Την αγορά των φαρμακείων βολιδοσκοπούν ξένες εταιρείες

 Αρχίζει και ξετυλίγει το κουβάρι για τα γενόσημα αλλά και για την επίθεση που δέχονται οι φαρμακοποιοί.



Το πράσινο φως φαίνεται πως αναμένουν δύο πολυεθνικοί φαρμακευτικοί κολοσσοί, προκειμένου να επεκτείνουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες και στον κλάδο των φαρμακείων. Πρόκειται για την ισραηλίτικη Teva και την αμερικανική Mylan, δύο από τους πλέον δυνατούς παίκτες στην παγκόσμια παραγωγή γενόσημων φαρμάκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την φαρμακευτική αγορά που βρίσκονται εις γνώση και των Ελλήνων φαρμακοποιών, στα άμεσα σχέδια των οποίων είναι να δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα αλυσίδων, αρχικά στην Αττική και αργότερα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Και οι δύο εταιρείες διατηρούν θυγατρικές επί ελληνικού εδάφους. Η Generics Pharma Hellas Ltd αποτελεί θυγατρική του ομίλου Mylan, ενώ η Teva Pharmaceuticals Hellas S.A., με παρουσία στη χώρα μας από το 2008, αυξάνει συνεχώς  το μερίδιό της στην ελληνική αγορά.

Ποιοι είναι οι δύο φαρμακευτικοί «γίγαντες»: Η TEVA συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 15 μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών παγκοσμίως, ενώ κατέχει ηγετική θέση στον τομέα παραγωγής και εμπορίας γενοσήμων φαρμάκων. Εισηγμένη πλέον στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ιδρύθηκε το 1901, διατηρεί θυγατρικές σε 60 χώρες και επιχειρεί συνολικά σε 120, απασχολώντας 46.000 εργαζομένους. Οι πωλήσεις της TEVA το 2011 έφτασαν τα 18,3 δισ. δολάρια.

Ο όμιλος Mylan από την άλλη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γενόσημων και ειδικών φαρμάκων. Ιδρύθηκε το 1961 στη δυτική Βιρτζίνια και σήμερα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως, με παρουσία σε 150 χώρες και περισσότερους από 18.000 υπαλλήλους. Οι μετοχές της διαπραγματεύονται στο δείκτη Nasdaq. Η Mylan παράγει σε ετήσια βάση πάνω από 45 δισ. δόσεις φαρμάκων σε όλο τον κόσμο, διαθέτοντας αυτή τη στιγμή το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως χαρτοφυλάκιο στη σύνθεση δραστικών ουσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο μεγάλα ονόματα στον τομέα του φαρμάκου προσπαθούν μάλιστα εδώ και καιρό να δραστηριοποιηθούν και στον τομέα του φαρμακείου. Το «πλήρωμα του χρόνου» δείχνει ότι φθάνει, μετά και τη δηλωμένη πρόθεση  της πολιτικής ηγεσίας του υπουργού Υγείας να απελευθερώσει το ωράριο στα φαρμακεία.

Η πληροφορία, όπως αναφέρθηκε, είναι γνωστή στους κύκλους των φαρμακοποιών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η απόφαση αυτή του υπουργού Υγείας, εάν τελικά υλοποιηθεί, αφενός αποτελεί προάγγελο και της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, αφετέρου θα σημάνει το τέλος των μικρομεσαίων φαρμακείων. Συνεπώς θα ανοίξει το δρόμο για την είσοδο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και σε αυτό τον κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας των φαρμάκων. Το έδαφος πια μάλλον είναι πρόσφορο, με δεδομένο πως μέσα στο έτος έκλεισαν 200 φαρμακεία στην Αθήνα και άλλα 40 στη Θεσσαλονίκη.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

vicky.kourlibini@capital.gr

http://www.capital.gr/News.asp?id=1689158


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More