Επιστολή των γερμανών ακτιβιστών προς την Μέρκελ κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού για την Ελλάδα

Επιστολή των γερμανών ακτιβιστών κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού προς την Μέρκελ για την Ελλάδα

Στις αρχές του Νοέμβρη γερμανοί πολίτες που ανήκουν στην κίνηση «Το Νερό Σε Δημόσια Χέρια» απέστελαν επιστολή προς την Άγκελα Μέρκελ ζητώντας της να παρέμβει ώστε να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών ύδρευσης σε χώρες οπως η Ελλάδα. 
 Στην επιστολή τους τονίζουν πως η πάγια θέση της γερμανικης πλευράς σχετικά με τη μη εμπορευματοποίηση του φυσικού αγαθού που λέγεται νερο και που προστατεύεται από το γερμανικό σύνταγμα θα πρέπει να αποτελεί και πολιτική της Γερμανίας για ολο τον Ευρωπαϊκό χώρο.  

Αναμένουμε με ανυπομονησία μια ενδεχόμενη απάντηση μια και η βασική πίεση για την ιδιωτικοποίηση προς την Ελλάδα και τις υπολοιπες χώρες του νότου έρχεται από την Κομισιόν, όπως παραδέχτηκε πρόσφατα και το διευθυντήριο του Ολι Ρεν.

Βερολίνο / Αμβούργο, την 2/11/2012
 Η κρίση στην Ευρώπη οξύνεται μέσα από την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών

