Γ. Χουλιάρας "Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την Κρήτη"

Νέα σεισμική δόνηση, αυτή τη φορά μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06:36 το πρωί, 13 χλμ βόρεια της Σητείας στην Κρήτη, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

Αυτή η έντονη δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες στη συγκεκριμένη περιοχή, έχει κάνει τους σεισμολόγους να έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους, καθώς όπως λέει στο BriefingNews ο κύριος ερευνητής σεισμολογίας Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, «η Κρήτη είναι μία περιοχή με πολλή υψηλή σεισμικότητα, που έχει στο παρελθόν δώσει μεγάλους σεισμούς».

«Αυτή η σεισμική δραστηριότητα θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί βρίσκεται πάνω στη ζώνη σύγκρουσης και καταβύθισης της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας, με αυτή του Αιγαίου και ειδικά νότια της Κρήτης» τονίζει ο κ. Χουλιάρας και συνεχίζει: «Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είναι μία περιοχή με πολλή υψηλή σεισμικότητα, που έχει στο παρελθόν δώσει μεγάλους σεισμούς.

Η Κρήτη είναι μία περιοχή που καλύπτεται πλήρως από το Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο με πάρα πολύ καλή ανίχνευση της μικροσεισμικής δραστηριότητας, στην ευρύτερη περιοχή, και με αυτό ακριβώς τον τρόπο παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

«Το καθησυχαστικό είναι ότι είναι σε θαλάσσια περιοχή, αρκετά μακριά από κατοικημένες περιοχές και μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταγράψει ισχυρούς σεισμούς».

Όμως, όπως λέει ο κ. Χουλιάρας, «δεν μπορείς να ξεχωρίσεις εύκολα αν είναι μία μικροσεισμική σμηνοσειρά, σεισμικές δονήσεις δηλαδή, που διαρκούν μερικές εβδομάδες ή και μήνες, αλλά δεν καταλήγουν σε έναν κύριο μεγάλο σεισμό, ή αν είναι μία προ-σεισμική δραστηριότητα. Γι’ αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή». 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More