Φθινόπωρο και Ιώσεις. Ποιές είναι οι παθήσεις της εποχής;;



Ορισμένα παθολογικά προβλήματα εμφανίζονται συνηθέστερα κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου. Τα προβλήματα αυτά συνηθέστερα είναι ήπια, που αναδύονται κατά τη διαδικασία προσαρμογής από τις διακοπές στη ρουτίνα της καθημερνότητας ή είναι σοβαρότερες παθολογικές διαταραχές που προκύπτουν ως αποτέλεσμα έκθεσης σε παθογόνους παράγοντες που έδρασαν κατά τη διάρκεια των διακοπών και εκδηλώνονται ημέρες ή εβδομάδες μετά την επάνοδο. Οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται κυρίως με κακές συνθήκες υγιεινής ή διατροφής κατά τις διακοπές, άστατη σεξουαλική δραστηριότητα, επαφή με ζώα ή έντομα, ανεπαρκές ιστορικό εμβολιασμών και σχετική έκθεση. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο τόπος του ταξιδιού, το είδος του ταξιδιού (οργανωμένο, camping κλπ.) και η διάρκειά του. Τα κύρια ιατρικά προβλήματα που εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα κατά το Φθινόπωρο είναι:
Η ατονία
Κακές συνήθειες διατροφής κατά τις διακοπές, όπως τυποποιημένη διατροφή πτωχή σε βιταμίνες και χρήσιμα ιχνοστοιχεία, είναι ιδιαίτερα συνήθεις. Κατά την επάνοδο οι αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας κατά την ένταξη σε καθημερινούς έντονους οικογενειακούς ή εργασιακούς ρυθμούς σε συνδυασμό με ένα κακό διατροφικό status έχει ως συνέπεια την εμφάνιση παρατεινόμενης κόπωσης και ατονίας.
Στη φάση αυτή τα επίπεδα των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που παραγγέλλονται βάσει ενδείξεων κατά τη σωστή ιατρική εξέταση μπορεί να είναι χαμηλά και να απαιτηθεί ενίσχυση του οργανισμού με εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα ή ενισχυτικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Ορισμένες φορές η ατονία είναι αποτέλεσμα έκθεσης σε ειδικά λοιμογόνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (π.χ. ιός του Δυτικού Νείλου).
Η αϋπνία
H μεταβολή στην ώρα, η αλλαγή του περιβάλλοντος, η επιστροφή στη ρουτίνα της καθημερινότητας, η αιφνίδια αλλαγή συνηθειών, η αύξηση της κατανάλωσης καφέ, είναι παράγοντες που επιδρούν δυσμενώς στον κύκλο ύπνου αφύπνισης κατά την επάνοδο από τις διακοπές. Η φθινοπωρινή αϋπνία, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επίμονη και να απαιτήσει ειδική θεραπεία.

Ο παρατεινόμενος πυρετός
Αίτια πυρετού που συνδέονται με τα ταξίδια είναι η ηπατίτιδα, η βακτηριδιακή εντερίτιδα, οι ρικετσιώσεις, οι λοιμώξεις από αρβοιούς, το Αids, ο πυρετός από τον ιό του Νείλου, η ελονοσία. O κατάλογος είναι μακρύς και έχει απόλυτη σχέση με τον τόπο του ταξιδιού και το ιστορικό των εμβολιασμών.
Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι κανένα σύγχρονο ανθελονοσιακό φάρμακο δεν προσφέρει απόλυτη προστασία από την ελονοσία κατά τα ταξίδια σε ενδημικές περιοχές, μερικοί εμβολιασμοί (π.χ. χολέρα, τυφοειδής) προστατεύουν ατελώς, ενώ ορισμένα λοιμώδη νοσήματα μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό εβδομάδες μετά την αρχική μολυσματική επαφή (π.χ. ελονοσία, δάγκειος, φυματίωση).
Τα προβλήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδανικό τρόπο από τον ειδικό παθολόγο για να καταστεί δυνατό το ανθρώπινο σώμα να αντιμετωπίσει σε πλήρη ετοιμότητα τον Χειμώνα που έρχεται.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για το Φθινόπωρο:
  • Είναι η εποχή, κατά την οποία γίνονται ιδανικά τα προστατευτικά εμβόλια έναντι των λοιμώξεων και αφορούν τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Εάν λαμβάνετε χρόνια φάρμακα, είστε πάνω από 65 ετών ή συμβιώνετε με μωρά επικοινωνήσετε τον παθολόγο και τον παιδίατρο για τα ειδικά εμβόλια που ενδέχεται να χρειαστείτε.
  • Το Φθινόπωρο είναι επίσης εποχή φυσικής προετοιμασίας για τον Χειμώνα που έρχεται. Η διακοπή του καπνίσματος ενισχύει τη φυσιολογική άμυνα. Η υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, η αποφυγή κατάχρησης κρέατος, η αποφυγή της καθιστικής ζωής και πρόσληψης υπερβολικών θερμίδων είναι σημαντικά. Εάν πάσχετε από χρόνιο νόσημα και είστε αμελής, ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσετε τα διατροφικά προγράμματα που απαιτούνται στην περίπτωσή σας.
  • Η προληπτική εξέταση από έμπειρο παθολόγο, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίζονται πρώιμα νοσήματα και καταστάσεις που ενδέχεται να μην έχουν συμπτώματα, αλλά αλλοιώνουν περαιτέρω την σωστή άμυνα (π.χ. χρόνιες παραρρινοκολπίτιδες, σακχαρώδης διαβήτης), είναισημαντική αυτή την περίοδo.

Γράφει: Μοσχοβάκη Αναστασία, Ειδική παθολόγος



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More