρέπει να υψωθεί ενάντια στη συνολικότερη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης.

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων εξέδωσε η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας.

Αλληλεγγύη από όλη τη χώρα

Τη σημασία του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο «Νοβοτέλ» μαρτυρά και το πλήθος των ψηφισμάτων συμπαράστασης που έφτασαν χτες από συνδικάτα της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα τους κλάδους των: ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ, ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΔΕΡΜΑΤΟΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΖΙΝΟ. Ακόμα τα: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.

Στο πλευρό τους βρέθηκε και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που επέδωσε στη συνέλευση σχετικό ψήφισμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More