Ενας εργαζόμενος με τις ασφαλιστικές του εισφορές, συντηρεί έναν άνεργο και έναν συνταξιούχο

Δραματικές ανατροπές έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση μέσα σε 2 χρόνια στη σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας και στη σχέση εργαζομένων- ανέργων –συνταξιούχων.
 
Στοιχεία – σοκ: Στο «κόκκινο» τα ασφαλιστικά ταμεία
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, προκύπτει ότι σήμερα ένας εργαζόμενος να συντηρεί με τις ασφαλιστικές του εισφορές έναν άνεργο και έναν συνταξιούχο, με βάση τα φετινά στοιχεία του μήνα Μαΐου της Στατιστικής Υπηρεσίας και τα δεδομένα του υπουργείου Εργασίας.
Το άθροισμα συνταξιούχων και ανέργων είναι 3,8 εκατομμύρια άτομα, ενώ αντίστοιχα έχουμε σήμερα 3,8 εκατομμύρια απασχολούμενους στο σύνολο της οικονομίας. Όμως, μόλις πριν από 2 χρόνια τα δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά αφού είχαμε συνολικά 3,2 εκατομμύρια ανέργων και συνταξιούχων και 4,4 εκατομμύρια απασχολούμενους.
Η άσχημη οικονομική κατάσταση των ταμείων προκύπτει και από το γεγονός ότι
ήδη το ΙΚΑ έχει απορροφήσει μέχρι τον μήνα Αύγουστο το 85,2% της κρατικής επιχορήγησης που αντιστοιχεί σε 3,4 δισ. ευρώ. Με δήλωση του στο MEGA ο διοικητής του ΙΚΑ τονίζει ότι παρά την κρίση η ομαλή καταβολή των συντάξεων είναι διασφαλισμένη. «Παρά τις απώλειες που έχει το ΙΚΑ λόγω της μεγάλης κρίσης οι συντάξεις θα καταβάλλονται κανονικότατα, έχουμε προβλέψει για κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει πρόβλημα», λέει χαρακτηριστικά ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, προκύπτει ότι:
- το ΙΚΑ θα έχει απώλειες από ασφαλιστικές εισφορές 6 δισ. ευρώ, ενώ το 30% των μισθωτών είναι ανασφάλιστοι
- ο ΟΑΕΕ θα έχει έλλειμμα 830 εκατ. ευρώ, ενώ το 55% των ασφαλισμένων του δεν πληρώνει εισφορές.

http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=47048&category_id=86

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More