Τα στημένα ρεπορτάζ στη Συρία.Η εικονική πραγματικότητα στην υπηρεσία της παγκοσμιοποίησης

"Δέχθηκα πιέσεις για να παρουσιάσω ενα τυχαίο παιδί ως τραυματισμένο
 από στρατιώτες των συριακών ενόπλων δυνάμεων"
 
 Βροχή παραιτήσεων από πολεμικούς ανταποκριτές του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι δέχονται πιέσεις για στημένες ανταποκρίσεις και ότι παραποιούνται τα ρεπορτάζ τους, για τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και παλαιότερα στη Λιβύη.

Οι παραιτήσεις 5 δημοσιογράφων και παραγωγών έχουν προκαλέσει «σεισμό» όχι μόνο στο αραβόφωνο κανάλι, αλλά αναμένεται να δημιουργήσουν σάλο διεθνώς, καθώς τα Μ.Μ.Ε. έχουν δώσει μεγάλη έκταση σε ειδησεογραφία περί «σφαγών» και δολοφονιών άμαχων πολιτών από τον στρατό της Συρίας. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα καταγγέλλει ο πολεμικός ανταποκριτής Εμπού Σαλίχ, ο οποίος είναι μεταξύ των παραιτηθέντων.

Όπως λέει, πρόσφατα του ζητήθηκε από την αρχισυνταξία του καναλιού να βρει οπωσδήποτε και να βιντεοσκοπήσει ένα τραυματισμένο παιδί στην πόλη Χομς, όπου βρισκόταν. Ο Σαλίχ δεν μπόρεσε να βρει ένα τραυματισμένο παιδί, βρήκε όμως ένα άλλο που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο βίντεο. Τότε, όπως καταγγέλλει, δέχθηκε πιέσεις για να παρουσιάσει το παιδί ως τραυματισμένο από στρατιώτες των συριακών ενόπλων δυνάμεων, ακόμη και αν χρειαζόταν να το… μακιγιάρει ή να το μεταμφιέσει!

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι, όταν πρόσφατα δυνάμεις της αντιπολίτευσης δολοφόνησαν άμαχους πολίτες, έλαβε εντολή να μεταδώσει ότι υπεύθυνος για τις δολοφονίες ήταν ο στρατός του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ένας άλλος πολεμικός ανταποκριτής, ο Αλή Χασίν, όταν πρόσφατα σε ζωντανή μετάδοση
διέψευσε την είδηση ότι η Συρία βομβάρδισε τα σύνορα του Λιβάνου, του ζητήθηκε από τη διεύθυνση του σταθμού να αποχωρήσει από το Al Jazeera.

Ο παραγωγός Αχμέτ Μουσά, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε, καταγγέλλει ότι του επέβαλαν να κάνει μοντάζ στα video από τη Συρία και τη Λιβύη, παραποιώντας την πραγματικότητα.«Λυπάμαι που κρύβαμε τόσο καιρό την πραγματικότητα» δήλωσε ένας εκ των παραιτηθέντων.


Σήμερα, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο (ΕΣΣ), η μεγαλύτερη συμμαχία της συριακής αντιπολίτευσης, ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη να επέμβουν επειγόντως για σταματήσουν οι βιαιότητες στη Συρία, μετά την χθεσινή ημέρα που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 120 ανθρώπους.

"Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επέμβει επειγόντως για να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλεί το καθεστώς στον άοπλο συριακό λαό, υιοθετώντας (δεσμευτική) απόφαση στο άρθρο 7 ώστε να διασφαλιστεί η υπεράσπιστη των πολιτών", υπογραμμίζει το συμβούλιο σε ανακοίνωσή του. "Το να πιστέψει κανείς στις υποσχέσεις του βάρβαρου καθεστώτος είναι σαν να του επιτρέπει να προχωρήσει στο εγκληματικό του σχέδιο που θα αιματοκυλήσει τη Συρία", προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Μέσα σε λίγες ώρες το Σάββατο, περισσότεροι από εκατόν είκοσι άνθρωποι σφαγιάστηκαν από την πολεμική μηχανή του Ασαντ", επισημαίνει το ΕΣΣ και προσθέτει: "από την ψευδή ανακοίνωση ότι αποδέχεται το σχέδιο" Αναν στις 2 Απριλίου, "το καθεστώς έχει διαπράξει άγριες σφαγές που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους".

"Το ΕΣΣ και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχουν ανακοινώσει τη συνεργασία τους για την εφαρμογή του σχεδίου Αναν και υποστηρίζουν τις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό του λουτρού αίματος και της έναρξης πολιτικής διαδικασίας με στόχο τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Ασαντ στον συριακό λαό", καταλήγει η ανακοίνωση. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονται σήμερα από διάφορες περιοχές της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ. 

πηγή  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=132804&catid=7

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More