Παιχνίδι με τις αποζημιώσεις!!

Τι κρύβεται πίσω από τον... ξαφνικό έρωτα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» που στη διαδικτυακή του έκδοση υιοθετεί την άποψη ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα περίπου 162 δισ. ευρώ;

Και αυτό, όταν έχει αποκαλυφθεί με τις επισταμένες μελέτες που έχουν γίνει και από την επιτροπή επικεφαλής της οποίας ήταν ο Μανώλης Γλέζος ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία για τα εγκλήματα του Γ' Ράιχ στη χώρα μας φτάνουν περίπου το ένα τρισ. ευρώ.

Αυτό που κινεί ακόμη περισσότερο απορίες για τον υπολογισμό που κάνουν οι Γερμανοί είναι το γεγονός ότι ακόμη και στο πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που παραδόθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Οικονομικών δεν αναφέρεται το ποσόν.

Επειδή όμως οι καιροί είναι πονηροί, το «Spiegel» δημοσιεύει ότι το χρέος είναι περίπου 162 δισ. ευρώ, γιατί η Ανγκελα Μέρκελ σκοπεύει αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές να «κουρέψει» το ελληνικό χρέος σε αντίστοιχο ποσό, δηλώνοντας ότι πλέον δεν χρωστούν οι Γερμανοί ούτε ευρώ στην Ελλάδα!

Εάν αυτές οι πληροφορίες έχουν βάση, τότε πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο.

Το θέμα πάντως έχει κινητοποιήσει και το υπουργείο Εξωτερικών και σε απανωτές συσκέψεις ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος παρενέβη και ζήτησε από τους συνεργάτες του και τους υπηρεσιακούς παράγοντες να ετοιμάσουν πλήρη φάκελο των ελληνικών διεκδικήσεων σε όλα τα επίπεδα.

Το «Spiegel» κάνει αναφορά και σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», που υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα της έρευνας απέδειξε ότι η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Η έκθεση βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, μεταξύ αυτών συμφωνίες, νομοθετικά κείμενα και δικαστικές αποφάσεις.

Οπως δηλώνει ο επικεφαλής της επιτροπής Παναγιώτης Καρακούσης, οι εμπειρογνώμονες επεξεργάστηκαν 190.000 σελίδες διασκορπισμένες σε διάφορα αρχεία, πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν στα υπόγεια δημόσιων κτιρίων.

Σύμφωνα με το «Spiegel», το άρθρο δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά αλλά υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης πάντωςβρίσκονται πλέον όλα τα στοιχεία, οι αποδείξεις και τα νομικά επιχειρήματα για τις οφειλές των Γερμανών προς τη χώρα μας, από τους Παγκόσμιους Πολέμους. Για την ιστορία, μόνο από την πρώτη αποτίμηση που έγινε αμέσως μετά τον Πόλεμο από την Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται ότι το ποσόν αντιστοιχούσε σε 4.500.000 χρυσές λίρες Αγγλίας.


Νίκος Ελευθερόγλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More