Βήματα προς την απελευθέρωση!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

         « Όταν ο λαός ξυπνάει ο τύραννος φεύγει». «Θα γνωρίσετε την αλήθεια κι η αλήθεια θα σας ελευθερώσει». 
           Η Αγία Γραφή καταγράφει τα βήματα προς την απελευθέρωση: Πρώτο βήμα είναι η εκλογή αρχόντων οι οποίοι  υπερασπίζονται την Ορθοδοξία, αντί να την πολεμούν και να την υποσκάπτουν.(Β΄ Χρονικών, 1-13).
         Ο ελληνικός λαός βλέπει τους άρχοντες, όπως τους περιγράφει η Αγία Γραφή: "αλαζονικούς, θρασείς, αδίκους, δόλιους, συκοφάντες...Δια τούτο ο Θεός θα τους καταργήσει.... Ο κόσμος θα γελάσει με τον άνθρωπο που δεν στηρίχθηκε στο Θεό, αλλά στα πλούτη του και σε εφήμερα και μάταια πράγματα »: "  (Ψαλμός 51ος).
        Ένα ακόμα βήμα προς την απελευθέρωση είναι ο φόβος  των αρχόντων: Θα φοβηθούν, λέει ο προφήτης Ησαϊας στο "κατηγορώ" του,  όπως μπροστά σε ένα ποτάμι που το σπρώχνει η θύελλα:
       «Θα φοβηθούν γιατί είναι άδικοι, γιατί φορτώνουν δυσβάστακτα φορτία στους καταπιεσμένους και τους δένουν με άδικα συναλλάγματα»! «Παραμερίστηκε η ορθή κρίση κι έγινε απρόσιτη η δικαιοσύνη. Η τιμιότητα στις αγορές παραβιάζεται κι η ευθύτητα δεν υπάρχει πουθενά». (Ησαϊας 58, 59).
         Η συγκέντρωση του πλούτου στους λίγους είναι καλή, κατά την άποψη των αρχόντων. Σύμφωνα με τη "θεωρία της παγκοσμιοποίησης"  «όταν όλος ο πλούτος συγκεντρωθεί στους λίγους, θα ξεχειλίσει και θα καλύψει και τις ανάγκες των φτωχών »!
         Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπισθούν οι ανάγκες των φτωχών, ώσπου να συγκεντρωθεί όλος ο πλούτος στους λίγους, για να ξεχειλίσει και να καλύψει και τις ανάγκες των φτωχών;  
        Η περίπτωση του πλουσίου νέου που θέλει να γίνει μαθητής του Ιησού δείχνει πόσο μεγάλη είναι η προσκόλληση του πλούτου!     
         «Πήγαινε, πούλησε τα υπάρχοντά σου και δός τα  στους φτωχούς και ακολούθησέ με», λέει στο νέο ο Κύριος. Ο  νέος φεύγει λυπημένος:  «ην γαρ πλούσιος σφόδρα». Ήταν πολύ πλούσιος, σημειώνει ο άγιος Ευαγγελιστής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More