ΓΓ ΟΗΕ. Δεν υπάχει πρόοδος, οπότε δεν υπάρχει η βάση για διεθνή διάσκεψη


Στις τηλεφωνικές συνομιλίες του Σαββάτου, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, αναφέρεται δήλωση Εκπροσώπου του Μπαν Γκι-μουν.
Η δήλωση αποκαλεί και τους δύο εξοχότατους ηγέτες των Ε/κ και των Τ/κ, αντίστοιχα, και επισημαίνει ότι ο ΓΓ στην επικοινωνία που είχε μαζί τους τούς ενημέρωσε ότι «συνάντησε την προηγούμενη τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ».

«Στη βάση αυτής της συνομιλίας, ο ΓΓ μοιράστηκε την εκτίμησή του πως δεν υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος στα ουσιαστικά θέματα που θα παρείχε τη βάση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης αυτή την ώρα», αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

Ο ΓΓ «προέτρεψε τις δύο πλευρές να αναλάβουν τολμηρή και αποφασιστική δράση ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Πληροφόρησε, επίσης, τους ηγέτες ότι τα συμπεράσματά του θα τα συζητήσει μαζί τους αναλυτικότερα ο Ειδικός του Σύμβουλος κ. Ντάουνερ, ο οποίος θα ταξιδέψει στην Κύπρο την προσεχή εβδομάδα για το σκοπό αυτό».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από την ημίωρη συνάντηση του ΓΓ με τους κ. Ντάουνερ και Πάσκοε, το απόγευμα της Παρασκευής, παρουσία και του εμπειρογνώμονα για θέματα διακυβέρνησης Τζον Μαγκάρυ, προκύπτει ότι θα γίνει προσπάθεια συνέχισης της διαδικασίας υπό κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες θα αναλάβει να συζητήσει με τους δύο ηγέτες στην Κύπρο, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Επί της ουσίας, επιχειρείται η διαμόρφωση μιας φόρμουλας για συνέχιση της διαδικασίας μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η οποία φόρμουλα θα γίνεται αποδεκτή απ’ όλες τις πλευρές και παράλληλα θα κινείται εντός των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η παρουσία μόνο του κ. Μαγκάρυ απ’ όλους τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών έχει προκαλέσει αρκετές εικασίες, που δεν τυγχάνουν πάντως καμιάς επίσημης επιβεβαίωσης από κανέναν.
πηγή:http://www.koukouvagia.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More