GLOBE & MAIL (CANADA) "Ιερισσός.Το μεγάλο πρόβλημα της Eldorado" ΚΑΙ "Το σχέδιο εξόρυξης των Καναδών στην Ελλάδα"

Είναι η πρώτη φορά ,που μια εφημερίδα του Καναδά και πόσο μάλλον μια παλιά και ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα, όπως η Globe and Mail, ασχολείται με το θέμα της Καναδικής Eldorado Gold στην Ελλάδα και μάλιστα με δυο δημοσιεύσεις.





 Το LEFTeria-news ανεβάζει και τις δυο μαζί, ξεκινώντας από το ρεπορτάζ του Σαββάτου 27 Απριλίου, σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελντοράντο στην Ιερισσό. Ο Καναδός δημοσιογράφος προσπαθεί κάποιες φορές να θέσει το θέμα εθνικά, ως ζήτημα Ελλήνων – Καναδών, προφανώς για να επηρεάσει συναισθηματικά τους αναγνώστες του, κάπου σκορπάει ψήγματα συνωμοσίας και κάπου προπαγανδίζει θέσεις της εταιρείας.







Είναι όμως ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο καθώς μαθαίνουμε όλη την ιστορία των ορυχείων χρυσού της περιοχής, πως εξαγοράστηκαν τα περιουσιακά στοιχεία της Καναδικής TVX απο το ελληνικό κράτος με € 11 εκατ. το Δεκέμβριο του 2003.

Και όπως διαβάζουμε, «στο κράτος έμειναν για λίγες μόνο ώρες» πριν περάσουν  στην ίδια τιμή σε μια νέα εταιρεία με την επωνυμία Hellas Gold, μέσα απο "μια ακολουθία αστραπιαίων σκοτεινών γεγονότων".





Ακόμη μαθαίνουμε ότι η Ελντοράντο στην Ελλάδα δεν δραστηριοποιείται μόνο στα μεταλλεία αλλά και στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, με έδρα το Στρατώνι.





Η δεύτερη δημοσίευση είναι μόνο μια γραμμή και μια φωτογραφία.





Δημοσιεύθηκαν μια μερα πρίν, στις 26 Απριλίου και μας δείχνουν το σχέδιο εξόρυξης της Ελντοράντο και συγκεκριμένα που είναι τα ορυχεία και που σχεδιάζονται να γίνουν νεα.





Σημαντικό είναι ότι η Eldorado έχει σχεδιάσει να κατασκευάσει ένα τούνελ 8.1 χιλιομέτρων από την Ολυμπία μέχρι τις Μαύρες Πέτρες, με ότι σημαίνει αυτό για τη περιοχή.













Eldorado Gold’s big Greek mining problem

IERISSOS, GREECE — The Globe and Mail

Published Saturday, Apr. 27 2013








(Photos.Nikolas Giakoumidis for The Globe and Mail)
 
Το μεγάλο ελληνικό πρόβλημα εξόρυξης της Eldorado Gold

ΙΕΡΙΣΣΟΣ, ΕΛΛΆΔΑ - The Globe and Mail
Δημοσιεύθηκε Σάββατο 27, Απριλίου, 2013





Οι πρώτες κινητοποιήσεις ενάντια στην επέκταση των παλιών μεταλλείων στη χερσόνησο της Χαλκιδικής, την γενέτειρα του Αριστοτέλη στη βορειοανατολική Ελλάδα, άρχισαν στα τέλη του 2011. Ήταν όταν η Eldorado Gold από το Βανκούβερ άρπαξε το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής βιομηχανίας εξόρυξης και παρουσίασε τα σχέδια για μια επέκταση αξίας € 1 δις ($ 1,32 δισ.), λέγοντας ότι θα μετατέτρεπε την χτυπημένη από ύφεση περιοχή, σε υπερδύναμη παραγωγής χρυσού.



Αλλά οι σκεπτικιστές της επέκτασεις ρώτησαν: Ποιό θα είναι το κόστος για το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη γεωργία; Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τεράστιο έργο είναι ένα χαστούκι στο κέντρο μιας περιοχής της Ελλάδας, που θα μπορούσες να την περάσεις για την Τοσκάνη και ότι θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό και βγήκαν στους δρόμους. «Για να ζήσεις, θα πρέπει να έχεις, αέρα, γη και νερό», εξηγεί η Νίνα Καρίνα, 50 ετών, μια καλλιτέχνης η οποία αντιτίθεται στην Eldorado. «Η επένδυση αυτή παίρνει από εμάς και τα τρία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More