Σε υφεση η Κυπριακή οικονομία

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε σήμερα ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η ανεργία αυξήθηκε ενώ με ιδιαίτερη ένταση αναδείχθηκαν τα διαρθρωτικά προβλήματα των δημόσιων οικονομικών.

Σε χαιρετισμό της στην Πρωτομαγιάτικη Εκδήλωση της ΣΕΚ, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «η Κυβέρνηση μπροστά σε αυτή τη δύσκολη και πολύπλοκη κατάσταση αντέδρασε έγκαιρα με ένα πρώτο πακέτο μέτρων τον Δεκέμβριο του 2008, ένα δεύτερο πακέτο τον Οκτώβριο του 2009 και ένα τρίτο πακέτο πολύ πρόσφατα».

Οπως είπε η κ. Χαραλάμπους, «πήραμε μέτρα που στόχευσαν στην ανάπτυξη και στη στήριξη των τομέων της οικονομίας που πλήγηκαν από την κρίση ενώ ταυτόχρονα πήραμε και εκείνα τα μέτρα που ήταν αναγκαία για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών για την επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων όπως το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων, τη στόχευση των κοινωνικών παροχών, την επίλυση του προβλήματος των διπλών συντάξεων».

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια τα μέτρα να είναι ισορροπημένα και κοινωνικά αποδεκτά», είπε η Υπουργός Εργασίας.

Ανέφερε πως η χειρότερη επίπτωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι η αύξηση της ανεργίας για αυτό και «το Υπουργείο Εργασίας κινήθηκε από την αρχή της κρίσης σε δύο βασικούς άξονες, στην υιοθέτηση ειδικών μέτρων στήριξης των ανέργων και σε μέτρα που θα αποκαθιστούν την ισορροπία στην αγορά εργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της παράνομης και αδήλωτης εργασίας και του ελέγχου της ισότητας της μεταχείρισης».

Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «πάρθηκαν μια σειρά από αποφάσεις που διόρθωσαν διαχρονικά κενά, εισήχθηκε το έντυπο δήλωσης εργοδότησης, εισήχθηκε πρόνοια στα συμβόλαια του δημοσίου που υποχρεώνει τον επιτυχόντα προσφοροδότη να καταφεύγει στις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης για κάλυψη των αναγκών του σε πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό για υλοποίηση του έργου ενώ αυξήσαμε τις ποινές για παράνομη απασχόληση».

Η κ. Χαραλάμπους διαβεβαίωσε ότι «το Υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσει αυτές τις ενέργειες με στόχο τη διαφύλαξη της νόμιμης ρυθμισμένης απασχόλησης που να στηρίζεται στις αρχές της ισότητας μεταχείρισης».

Πρόσθεσε ότι «μέσα στις δύσκολες και πιεστικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, το σύστημα εργασιακών σχέσεων δέχεται σοβαρές πιέσεις, παρουσιάζονται φαινόμενα μονομερών αλλαγών συμφωνημένων όρων απασχόλησης, αμφισβητούνται θεσμοί και διαδικασίες».

Η Υπουργός Εργασίας απηύθυνε έκκληση «για ακόμη μια φορά στους συντελεστές του συστήματος εργασιακών σχέσεων να σταθούν θεματοφύλακες του γιατί μόνο μέσα από διάλογο και κοινά αποδεκτές λύσεις μπορούμε να βγούμε από τις δυσκολίες».
Πηγή: http://www.koukouvagia.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More