Σοκ στα Επιμελητήρια από το «κούρεμα» των αποθεματικών

Με έκπληξη ενημερώθηκε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ότι η αξία του αποθεματικού του στην ΤτΕ έχει υποστεί μεγάλη απομείωση κατά 61% εξαιτίας της αυθαίρετης μετατροπής κεφαλαίων των βιοτεχνών σε ομόλογα

Κατά 61% μειώθηκε το αποθεματικό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στην Τράπεζα της Ελλάδος,  εξαιτίας της αυθαίρετης μετατροπής κεφαλαίων των βιοτεχνών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, προκαλώντας την έντονη δυσφορία και την αντίδραση της διοίκησης του Επιμελητηρίου. 
 Όπως αναφέρεται σε επιστολή του ΒΕΘ, που εστάλη στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ευάγγελο Βενιζέλο και Μιχάλη Χρυσοχοίδη αντίστοιχα, «με έκπληξη ενημερωθήκαμε από σχετικό έγγραφο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) ότι η αξία του αποθεματικού του  ΒΕΘ που είναι κατατεθειμένο στην ΤτΕ έχει υποστεί μεγάλη απομείωση, ελέω της συρρίκνωσης των τιμών των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά. 
Τα επενδεδυμένα κεφάλαια του ΒΕΘ, όπως προκύπτει από σχετική λίστα της ΤτΕ που απεστάλη στην ΚΕΕΕ, μετά από αίτημα της δεύτερης προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των λογαριασμών κατάθεσης των χρηματικών πόρων των Επιμελητηρίων, ανέρχονταν σε 2,031 εκατ. ευρώ. Από τις 19/1/2012 υπολογίζονται σε 789.012,14 ευρώ, ήτοι έχουν περιοριστεί κατά 61%». 
Σημειώνεται ότι τα επιμελητήρια, ως ΝΠΔΔ, έχουν υποχρέωση να διατηρούν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ. Η μετατροπή μέρους του αποθεματικού του Επιμελητηρίου σε ομόλογα, γεννά την ανησυχία ότι τα ομόλογα αυτά κινδυνεύουν με haircut, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας του PSI και την ανταλλαγή τους με νέα μειωμένη ονομαστική αξία. 
«Αν συμβεί κάτι τέτοιο το πλήγμα για τα επιμελητήρια και πολύ περισσότερο για τα μέλη τους που αποτελούν το κύτταρο του επιχειρηματικού κόσμου, και έχουν βάλει πλάτη όλο αυτό το διάστημα, θα είναι διπλό» αναφέρεται στην επιστολή. 
«Τα επιμελητήρια κατέθεσαν στην ΤτΕ ζεστό χρήμα, χρήματα που προέρχονται από εισφορές των επιχειρήσεων –μελών τους. Εν μία νυκτί, χωρίς καμία προειδοποίηση, τα χρήματα αυτά μετατράπηκαν σε ομόλογα
» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρηματίες βλέπουν τους κόπους μία ζωής να  χάνονται στο βωμό των άσκοπων κινήσεων της πολιτείας που επιλέγει λύσεις της τελευταίας στιγμής για την επίλυση του δισεπίλυτου γρίφου, όπως έχει πλέον καταστεί, που ακούει στο όνομα «διάσωση της ελληνικής οικονομίας».
Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, πρόσφατα ζήτησε  την αποδέσμευση μέρους των χρημάτων που διατηρεί το επιμελητήριο στην ΤτΕ, ωστόσο υπήρξε πρωτοφανής κωλυσιεργία σε βαθμό που άπτεται της άρνησης. 
«Και όλα αυτά», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, «την ώρα που η ΤτΕ ενεργούσα ως διαχειριστικό όργανο των καταθετών επένδυε, έχει τη δυνατότητα, τα διαθέσιμα των Επιμελητηρίων, σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να ενημερώσει τις διοικήσεις των επιμελητηρίων. Ο επιχειρηματικός κόσμος που έχει δεχτεί τη βαναυσότητα των αλλεπάλληλων φοροεπιδρομών κινδυνεύει να στερηθεί και τους ίδιους τους πόρους των επιμελητηρίων, για τους οποίους συνέβαλε με κόπο και μόχθο ετών. 
«H στάση της πολιτείας έναντι των επιμελητηρίων είναι απαράδεκτη δεδομένου μάλιστα ότι δεν χρησιμοποιούν ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά στηρίζονται αποκλειστικά στις εισφορές των μελών τους» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.  
πηγή voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More