Χίος: Έχει πληγεί τουλάχιστον το 40% των μαστιχόδενδρων

Βιβλική η εικόνα καταστροφής στη Χίο που καίγεται από το Σάββατο με τον καπνό να φτάνει μέχρι τα Χανιά. Η φωτιά έχει αποτεφρώσει πάνω από 90.000 στρέμματα κατακαίγοντας ουσιαστικά το μισό νησί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, έχει πληγεί τουλάχιστον το 40% των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων, προκαλώντας μέχρι σήμερα ζημιές 4 εκατ. ευρώ, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχουν ζημιωθεί επίσης η μελισσοκομία και οι ελαιοκαλλιέργειες.

"Αν καεί ο κορμός των μαστιχόδεντρων, απ' όπου βγαίνει το μαστίχι, έχει τελειώσει το δέντρο. Εάν καούν τα φύλλα στην περιφέρεια, στην περίμετρο του δέντρου, μπορεί να επανέλθει. Εάν τώρα υποθέσουμε ότι βάζουμε ένα καινούργιο μαστιχόδεντρο, για να αποδώσει όπως είναι τώρα θα πρέπει να περάσουν από πέντε έως οκτώ χρόνια. Η φωτιά καταστρέφει εκτός από την παραγωγή τη φετινή και μελλοντικές παραγωγές για πολλά πολλά χρόνια" δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Ευθύμης Μονιάρος.

Γεωπόνοι και ένας κτηνίατρος του ΕΛΓΑ βρίσκονται στη Χίο, προκειμένου να προχωρήσουν σε ακριβή καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών που έχει υποστεί η φυτική και ζωική (κυρίως μελίσσια) παραγωγή από την πύρινη λαίλαπα.

"Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μετά τη Σφαγή και τον σεισμό του 1881" σχολίασε ο δήμαρχος του νησιού Πολυχρόνης Λαμπρινούδη, ο οποίος μίλησε για εμπρησμό.

Εξακολουθεί να μαίνεται, για τρίτη ημέρα, η πυρκαγιά στη Χίο και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στις Καρυές, με το κύριο μέτωπο να βρίσκεται κοντά στην περιοχή Αυγώνυμα-Αναβατό, ενώ ένας πυροσβέστης που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης τραυματίστηκε ελαφρά.
Στην προσπάθεια κατάσβεσης συνεχίζουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 50 εθελοντές και 79 στρατιώτες και 11 υδροφόρα οχήματα (Ο.Τ.Α. και ιδιωτικά).
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών του νησιού Κωνσταντίνο Γανιάρη, έχουν καεί έως και 90.000 στρέμματα καλλιεργειών, ενώ παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων σχεδόν το 1/3 των μαστιχόδενδρων έχει γίνει στάχτη. Ήδη γεωπόνοι αλλά και κτηνίατρος του ΕΛΓΑ βρίσκονται στη Χίο, προκειμένου να προχωρήσουν σε εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών που έχει υποστεί η φυτική και ζωική - κυρίως μελίσσια - παραγωγή από την πύρινη λαίλαπα.
Αυτή την ώρα, μαίνονται δύο πύρινα μέτωπα στο νησί. Το πρώτο κατευθύνεται προς τον οικισμό Κόχυλο και το δεύτερο προς το Κόρφι.

Τα άλλα πύρινα μέτωπα της χώρας

fotia argolida triziniaΣύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, από τις 6 το πρωί της Δευτέρας μέχρι τις 8 το βράδυ, εκδηλώθηκαν συνολικά 51 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Επίσης, με απόφαση του Αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος τέθηκε σε γενική επιφυλακή το πυροσβεστικό προσωπικό σε Δυτική Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησο και Ιόνια Νησιά, ενώ σε μερική επιφυλακή τέθηκε το πυροσβεστικό προσωπικό στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Σε εξέλιξη και οι πυρκαγιές σε Ζάκυνθο όπου για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το χωριό Καμπί, σε Τροιζηνία Αργολίδας, Αφράτο Αγρινίου, Σκουτάρι, Δρύαλο και Πύρριχο Λακωνίας, αλλά και στον Σολωμό Κορινθίας. 
Αποκαταστάθηκε πλήρως, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων από το 3ο έως το 16ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Άργους.
Ο δρόμος είχε κλείσει εξαιτίας μίας πυρκαγιάς στο Σολομό Κορινθίας και τα οχήματα εκτρέπονταν στην νέα εθνική οδό Κορίνθου - Τριπόλεως και από άλλους παρακαμπτήριους δρόμους.
Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβέστες την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πύρριχος Αερόπολης. Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Εν τω μεταξύ, η πυρκαγιά στα Πηγάδια Ταϋγέτου στον δήμο Δυτικής Μάνης στη Μεσσηνία, πλέον έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.
Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής τις πυρκαγιές σε Μονόπετρο Μαγνησίας και Πηγάδια Μεσσηνίας. Στις δυο περιοχές παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής για την πλήρη κατάσβεση των πυρκαγιών.
Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβέστες την πυρκαγιά στην περιοχή Κοχυλού, στην Άνδρο. Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Συλλήψεις για εμπρησμούς

Στο μεταξύ, 2 αλλοδαποί, ένας 32χρονος και μια 29χρονη, συνελήφθησαν για την πυρκαγιά που καίει από το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο, όπου απειλήθηκαν σπίτια σε Γιαννισαίο, Λαρδιά, Ρώγο.
Ρόδος: Προφυλακίστηκε ο 37χρονος που κατηγορείται για εμπρησμό
Προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του κρίθηκε σήμερα, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, ο 37χρονος ιδιωτικός υπάλληλος ο οποίος κατηγορείται για πρόκληση πυρκαγιών στη Ρόδο.
Ο 37χρονος, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό από πρόθεση προσήχθη το μεσημέρι ενώπιον του ανακριτή Ρόδου για να απολογηθεί.
Όπως έγινε γνωστό ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει από τη νεαρή του ηλικία και ζήτησε τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός του αυτός.
Ο 37χρονος φέρεται να ανακάλεσε τα όσα προανακριτικά είχε ομολογήσει και να αποδέχεται μόνο τη φωτιά που προκλήθηκε στο χωριό Φάνες στις 16 Αυγούστου από την οποία κάηκαν περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 37χρονος είπε ότι και αυτή προκλήθηκε από αναμμένο τσιγάρο που πέταξε κατά λάθος
πηγή ert.gr- nooz.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More