Η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων θα μεταβεί στην κατοικία του γερμανού πρέσβη, με την ευκαιρία της εορτής της επανένωσης των Γερμανιών και της πτώσης του τείχους του Βερολίνου.


Με πλειοψηφία, δεκαέξι (16) Δημοτικών Συμβούλων υπέρ και εννέα (9) κατά, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων, στη συνεδρίασή του (21-09-2012) , αποφάσισε να μεταβεί η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Καλαβρύτων στις 3 Οκτωβρίου στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει συναυλία στην κατοικία του γερμανού πρέσβη, με την ευκαιρία της εορτής της επανένωσης των Γερμανιών και της πτώσης του τείχους του Βερολίνου.
Το θέμα αυτό, ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο από το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γιώργο Λαζουρά και μετά από έγγραφο αίτημα του επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας.
Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, την οποία παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι των Καλαβρύτων, έγινε μακρύς και εποικοδομητικός διάλογος, που περιείχε και τη δικαιολογημένη, λόγω της φύσης και του χαρακτήρα του θέματος, φόρτιση, ακούστηκαν αναλυτικά όλες οι απόψεις για το θέμα, μίλησαν, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, συγγενείς των εκτελεσθέντων και θύματα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, καθώς και πολίτες των Καλαβρύτων, οι οποίοι ζήτησαν το λόγο, και στο τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο, ελεύθερα, όπως επιβάλλει η Δημοκρατία μας και οι νόμοι του Κράτους και αποβλέποντας στην εξυπηρέτηση του συνόλου των δημοτών του Δήμου μας, έλαβε την παραπάνω απόφασή του.
Με την ίδια, αυτή, απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων, αποφάσισε η Φιλαρμονική του Δήμου, κατά τη μετάβασή της στην κατοικία του γερμανού πρέσβη, να επιδώσει, σε αυτόν, ψήφισμα με τις πάγιες θέσεις των Καλαβρύτων και των υπολοίπων μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδος, σχετικά με την καταδίκη των εγκλημάτων του ναζισμού και τη συνεχή, διαρκή και αταλάντευτη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και να περιλάβει στο πρόγραμμα της, εκεί, συναυλίας της, σύγχρονη και κλασική ελληνική μουσική.
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, μετά τη λήψη και έκδοση της παραπάνω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, δήλωσε:
«Χωρίς να απεμπολούμε κανένα δικαίωμά μας και χωρίς να παραιτούμαστε από καμιά διεκδίκηση και κανένα αίτημά μας, έναντι του γερμανικού κράτους, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη και στη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων, από τις δυνάμεις του τακτικού γερμανικού στρατού, μαρτύρων και ηρώων των Καλαβρύτων, στις 13-12-1943, και των άλλων μαρτυρικών χωριών του Δήμου μας, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων, σήμερα, αποφάσισε να μεταβεί η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου  μας στην κατοικία του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, στις 3 Οκτώβρη, για να πραγματοποιήσει συναυλία με σύγχρονη και κλασσική ελληνική και ξένη μουσική, με την ευκαιρία της γιορτής της επανένωσης των Γερμανιών και της πτώσης του τείχους του Βερολίνου.
Με τη σημαντική αυτή, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, όπως εύστοχα παρατήρησε ο συμπολίτης μας δικηγόρος Νίκος Τζένος, που μίλησε στη συνεδρίαση, “κλείνει το τραύμα, αλλά δεν σβήνει η μνήμη”.
Και πράγματι, με την απόφαση αυτή, διατηρείται ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, καθώς και τα μηνύματα της θυσίας των Καλαβρυτινών ηρώων που είναι “καταδίκη του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού”, “ποτέ πια πόλεμος”, “ειρήνη”, “φιλία, συνεργασία και συναδέλφωση των λαών”.
Σήμερα, 69 χρόνια μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, ο ελληνικός και ο γερμανικός λαός, προχωρούν μαζί για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος. Μαζί και με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, με αγώνες, διαμορφώνουμε στην Ευρώπη ένα μέλλον ειρήνης, δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα μέλλον στο οποίο δεν έχουν πλέον θέση οι καταστροφές και τα ολοκαυτώματα.
Εμείς και ιδιαίτερα οι νέοι μας, έχουμε χρέος αλλά και συμφέρον να είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή μίσους, μισαλλοδοξίας, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βαρβαρότητας και πολέμου.
Μόνο σε μια Ευρώπη και σ’ έναν κόσμο, όπου δεν κυριαρχούν, η βία, το μίσος και οι διαχωρισμοί, μπορούν οι νέοι μας να αναπτύξουν πλήρως τα χαρίσματά τους, τις ικανότητες και τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο.
Αυτούς τους σκοπούς, υπηρετεί και η μετάβαση της Φιλαρμονικής Νέων των Καλαβρύτων στην κατοικία του γερμανού πρέσβη, με αφορμή την εορτή ενός, σημαντικού για τον κόσμο και την Ευρώπη, γεγονότος.
Η μουσική ενώνει τους λαούς και μ’ αυτή μας την απόφαση, που επιβεβαιώνει τον σύγχρονο, εξωστρεφή και ανοικτό στις συνεργασίες χαρακτήρα του Δήμου μας, επιδιώκουμε μια επιθετική πολιτιστική διπλωματία και μέσα από αυτήν να κάνουμε γνωστά, ακόμη και μέσα στην κατοικία του πρέσβη, τα πάγια αιτήματά μας και τις ανυποχώρητες διεκδικήσεις μας.
Και ασφαλώς αυτή η πολιτιστική διπλωματία, θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί με μορφωτικές ανταλλαγές, αθλητικές συναντήσεις, ανταλλαγές νέων, ανάπτυξη του τουρισμού, συνεργασία με δήμους και φορείς της Γερμανίας, επιδιώκοντας, πάντοτε, το καλύτερο δυνατό όφελος για το Δήμο μας, τους κατοίκους του και ιδιαίτερα για τους νέους μας».


