Επεισόδια μεταξύ απεργών και πατατοπαραγωγών στη Λάρνακα

Σε απεργία διαρκείας κατήλθαν από τις εννέα σήμερα το πρωί οι περίπου 80 εργαζόμενοι στα συσκευαστήρια πατατών του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών και της ΣΕΔΙΓΕΠ στη Λάρνακα, λόγω της επιμονής των εργοδοτών να αποκόπτουν μονομερώς 22% από τους μισθούς τους.
Κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν το μεσημέρι μεταξύ απεργών και πατατοπαραγωγών, ένας από αυτούς άρχισε να ρίχνει καρέκλες δεξιά και αριστερά, με αποτέλεσμα μία από αυτές να κτυπήσει τη Νάντια Κυρίτση, Επαρχιακή Γραμματέα της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠΕΟ Λάρνακας.

Οπως δήλωσε η κ. Κυρίτση παρά το γεγονός ότι εργαζόμενοι συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους προσπαθώντας να δείξουν ''καλή θέληση, εντούτοις οι εργοδότες υποβάλλουν συνεχώς προτάσεις οι οποίες δυστυχώς δεν καλυτερεύουν την υφιστάμενη μείωση, αφού η μείωση ανεβαίνει πάνω από το 25%, γεγονός που δεν βοηθά στην επίλυση της διαφοράς. Εμείς αυτό που ζητούμε είναι να καθίσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά τα προβλήματα λύνονται μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με τις μονομερείς αποφάσεις της μίας πλευράς''.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ''ορισμένοι πατατοπαραγωγοί και ενώ οι εργαζόμενοι είχαν κατέλθει σε απεργία από τις εννέα το πρωί, μετέβησαν στο συσκευαστήριο πατατών στη Λάρνακα και προσπάθησαν να μεταφέρουν με φορτηγά αυτοκίνητα τις πατάτες τους σε ιδιωτικό συσκευαστήριο. Οι εργαζόμενοι προκειμένου να περιφρουρήσουν την απεργία τους και να ασκήσουν πίεση στο Συμβούλιο Εμπορίας Πατατών για να καθίσουν σε συνομιλίες, απόκοψαν τα φορτηγά για να μην μπορέσουν να βγουν από το συσκευαστήριο''.

Πρόσθεσε ότι ένας πατατοπαραγωγός, ζήτησε να μιλήσει με τον υπεύθυνο των συντεχνιών και ενώ ''αρχίσαμε να συνομιλούμε, άρχισε χωρίς λόγο και αφορμή να πετάει καρέκλες στους απεργούς, μία εκ των οποίων με κτύπησε. Οι πατατοπαραγωγοί άρχισαν να μετακινούν τους απεργούς με τα φορτηγά από τη καγκελόπορτα του συσκευαστηρίου στο δρόμο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και να κληθεί επί τόπου η Αστυνομία''.

Ανέφερε ακόμα ότι ''οι εργαζόμενοι θέλουν μεν να εξυπηρετήσουν τους πατατοπαραγωγούς, αλλά ταυτόχρονα επιθυμούν να εξευρεθεί μια λύση η οποία να είναι αποτέλεσμα του διαλόγου. Οι εργαζόμενοι θέλουν να λειτουργεί το συσκευαστήριο αλλά με την μονομερή αποκοπή κατά 22% του μισθού τους αντί να αμείβονται με 7 ευρώ την ώρα σήμερα παίρνουν μόνο 4.50 και αυτό το γεγονός δεν μπορεί να συνεχιστεί''.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση η κ. Κυρίτση είπε ότι ''εμείς αναμένουμε από τους εργοδότες να συμφωνήσουν σε μια δίκαιη και σωστή λύση. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα αλλά το να μην μετακινούνται οι δύο πλευρές από τη θέση τους δεν είναι λογικό. Η αρχική μας πρόταση ήταν αποκοπή 10% του μισθού, στη συνέχεια υπήρχε μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας που μιλούσε για 15% την οποία ενώ οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν οι εργοδότες δεν την δέχθηκαν και επιμένουν στην αποκοπή 22% του μισθού''.

Είπε επίσης ότι ''εμείς βρισκόμαστε σε επ'αόριστον απεργία αλλά προς το παρόν η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί στο συσκευαστήριο πατατών στη Λάρνακα. Αύριο οι εργαζόμενοι θα πάνε στο συσκευαστήριο για να περιφρουρήσουν την απεργία, στη συνέχεια θα συμμετάσχουν στην παρέλαση της Πρωτομαγιάς''.

Εξάλλου σε γραπτή ανακοίνωση των συντεχνιών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ - ΣΕΚ που εκδόθηκε το απόγευμα, αναφέρεται ότι η ενέργεια των εργοδοτών για αποκοπή μισθού ''δεν αφήνει άλλα περιθώρια, πέραν των δυναμικών διεκδικήσεων για εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης. Σε απεργία συμπαθείας για αλληλεγγύη των απεργών στα συσκευαστήρια που έχουν εργατική διαφορά, αναμένεται να κατέλθουν και οι λιμενεργάτες. Συγκεκριμένα σε συνελεύσεις τους αναμένεται να αποφασιστεί η αποχή από φορτοεκφορτώσεις προϊόντων των συσκευαστηρίων στα οποία οι εργαζόμενοι τους κατήλθαν σε απεργία''.

Οι Συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ - ΣΕΚ, σημειώνεται στην γραπτή ανακοίνωση ''καλούν για ακόμα μια φορά τους εργοδότες να άρουν τις μονομερείς τους ενέργειες αποκαθιστώντας τους μισθούς, διαφορετικά θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για τις επιπτώσεις που θα έχει η απεργία στον τομέα της πατατοκαλλιέργειας''
Πηγή: http://www.koukouvagia.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More