Δικαιώνεται ο αγώνας της Κερατέας

Από τον τ. Δήμαρχο Κερατέας Σταύρο Ιατρού πήραμε την παρακάτω επιστολή: 
ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
ΝΕΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

του Σταύρου Ιατρού 
τ. Δημάρχου Κερατέας
Σε συγχρονισμένες ταυτισμένες δηλώσεις δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητούν πλήρως το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που επιβλήθηκε στη χώρα μας από το 1995 ως σήμερα, ειδικά στην Αττική. 

Συγκεκριμένα ο Έλληνας Γεώργιος Κρεμλής, προϊστάμενος της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Κομισιόν δήλωσε στην Καθημερινή της Κυριακής 19/8/2012 ότι     

«Θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης, ώστε αντί για τη λογική των μεγάλων έργων η Πολιτεία να προωθήσει ένα σύστημα διαλογής και διαχείρισης κοντά στην πηγή. Ο διαγωνισμός για την Αττική εκφράζει μια λογική “μεγάλων έργων” την οποία πληρώνουμε μέχρι σήμερα. Η διαχείριση των απορριμμάτων, όμως είναι διαφορετική. Χρειάζεται δουλειά σε επίπεδο νοικοκυριού και επίπεδο δήμου. Το έργο της Αττικής, όπως επιχειρείται να δημοπρατηθεί, χρειάζεται σχεδόν το 100% των απορριμμάτων που παράγονται στην Αττική, ώστε να δικαιολογήσει φαραωνικά έργα για τη διαχείρισή τους. Μάλιστα, η Πολιτεία εγγυάται τις ποσότητες αυτές σε βάθος δύο δεκαετιών, κάτι που με την παρούσα οικονομική κρίση φαίνεται ότι είναι παρακινδυνευμένο. Επιπλέον, λόγω του μεγέθους του έργου είναι πολύ πιθανό στην παρούσα συγκυρία να συναντήσει χρηματοδοτικό πρόβλημα. Εκτιμώ ότι τελικά θα προχωρήσει μόνο η κατασκευή του εργοστασίου, που θα δώσει παράταση ζωής στο ΧΥΤΑ Φυλής.» 

Την ίδια ημέρα εξάλλου στην REAL NEWS ο Χούλιο Γκαρσία-Μπουργκες, επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Απορριμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι: «Προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η συγκρότηση ενός νέου συνολικού προγράμματος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα. Μέχρι τις αρχές φθινοπώρου θέλουμε να έχουμε σχηματίσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία θα επισκεφτεί τη χώρα σας και θα έρθει σε επαφές με Έλληνες αξιωματούχους, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις τοπικές Αρχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφέρουν με σαφήνεια ότι οι ΧΥΤΑ είναι η χείριστη επιλογή,  καθώς έχουν το μεγαλύτερο υγειονομικό και περιβαλλοντικό ρίσκο σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, υπάρχει μια εμπειρία δημόσιας κακοδιαχείρισης και οι πολίτες είναι πολύ καχύποπτοι στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Στόχος μας είναι να αναλάβουμε δράση το συντομότερο δυνατόν, με την εφαρμογή τριών πιλοτικών προγραμμάτων διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα. Η Επιτροπή έχει έτοιμο ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται στην αξιοποίηση των σκουπιδιών ως πηγή ανάκτησης υλικών, μέσω νέων τεχνολογιών, αλλά και στην ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου που έχει η διαχείριση των απορριμμάτων στο περιβάλλον. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στις τρεις περιοχές όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, υπάρχουν κάποιες που σκεφτόμαστε, αλλά δε θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή». 


Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν την ίδια ημέρα σε δύο διαφορετικές εφημερίδες, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής Επιτροπής στην Ελλάδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά το ΑΔΙΕΞΟΔΟ και ο λάθος σχεδιασμός.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο αγώνας της Κερατέας δεν έφερε τα πάνω κάτω μόνο στην Κερατέα. Άλλαξε εντελώς τους στόχους και τη σκέψη όσων σχεδιάζουν για τα απορρίμματα στην Ελλάδα και στην Αττική ειδικότερα (κράτος εργολάβων) και τους ανάγκασαν να ξανασυζητήσουν το μοντέλο διαχείρισης που ήταν φανερό ότι δεν υλοποιείται.