Το σχόλιο της Ε. Σπυροπούλου είναι απο το http://www.kalavrytanews.com όπου πήραμε το άρθρο
 
Ε.Σπυροπούλου

Αυτό που επιβάλλει η Δημοκρατία είναι να ψηφίζουν οι πολίτες και όχι 25 "αντιπρόσωποι" που στη δεδομένη στιγμή δεν εξέφραζαν και τη κοινή γνώμη των Καλαβρύτων.Επειδή γίνεται λόγος για "πολιτιστική" διπλωματία, θα έπρεπε να γνωρίζεται ότι η φιλαρμονική δεν αποτελεί κρατική οντότητα και ούτε μπορεί να ασκήσει διακρατικές σχέσεις.
Διαλέξατε ατυχή και άκαιρη στιγμή για να στείλετε τη φιλαρμονική στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη.Και η στιγμή ειναι άκαιρη γιατί επί τρία χρόνια το επίσημο γερμανικό κράτος όχι μόνο έχει προβεί σε συνεχείς δηλώσεις που αφορούν την ΜΗ ύπαρξη θέματος αποζημιώσεων αλλά έντεχνα καλλιεργεί το στερεότυπο του τεμπέλη και διεφθαρμένου Έλληνα που παίρνει δανεικά και αγύριστα(!) από τους Γερμανούς πολίτες,αποκρύπτοντας τα κέρδη που εχει αποκομίσει από την ελληνική κρίση.Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και υπουργοί έχουν προβεί σε δηλώσεις που εξευτελίζουν την Ελλάδα και την αναγάγουν σε γερμανικό προτεκτοράτο.
Όταν η γερμανική πρεσβεία αρνείται να δεχθεί τις ενώσεις θεμάτων,όταν η ίδια η Μέρκελ δηλώνει ότι δεν υπάρχει θέμα αποζημιώσεων,είναι προδοτική η στάση του να στέλνεις τη φιλαρμονική για να διασκεδάσει τον Γερμανό πρέσβη.Πριν από μερικά χρόνια είχαμε την παρασημοφόρηση του πρώην Δημάρχου Καλάβρυτων για τις υπηρεσίες του προς το Γερμανικό κράτος,τώρα στέλνετε τη φιλαρμονική στην οικία του πρέσβη.Αρκετά εκμεταλλεύτήκατε όλοι σας το αίμα των εκτελεσθέντων,αρκετά ασελγήσατε πάνω στη μνήμη των παππούδων μας!!
Ευθυμία Σπυροπούλου(εγγονή εκτελεσθέντος)

πηγή  http://www.kalavrytanews.com
............................................................................................................................................................
 Διαβάστε εδώ και την απάντηση του  Χαρίλαου Ηλία Ερμείδη. Είναι Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, εκλεγμένο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα και εκπρόσωπός του για τα Καλάβρυτα και την ευρύτερη περιοχή.

