Σκάνδαλο 1 δις Ευρώ από την “ανεξάρτητη αρχή” ΑΔΜΗΕ, που έκανε το δώρο της ντροπής με τη Siemens!

Εξωφρενικοί και εκτός ελέγχου. Το φάντασμα του Παπανδρέου συνεχίζει να στοιχειώνει κάθε ενέργεια του κρατικού μηχανισμού, ακόμα και αν ο ίδιος είναι σε επίγειους, μακρινούς παραδείσους.
Τα μέλη της περιβόητης “ανεξάρτητης” ΑΔΜΗΕ που έδωσαν τον διαγωνισμό της ντροπής στη Siemens, νομίζοντας ότι θα την γλιτώσουν όπως ο Τσουκάτος και ο Μαντέλης, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν άλλο ένα κολοσσιαίο σκάνδαλο της Παπανδρεϊκής διακυβέρνησης.

Έτσι, μετά από αυτό: Εθνική ντροπή και πρόκληση: Οι διορισμένοι του ΓΑΠ Δίνουν στην Siemens έργο – μαμούθ με εντολή Μέρκελ. Ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο κύριε Σαμαρά;
έρχεται καλπάζοντας και ο λογαριασμός για την απάτη των φωτοβολταϊκών.
Εάν δεν τους σταματήσει, εάν δεν τους τιμωρήσει παραδειγματικά η παρούσα κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι θα συνθλιβεί μαζί τους, καθιστώντας εαυτούς συνυπεύθυνους.

Διαβάστε τι γράφει το capital.gr:

Πριν μερικά χρόνια, όταν άρχισε η όλη τρέλα των φωτοβολταϊκών, δεν σας κρύβω ότι ήμουν και εγώ μεταξύ πολλών που σκέφτηκαν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Η επιδότηση, έτσι όπως την έβλεπα, ήταν παραπάνω από συμφέρουσα.

Βέβαια τότε σκέφτηκα ότι αν όλοι κάνουν το ίδιο, ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;

Διότι ναι μεν θεωρητικά ένα μικρό ποσό να μπορεί πληρωθεί από τους υπολοίπους καταναλωτές της ΔΕΗ, αλλά τι θα γίνει αν ξαφνικά όλοι βάλουν φωτοβολταϊκά;

Φέτος το καλοκαίρι, με εντυπωσίασε πόσοι είχαν βάλει φωτοβολταϊκά στον νομό Ηλείας. Δεν μέτρησα ακριβώς, αλλά σχεδόν 1 στα 3 σπίτια σε ανοιχτό χώρο είχε βάλει φωτοβολταϊκά στέγης. Και αυτό ξεχωριστά από πόσες μεγάλες εγκαταστήσεις είδα εδώ και εκεί, ειδικά σε κάτι απομακρυσμένες περιοχές στο πουθενά, σε κάτι χωράφια που δεν τα πιάνει το μάτι σου.

Η κατάληξη είναι η εξής: πολλά από τα προβλήματα του κλάδου (όπως θα διαβάσετε και εσείς στο πιο κάτω γράμμα από έναν φίλο – αναγνώστη) έχουν να κάνουν με το ότι σε αυτή τη χώρα, δεν ξέρουμε να σχεδιάζουμε και να σκεφτόμαστε λογικά.

Ειδικός στον κλάδο δεν είμαι, αλλά το παρακάτω γραμμα δίνει μια διαφορετική διάσταση στο πρόβλημα, σε σχέση με αυτά που διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό. Και το νόημα για μένα είναι ότι, για άλλη μια φορά, δεν σχεδιάζουμε με γνώμονα τους κανόνες και τους όρους της αγοράς,

“Ο απίστευτος σύμβουλος (εταιρεία, υπηρεσιακή επιτροπή κτλ) ο οποίος εισηγήθηκε σε μια ηλιόλουστη χώρα η τιμή της επιδοτούμενης κιλοβατώρας από φωτοβολταϊκά να είναι στα 0,55 ευρώ, και φυσικά οι υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και υπουργοί που το υπέγραψαν και το έκαναν νόμο του κράτους είναι ο απολύτως υπεύθυνοι για όλα τα τραγελαφικά που συμβαίνουν στην αγορά των φωτοβολταϊκών.

0,55 ευρώ; Όταν στην Αμερική η επιδότηση ήταν (το 2008) 0,35 δολάρια; Όταν στην Γερμανία ήταν 20% περίπου χαμηλότερα με σύννεφα;

Αλήθεια ποιος νομίζετε ότι θα πλήρωνε αυτήν την απίστευτη τιμή;

Από κάπου έπρεπε να βγει. Ήδη το τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς έχει τετραπλασιαστεί από τότε που θεσμοθετήθηκε και για να πληρώνει το συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα λόγω της υπερβολικά καθορισμένης τιμής, πρέπει να οκταπλασιαστεί.

Η πλάκα είναι ότι ούτε οι πρώτοι παραγωγοί έβγαλαν πολλά λεφτά. Και ξέρετε γιατί; Μόλις οι εταιρείες εξοπλισμού φωτοβολταϊκών είδαν την απίστευτα ψηλή τιμή επιδότησης, άρχισαν να πουλάνε πολύ πιο ακριβά τον εξοπλισμό. Έτσι και οι εταιρείες που παρήγαγαν ρεύμα με φωτοβολταϊκά δεν καρπώθηκαν τόσο την ψηλή τιμή γιατί και η εγκατάσταση τους κόστισε πολύ.

Και όλα αυτά επειδή κάποιος το όρισε αυθαίρετα στα 0,55 ευρώ, χωρίς να σκεφτεί από που θα έρθουν αυτά τα λεφτά για να πληρωθούν οι παραγωγοί.

Ξέρετε τι σκάνδαλο είναι αυτό; Του ενός δισ. ευρώ. Τόσο θα φτάσει το σωρευτικό έλλειμμα του ΑΔΜΗΕ σε 5 χρόνια.

Δεν πιστεύω ότι υπήρχε ύποπτο σχέδιο. Ανικανότητα και ασχετοσύνη υπάρχει. Βάλε τώρα μια τιμή να περάσουμε τον νόμο, να δείξουμε ότι κάνουμε νομοσχέδια, και βλέπουμε. Αυτό είναι. Έτσι λειτουργεί το δημόσιο. Δεν υπάρχει δόλος, άγνοια υπάρχει. Άγνοια για το ότι δεν έχουμε μάθει να υπολογίζουμε σωστά τις συνέπειες των αποφάσεών μας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Π. Π. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Msc
Υπεύθυνος για την φιλοξενία
Γιώργος Καισάριος

πηγή http://olympia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More