Στην Κερατέα το έργο κηρύχτηκε οριστικά μετά από 4 διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις ΠΑΡΑΝΟΜΟ. Ταυτόχρονα η ανυποχώρητη βούληση των κατοίκων, ο κοινωνικός αγώνας που καταξιώθηκε μετά από 124 ημέρες που οι δυνάμεις της Αστυνομίας έφυγαν, έδειξε ότι τέτοια έργα αν δεν έχουν συναίνεση δε γίνονται και δε λειτουργούν.

Το Γραμματικό παρά την αρχική εξέλιξη επανήλθε δυναμικά και με ενέργειες των κατοίκων του έθεσε το θέμα της νομιμότητας και μπήκε σε μια πορεία οριστικής νομικής απόρριψης του έργου.

Όλοι πλέον ομολογούν ότι ένας αγώνας που έμοιαζε αδιέξοδο χαμένος, τελικά οδεύει προς την τελική οριστική νίκη, στο δρόμο που άνοιξε η Κερατέα. Σήμερα έρχονται και προσαρμόζονται σταδιακά όλοι οι παράγοντες σ’ αυτό το δρόμο.

Δεν είναι τυχαίο, ότι τα επιχειρήματα των δύο αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης ταυτίζονται απόλυτα με τα επιχειρήματα του Δήμου Κερατέας όπως κατατέθηκαν επίσημα, γραπτά στις 27/12/2012 στους τότε υπουργούς Ραγκούση, Μπιρμπίλη και Τζάκρη σε υπόμνημα από τον τότε Δήμαρχο Στ. Ιατρού που συναντήθηκε μαζί τους με τον νυν Δήμαρχο Λαυρεωτικής Κ. Λεβαντή.

Ακριβώς το ίδιο υπόμνημα κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2011 από τον Σταύρο Ιατρού που επισκέφθηκε ταυτόχρονα με τους παραπάνω Υπουργούς την Ευρωπαϊκή επιτροπή στις Βρυξέλλες. Το υπόμνημα κατατέθηκε στον κ. Κρεμλή και τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Σ’ αυτό τονίζονται μεταξύ άλλων:

-          Το αδιέξοδο των έργων και οι παρανομίες ειδικά στην Κερατέα και το Γραμματικό.

-          Η χείριστη επιλογή του Χ.Υ.Τ.Α.

-          Η ανάγκη προσαρμογής της χώρας μας στις επιταγές της 98/2008 οδηγίας της Ε.Ε. που προέβλεπε στην ιεράρχηση “πρόληψη, επανάκτηση, ανακύκλωση, άλλου είδους επανάχρηση, υγειονομική ταφή” με δράσεις διαλογής και διαχείρισης κοντά στην πηγή.

-           Τα αδιέξοδα φαραωνικά έργα.

Είναι γνωστό ότι 2 μήνες αργότερα και ενώ διαρκούσε ο αγώνας της Κερατέας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την ακύρωση της χρηματοδότησης της Κερατέας για ΧΥΤΑ αφού πείσθηκε για την παρανομία και το αδιέξοδο του έργου.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις για πολλοστή φορά η Κερατέα αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένη, αφού μεταξύ άλλων άνοιξε το διάλογο και το δρόμο για να αναθεωρηθούν τα σχέδια και οι μελέτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σ’ αυτή τη φάση μεγάλο θέμα παραμένει η λειτουργία του ΕΔΣΝΑ (νέος φορέας διαχείρισης στην Αττική) και κυρίως οι πράξεις και οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και ειδικά του Περιφερειάρχη κ. Σγουρού. Η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού αποτελεί το πρώτο αναγκαίο και τολμηρό βήμα. Κάθε επιμονή στον παλαιό σχεδιασμό θα είναι επιμονή στο ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Απαιτείται η προσαρμογή στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο που πλέον αποτελεί και Ελληνικό Δίκαιο, ακύρωση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού αναθεώρηση και έγκριση νέου.

Αν μη τι άλλο οι νέες οικονομικές συνθήκες και η κρίση το επιβάλλουν.

http://www.forkeratea.com/2012/08/blog-post_22.html#ixzz24FzAni3M
http://exotaxyta.blogspot.gr/2012/08/blog-post_22.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More