Οι Γερμανοί θέλουν το όνομα των Καλαβρύτων και όχι την Φιλαρμονική


Σήμερα (21/9/12) συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων με πρώτο θέμα την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαβρύτων στις εκδηλώσεις της Γερμανικής Πρεσβείας για την επέτειο της πτώσης του τείχους. Μια "έξυπνη" κίνηση των Γερμανών να χρησιμοποιήσουν το όνομα "Καλάβρυτα" στις εκδηλώσεις του. Θα ήταν μεγάλη μας αφέλεια να θεωρήσουμε το γεγονός αυτό τυχαίο και στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών να το θεωρήσουμε "επιβεβλημένο"
Η μουσική όντως ενώνει τους λαούς. Ήμουν μουσικός στην Φιλαρμονική Καλαβρύτων από το Γυμνάσιο και στην συνέχεια έβγαζα την Φιλαρμονική Καλαβρύτων από το 1975 έως και το 1994 ως αρχιμουσικός στις εκδηλώσεις στα Καλάβρυτα. Εδώ όμως την χρησιμοποιεί η Γερμανική κυβέρνηση δια μέσου του επίσημου εκπροσώπου της του Γερμανού Πρέσβη και των δικών μας, για ίδια συμφέροντα.
Οι Γερμανοί ξέρουν τι κάνουν και προσπαθούν να αμβλύνουν αντιδράσεις κυρίως στα Καλάβρυτα γιατί εδώ (όπως και στο Κομμένο της Άρτας) το έγκλημα το έκανε ο τακτικός Γερμανικός στρατός και έχει ιδιαίτερη συμμαχία....
Ο Γερμανός πρέσβης εκτελώντας εντολές της κυβέρνησής του δεν δέχεται τους εκπροσώπους των Μαρτυρικών Πόλεων της Ελλάδας, των Ενώσεων Θυμάτων, ούτε του Εθνικού Συμβουλίου που παλεύει για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όταν πάνε να του δώσουν σχετικά ψηφίσματα διεκδίκησης όσων οφείλουν οι Γερμανοί ΑΚΌΜΑ μόνο στην Ελλάδα. Δεν μας προβληματίζει η τόσο μεγάλη ευαισθησία τους ως προς την μουσική;



Δεν ξέρω ποιοι θέλουν να "ποτίσουν με μίσος"  τα παιδιά. Πάντως όχι τα μέλη της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που κάνει μια νέα μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης. Ένα είναι το γεγονός ότι  χρησιμοποιούν αυτά τα παιδιά  για να παίξουν τα παιχνίδια τους πολιτικά η μη πολιτικά.
Η υποχρέωση αυτών που παίζουν αυτά τα παιχνίδια ή αυτών που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία ήταν και είναι να ενημερώσουν πρώτα, όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δια μέσω των οικογενειών των παιδιών και τα παιδιά, αφού καλέσουν και όποιους άλλους είναι αρμόδιοι και όχι να τα χρησιμοποιούν για δικά τους συμφέροντα τα οποία θα φανούν στην πορεία. Θέλουν να δείξουν ότι είναι απλό και επιφανειακό το θέμα.
Είναι πάρα πολύ σοβαρό και έχει ξεκινήσει η όλη διαδικασία των όποιων κατά καιρούς αποφάσεων που συνδέονται ΑΜΕΣΑ με την απαίτηση της Ελλάδας να πληρώσει οι Γερμανία ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, τουλάχιστον μετά την μεταπολίτευση.
Για όσους όμως ασχολούμεθα με αυτό το θέμα έχει ξεκινήσει αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Οι Γερμανοί ξέρουν τι κάνουν.
Το άσχημο είναι ότι πάντα βρίσκουν "εφιάλτες"οι οποίοι τους δείχνουν άλλους δρόμους για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Θερμά παρακαλώ όποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτό το θέμα πρέπει να ξέρει ώστε να του δώσει την πραγματική διάσταση.
Δεν είναι μια απλή βόλτα της Φιλαρμονικής στην Αθήνα.
Οι Γερμανοί θέλουν το όνομα των Καλαβρύτων και όχι την Φιλαρμονική.

*Ο Χαρίλαος Ηλία Ερμείδης είναι Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, εκλεγμένο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα και εκπρόσωπός του για τα Καλάβρυτα και την ευρύτερη περιοχή.
πηγή http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/149211 

Διαβάστε και εδώ

Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας: να μην πάει η Φιλαρμονική Καλαβρύτων στις εκδηλώσεις της Γερμανικής Πρεσβείας

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More