G20: Αποκηρύσσει το νομισματικό πόλεμο

Οι χώρες του G20 επανέλαβαν τη δέσμευση τους να μην εμπλακούν σε ένα νομισματικό πόλεμο, ενώ εξέφρασαν φόβους για την παγκόσμια ανάκαμψη.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον, αναφέρουν ότι δεσμεύτηκαν να αποφύγουν τις "επίμονες ανισορροπίες στις συναλλαγματικές ισοτιμίες".

"Θα αποφύγουμε την ανταγωνιστική υποτίμηση και δεν θα στοχεύσουμε τις συναλλαγματικές μας ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς λόγους" υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση.

"Επαναλαμβάνουμε ότι η υπερβολική μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών ροών και οι ξαφνικές μετατοπίσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα" τονίζουν.

Εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες «προέτρεψαν» χθες την διεθνή κοινότητα να άρει το τραπεζικό απόρρητο και υπενθύμισαν ότι η παγκόσμια οικονομία απέφυγε μεν τους «μεγάλους κινδύνους» αλλά εξακολουθεί να καταγράφεται «άνιση» ανάκαμψη από την κρίση σε διεθνές επίπεδο

«Προτρέπουμε όλες τις εθνικές αρχές να προχωρήσουν στην κατεύθυνση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών» στο πεδίο των τραπεζών, καθώς και να θεσπίσουν έναν «γενικό κανόνα» που θα ισχύει σε όλο τον κόσμο και θα προβλέπει την άρση του τραπεζικού απορρήτου, ανέφερε η ανακοίνωση του G20.

απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα, η αβεβαιότητα γύρω από τις οικονομικές πολιτικές, το δημοσιονομικό βαρίδι, η προβληματική πιστωτική μετάδοση και η ακόμα ανεπαρκής εξισορρόπηση της παγκόσμια ζήτησης συνεχίζουν να επιδρούν αρνητικά στις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης", σημειώνεται. 

Όσον αφορά την ευρωζώνη ειδικότερα, το G20 επισημαίνει ότι πρέπει να ενισχυθούν τα θεμέλια για την οικονομική και νομισματική ένωση, απευθύνοντας έκκληση για μια γρήγορη μετάβαση προς την τραπεζική ενοποίηση, τον περιορισμό του χρηματοπιστωτικού κατακερματισμού και την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών.

Το G20 αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχουν επιτύχει οι ΗΠΑ στη μείωση του ελλείμματος, αλλά τονίζει την ανάγκη για ένα ισορροπημένο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αναφορά γίνεται στην ανακοίνωση και για την Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι οι πρόσφατες πολιτικές που ακολουθεί η Ιαπωνία στοχεύουν στην αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης.

Ωστόσο, το G20 ζητά από την Ιαπωνία "να καθορίσει ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο".

Οι δηλώσεις
Ο ρώσος υπουργός οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ σημείωσε ότι στις συζητήσεις κυριάρχησε η ευρωζώνη, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να τεθούν «σκληροί» στόχοι μείωσης των κρατικών χρεών.

Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη εποπτεία της παγκόσμιας ρευστότητας και το ΔΝΤ θα ετοιμάσει σχετική έκθεση, τόνισε.

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει από την Ευρώπη υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

«Στη Γερμανία, δεν περιμένω διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του 1,5% τα επόμενα χρόνια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αντέξει άλλη κρίση όπως αυτή του 2008 χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η Δημοκρατία.
O διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, δήλωσε ότι το G20 κατανοεί πως η πολιτική χαλάρωσης είναι αναγκαία για την επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό και πως αυτό του δίνει αυτοπεποίθηση να συνεχίσει τις πολιτικές που εφαρμόζει.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/772332/ArticleNewsWorld.aspx

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More