Πάρκο Τρίτση, αντιμέτωπο με την αναισθησία της κεντρικής εξουσίας

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης", μία όαση , ένας χώρος πράσινου 1.150 στρεμμάτων που θα μπορούσε να κοσμεί όλη την Αττική,βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Η εγκατάλειψη του από την κεντρική εξουσία το φέρνει αντιμέτωπο με την καταστροπή τόσο του πράσινου όσο και των υδροβιότοπων.
Αυτά τα 1.150 στρέμματα πράσινου αποτελεί ένα από τα ελάχιστα καταφύγια άγριας ζωής μέσα στην Αττική, σε αυτή την έκταση περιλαμβάνονται οι καλλιέργειες, οι λίμνες και το δάσος, όπου έχουν βρεί καταφύγιο 177 είδη πουλιών και 3 είδη ψαριών.
Όμως η χλωρίδα και η πανίδα του Πάρκου βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, λόγω της έλλειψης νερού και της διακοπής ηλεκτροδότησης. Η στάθμη των λιμνών έχει μειωθεί σημαντικά και η ροή του νερού στο κανάλι που βρίσκεται στο Πάρκο, έχει σταματήσει. Η απειλούμενη καταστροφή του πρασίνου και των υδροβιότοπων θα είναι μη αναστρέψιμη και ανεπανόρθωτη.
Από τους Δήμους Αγ. Αναργύρων-Καματερού , Ιλίου αλλά και τονΑΣΔΑ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται η αδιαφορία και η εγκατάλειψη του πάρκου από την κυβέρνηση, ζητούν δε  την άμεση παραχώρηση κάθε αρμοδιότητας για τη διαχείριση του Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης" στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους αντίστοιχους πόρους για τη συντήρηση και τη λειτουργία του.

Η κοινή ανακοίνωση-καταγγελία αναφέρει μεταξύ άλλων
 "..........Αυτό βέβαια δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, δεν θα αφήσουμε 20 χρόνια δουλειάς και προσπαθειών της Αυτοδιοίκησης να πάνε χαμένα λόγω της αδράνειας και αδιαφορίας κάποιων κυβερνητικών "αρμοδίων".
Γι' αυτό, από την Πέμπτη 23 Αυγούστου οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Ιλίου και ο ΑΣΔΑ, πήραμε την υπόθεση της σωτηρίας του Πάρκου στα χέρια μας. Συνεργεία των Δήμων και του ΑΣΔΑ εγκαταστάθηκαν στο χώρο και ξεκίνησαν άμεσα όλες τις εργασίες ποτίσματος, συντήρησης των υποδομών και του πρασίνου και κάθε άλλη ενέργεια που είναι απαραίτητη για την επιβίωση του Πάρκου.
Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά το αίτημα μας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την άμεση παραχώρηση κάθε αρμοδιότητας για τη διαχείριση του Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης" στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους αντίστοιχους πόρους για τη συντήρηση και τη λειτουργία του.
Είναι άλλωστε φανερό ότι αυτή είναι η μοναδική λύση που μπορεί να διασφαλίσει μόνιμα
τη σωτηρία και τη συντήρηση του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου στη Δυτική Αθήνα".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More