Μπαρόζο: «Σε κατάσταση ανάγκης, κούρεμα και των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ»

• Αποκαλυπτικός ο πρόεδρος της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια εμπιστευτικής ενημέρωσης στη Μόσχα
• «Το γεγονός πως πρόκειται για καταθέσεις, δεν σημαίνει πως δεν φορολογούνται», δήλωσε
• Αγνωστο τι θα συμβεί στο μέλλον σε χώρα που χρεοκοπεί 
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει πως, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μία κυβέρνηση χώρας που χρεοκοπεί θα μπορούσε να εφαρμόσει «κούρεμα» και στις μικρές καταθέσεις.

Οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν πως κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η σχετική αναφορά που έκανε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είχε τονίσει προ ημερών, πως το πρόγραμμα...
διάσωσης για την Κύπρο συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη.
Πιο συγκεκριμένα, εμπιστευτική ενημέρωση στους Ευρωπαίους πρεσβευτές στη Μόσχα φέρεται να έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την 21η Μαρτίου, με αφορμή το σχέδιο διάσωσης που θα εφαρμοζόταν στην Κύπρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής», κατά τη συνάντηση, ο κ. Μπαρόζο παρουσίασε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ανέφερε πως «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης νομιμοποιείται η επιβολή εισφοράς επί των καταθέσεων, ακόμη και των κάτω των 100.000 ευρώ».
Οπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, ο κ. Μπαρόζο εξήγησε πως η Κομισιόν «ήδη από τον Νοέμβριο του 2011 απευθύνθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι προτιμότερο να σκεφθεί την ένταξη σε πρόγραμμα βοήθειας. Μετά, τον Ιούλιο 2012, ήταν η στιγμή που η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε το πρόγραμμα. Στην πράξη ήταν σαφές ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Κύπρου δεν ήταν έτοιμη να αποδεχθεί κάποιους από τους όρους που τέθηκαν και προωθήθηκαν από κάποιες χώρες της Ευρωζώνης. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση».

Η Μόσχα και η απόφαση για την Κύπρο
Εξάλλου, ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στον ρόλο της Μόσχας και την επικοινωνία που είχαν με αυτήν («είναι λάθος αυτό που λένε οι Ρώσοι ότι δεν τους συμβουλευτήκαμε», δήλωσε), σημειώνοντας παράλληλα πως ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, είχε πρόβλημα με τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματά του.
Ταυτόχρονα, επιχείρησε να αιτιολογήσει την απόφαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου που προέβλεπε «κούρεμα» και στις καταθέσεις κάτω 100.000 ευρώ: «Η Κομισιόν υποστήριξε το αποτέλεσμα, γιατί οι εναλλακτικές που ήταν στο τραπέζι ήταν πολύ πολύ χειρότερες από αυτό που πιστεύαμε ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία. Η ανησυχία μας δεν ήταν οι τράπεζες της Κύπρου, αλλά ο κυπριακός λαός και οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίξαμε τη λύση, γιατί δεν ήταν ούτε δική μας πρόταση ούτε δική μας επιλογή. Είναι σαφές όμως ότι ήταν μια ομόφωνη απόφαση περιλαμβανομένης και της Κύπρου...», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

«Δεν μας αρέσει η ιδέα, όμως όταν μία χώρα χρεοκοπεί...»
Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτική:
«Το γεγονός ότι πρόκειται περί καταθέσεων δεν σημαίνει ότι δεν φορολογούνται. Παρ' όλα αυτά, δεν αρέσει στην Κομισιόν η ιδέα φορολόγησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ και αρχίζει και σχετική οδηγία γι' αυτό. Με δεδομένο αυτό, από νομική άποψη είναι ξεκάθαρο σε μας ότι σε περίπτωση εθνικής ανάγκης, εάν μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει χρεοκοπία αποφασίσει να εισάγει μια έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, έχει το δικαίωμα να το κάνει περιλαμβάνοντας και τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Το να το παρουσιάζεις αυτό σαν δήμευση, είναι πολύ απλά έξω από την αναλογία. Το γεγονός ότι υπάρχει μια εγγύηση καταθέσεων δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να φορολογήσεις καταθέσεις λαμβάνοντας σαφώς υπόψη την αναλογικότητα των καταθέσεων...», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο, εγείροντας νέα ερωτήματα για το τι θα συμβεί στο μέλλον σε περίπτωση που κάποια χώρα αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More