"Μοιρασιά" του φυσικού αερίου στην Κύπρο επιθυμεί η Ουάσινγκτον

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Πολίτης", που φέρει τις ΗΠΑ να ζητούν από την Κύπρο να μη δώσει επιπλέον άδειες εκμετάλλευσης στα τεμάχια της ΑΟΖ της, επαναβεβαίωσε τη γνωστή αμερικανική θέση, ότι «υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για ενεργειακές έρευνες σε περιοχές μακριά των ακτών της», μεταδίδει το protothema.gr.

Ωστόσο, απέφυγε να εισέλθει στην ουσία του σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πολίτης».



«Οι ΗΠΑ» συνέχισε, «συνεχίζουν να υποστηρίζουν ένθερμα την υπό κυπριακή ηγεσία διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πηγές της νήσου σε πετρέλαιο και αέριο, όπως κι όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της, θα μπορούσαν να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ «δεν πιστεύουν πως χρειάζεται η ανάπτυξη των υπεράκτιων ενεργειακών πόρων να παρεμποδίζει τις συνομιλίες για επανένωση. Πέραν τούτων, δεν θα σχολιάσουμε ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες» κατέληξε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ορίστηκε συνάντηση στην Ουάσινγκτον μεταξύ του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, για το πρωί της 10ης Μαΐου.

Παράλληλα, υπάρχει πιθανότητα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών να συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπως και με σημαντικά μέλη του Κογκρέσου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More