Αξιότιμη κυρία Καγκελάριε,
Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία και προσοχή ως προς το  από κοινoύ εγχείρημα μιας ενωμένης Ευρώπης όχι μόνο την ευρώ-κρίση, αλλά και τα μέτρα λιτότητας της ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ για χώρες όπως η Ελλάδα. Ειδικότερα, αναφορικά με την προς εφαρμογή ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, μεταξύ των οποίων και οι υπηρεσίες της ύδρευσης, η ιδιωτικοποίηση δεν πρόκειται να ενισχύσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην καλύτερη των περιπτώσεων πρόκειται να στηρίξει μια προσωρινή και βραχυπρόθεσμη μείωση του χρέους.Το αντιστάθμισμα θα είναι η εκποίηση στοιχειωδών...
δημόσιων πόρων, στους οποίους τόσο στο δικό μας Σύνταγμα, όσο και σε αρκετά κείμενα συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδίδεται δικαίως μια εξέχουσα θέση. Η κυβέρνηση της χώρας μας έχει τονίσει επανειλλημμένως αυτή την  σημαντική θέση της γερμανικήςπλευράς  σε σχέση με τις υπηρεσίες  ύδρευσης απέναντι σε προσπάθειες απελευθέρωσης – φιλελευθεροποίησης και ιδιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αυτή η αξιολόγηση θα πρέπει να βρίσκεται αλλά και να παραμείνει σε ισχύ σε όλο το χώρο της ΕΕ, ιδιαιτέρως κάτω από τις παρούσες συνθήκες κρίσης. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, θεωρούμε τα μέτρα ιδιωτικοποιήσεων της «Τρόικα» επικίνδυνα για την κοινή ωφέλεια και διαβίωση. Ακόμη και οι αξιολογήσεις διεθνών εταιριών επιχειρηματικών και οικονομικών συμβούλων εκτιμούν ότι οι δημόσιες υποδομές στην Ελλάδα ελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μόνο σε συνθήκες υποτίμησης της πραγματικής τους αξίας.Ειδικότερα,στην οικονομία ύδρευσης αυτό θα σήμαινε μια απαλλοτρίωση των υποδομών ύδρευσης οι οποίες δημιουργήθηκαν επί γενιές από τους πολίτες στη βάση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η εκποίηση της δημοτικής παροχής νερού θα σήμαινε τον αυτόματο περιορισμό της ελευθερίας της αυτοδιοίκησης – αυτοδιαχείρισης των δήμων σε οικονομικό, πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.
Για τους παραπάνω λόγους, στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για τις οποίες προγραμματίζεται ιδιωτικοποίηση της οικονομίας ύδρευσης, διαμορφώνονται αντιστάσεις. Η παροχή ύδρευσης των 2 αυτών πόλεων καλύπτει άλλωστε το 45% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδος. Οι αντιστάσεις αυτές εντάσσονται σε μία σειρά κινημάτων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία επεκτάθηκαν σε χώρες όπως η ...
Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία,  η Τουρκία, η Ρουμανία και τέλος η Γερμανία. Πλάι στην επαναδημοτικοποίηση στο Παρίσι υποδεικνύουμε και το παράδειγμα του Βερολίνου, όπου με την μερική ιδιωτικοποίηση των δημοτικών εταιριών υδάτων προέκυψαν εκτός από υψηλά κόστη και άλλες αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες είναι πλέον μερικώς ή καθολικώς μη αναστρέψιμες.
Οι υποσχέσεις που συνόδευσαν τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ύδρευσης παγκοσμίως δεν ευοδώθηκαν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, -  το οποίο αποτελεί επαρκή αιτία να μην προωθούνται πλέον αυτές στη διεθνή αντζέντα. Οι προσδοκίες των ΕΕ και ΔΝΤ αναφορικά στην ανταγωνιστικότητα δεν ευσταθούν άλλωστε διόλου στην περίπτωση των υπηρεσιών ύδρευσης, μια και αυτή αποτελεί ένα φυσικό μονοπώλιο το οποίο διατηρείται ακόμη και με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Μια ιδιωτικοποίηση της παροχής ύδρευσης θα ενισχύσει την ανακατανομή μόνο στον χρηματοοικονομικό και επενδυτικό τομέα. Για τους λόγους αυτούς, θα θέλαμε να προτείνουμε στην γερμανική κυβέρνηση να συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας οικονομίας ύδρευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεν υποτιμούμε παράλληλα την εσωτερική συμβολή στη δημιουργία προβλημάτων στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Από κοινού με την εγχώριά μας επί γενιές επιτυχημένη δημόσια υπηρεσία ύδρευσης, θα ήταν για την γερμανική κυβέρνηση ένα σημαντικό εγχείρημα δημιουργίας εμπιστοσύνης η προσφορά εξειδικευμένης στήριξης και οικονομικής βοήθειας στην μερικώς αδύναμη σε δομικό επίπεδο ελληνική υπηρεσία ύδρευσης. Θα θεωρούσαμε μια τέτοια κίνηση ως μια ουσιαστική συμβολή στην επίλυση της κρίσης στην Ευρώπη.
Σχετικά με εμάς: «Το Νερό Σε Δημόσια Χέρια» είναι μια εγχώρια συλλογικότητα τοπικών πρωτοβουλιών για τη διατήρηση  δημόσιων και διαχειριζόμενων από πολίτες υπηρεσιών ύδρευσης.
Βλ. www.wasser-in-buergerhand.de
 Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Markus Henn, Βερολίνο
Hans – Werner – Krueger, Αμβούργο
Για την κίνηση «Το Νερό Σε Δημόσια Χέρια»

 (Κοινοποίηση της επιστολής στον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Περιβάλλοντος.)
http://savegreekwater.org/?p=891 
Αξίζει να διαβάσετε και τις παρακάτω σχετικές αναρτήσεις μας:
 Αν δεν αντισταθούμε εδώ και τώρα τότε αύριο θα ψάχνουμε για νερό σε πηγάδια και νερόλακους!!!
 Τρόφιμα,νερό και "ηλεκτρονική διακυβέρνηση": Να πωςθα ελέγχουν τη ζωή σου


Το είδαμε εδώ http://klassikoperiptosi.blogspot.gr/2012/12/blog-post_5780.html
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More