Την κατάντια του ελληνικού Συστήματος Υγείας ξεγυμνώνουν οι New York Times

Στο καθημερινό δράμα που βιώνουν χιλιάδες μακροχρόνια ανασφάλιστοι και άνεργοι στην Ελλάδα, αναφέρονται οι New York Times, με αφορμή την εμπειρία μιας 58χρονης Ελληνίδας καρκινοπαθούς που εκθέτει το Σύστημα Υγείας υπό το καθεστώς των μνημονίων. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του διευθυντή της Ογκολογικής Μονάδας του «Σωτηρία» κ. Κωνσταντίνου Συρίγου στην εφημερίδα, «Εάν είσαι άνεργος, πεθαίνεις» ο οποίος υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα «το σύστημα αγνοεί όσους διαγνωστούν με καρκίνο, εάν δεν έχουν ασφάλιση».

"Ως επικεφαλής της μεγαλύτερης ογκολογικής μονάδας στην Ελλάδα, ο δρ. Κώστας Συρίγος νόμιζε ότι τα είχε δει όλα και τίποτα δεν τον είχε προετοιμάσει για την Έλενα, μία άνεργη γυναίκα, η οποία έναν χρόνο πριν τον επισκεφθεί είχε διαγνωστεί καρκίνο στο στήθος. Όταν επισκέφθηκε τον κ. Συρίγο, ο όγκος είχε πλέον το μέγεθος πορτοκαλιού, είχε σκίσει το δέρμα της και είχε δημιουργήσει μία πληγή που η γυναίκα την κάλυπτε με χαρτοπετσέτες. «Όταν την είδαμε μείναμε άφωνοι. Όλοι έκλαιγαν" γράφει ο συντάκτης ξεκινώντας το άρθρο του.

"Αυτές οι καταστάσεις περιγράφονται στα ιατρικά βιβλία,αλλά ποτέ δεν τις αντιμετώπιζες γιατί, μέχρι τώρα, όποιος αρρώσταινε σε αυτή τη χώρα μπορούσε να λάβει βοήθεια", διευκρινίζει ο διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας του «Σωτηρία» ο κ. Συρίγος. «Αυτή την εποχή στην Ελλάδα, εάν είσαι άνεργος, πεθαίνεις. Τείνουμε να γίνουμε σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εάν χάσεις τη δουλειά σου και δεν έχεις ασφάλιση, τότε δεν έχεις καμία κάλυψη» συμπληρώνει.
Η εφημερίδα προβλέπει ότι με τις περικοπές της Τρόικας στο χώρο της υγείας, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Και οι καρκινοπαθείς θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, λόγω του μεγάλου κόστους για θεραπεία. Όταν κάποιος ανασφάλιστος διαγνωστεί με καρκίνο, «το σύστημα απλώς τον αγνοεί» λέει ο κ.Συρίγος, προσθέτοντας: «(Οι καρκινοπαθείς) δεν μπορούν να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες, επεμβάσεις, ούτε καν στην πιο απλή φαρμακευτική αγωγή».

Ο κ. Συρίγος είναι ένας από τους εθελοντές ιατρούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο. Χάρη στη λειτουργία του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου, η Έλενα υποβλήθηκε στην απαραίτητη θεραπεία. Συγκλονίζει η μαρτυρία της στους New York Times. Πριν από αρκετό καιρό είχε αναγκαστεί να αφήσει τη δουλειά της για να φροντίσει τους γονείς της, που έπασχαν από καρκίνο, και μία άρρωστη θεία της.

Όταν πέθαναν, η οικονομική κρίση είχε χτυπήσει την Ελλάδα κι έτσι ήταν αδύνατον να βρει και πάλι δουλειά. Όπως λέει, όταν έμαθε ότι είχε τον ίδιο τύπο καρκίνο με εκείνον που στοίχισε τη ζωή στη μητέρα της, πανικοβλήθηκε. Της είπαν ότι η θεραπεία κόστιζε πάνω από 30.000 ευρώ, όμως χρήματα δεν υπήρχαν... Προσπάθησε να πουλήσει ένα οικόπεδο που της ανήκε, αλλά λόγω κρίσης κανείς δεν αγόραζε... Ο όγκος μεγάλωνε και δεν μπορούσε να υποβληθεί σε θεραπεία. Τελικά, πριν μερικούς μήνες ζήτησε βοήθεια από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο. «Δεν θα έκανα τίποτα εάν δεν υπήρχε αυτό. Στην Ελλάδα πλέον πρέπει να υπογράψεις συμβόλαιο με τον εαυτό σου ότι δεν πρόκειται να αρρωστήσεις βαριά...» δηλώνει.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο είναι μία κίνηση που στόχο έχει να προσφέρει περίθαλψη σε ασθενείς άπορους, άνεργους και ανασφάλιστους και λειτουργεί χάρη στην εθελοντική εργασία των γιατρών και μέσω των δωρεών ιατροφαρμακευτικού υλικού. «Είμαστε ένα δίκτυο 'Ρομπέν των Δασών'» λέει ο ιδρυτής του Ιατρείου, ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, επισημαίνοντας με έμφαση: «Η πρωτοβουλία αυτή έχει ημερομηνία λήξης. Λόγω της κρίσης, κάποια στιγμή οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να προσφέρουν».





lykavitos.gr

http://eleftheriskepsii.blogspot.gr/2012/10/new-york-times.html 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More