Μέλι το μυστικο της μακροζωίας

Γνωρίζουμε πια από τις πολλές παρατηρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί πως το μελίσσι είναι μια άριστα οργανωμένη κοινωνία. Κύριος σκοπός του είναι η διαιώνιση του είδους και γι' αυτό ό,τι παράγεται μέσα στο μελίσσι, από το μέλι, την πρόπολη μέχρι και το βασιλικό πολτό, έχει ισχυρές ιδιότητες. Από τα παραπάνω τρία, ο βασιλικός πολτός παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αρχικά να αναφέρουμε πως πρόκειται για μία άσπρη γαλακτώδης ουσία που παράγεται στους σιελογόνους αδένες όλων των μελισσών. Προορίζεται για να θρέψει τις προνύμφες των εργατριών, μόνο μέχρι να γίνουν τέλεια έντομα, αλλά και την βασίλισσα, η οποία τρέφεται με αυτόν σε όλη της τη ζωή.

Το φαινόμενο είναι πως η διάρκεια ζωής μιας ενήλικης εργάτριας μέλισσας, η οποία δεν τρέφεται πια με βασιλικό πολτό, είναι μόλις λίγες εβδομάδες, ενώ η βασίλισσα ζει μέχρι και 5 χρόνια περίπου!

Το γεγονός αυτό έστρεψε τους ειδικούς να αναζητήσουν μέσα στο μελίσσι και στον βασιλικό πολτό ιδιότητες που προωθούν τη μακροζωία.

Φαίνεται πως η περιεκτικότητα του βασιλικού πολτού σε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β,
ωφέλιμα λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία κι ένζυμα, του προσδίδει ισχυρές αντιοξειδωτικές, ανοσοκατασταλτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες (και ιδιαίτερα λόγω του 10-HAD που είναι ένα πολύ ισχυρό λιπαρό οξύ).

Θεωρείται λοιπόν πως καθυστερεί το γήρας και παρατείνει τη ζωή κάτι που είναι βέβαιο για τη βασίλισσα των μελισσών αλλά δεν είναι ακόμα επιστημονικά τεκμηριωμένο για τον άνθρωπο. Το σίγουρο είναι πως ελάχιστη δόση (50-500 χιλιοστά του γραμμαρίου) δίνουν ενέργεια, ενισχύουν τη μνήμη και προάγουν τη σεξουαλική δραστηριότητα και στον άνθρωπο.

Μήπως τελικά κάτι ξέρουν οι μέλισσες περισσότερο;

Σημείωση: Οι αλλεργικοί στις μέλισσες και τα προϊόντα αυτών θα πρέπει να προσέχουν, όπως και όσοι υποφέρουν από άσθμα και αλλεργίες στη γύρη.
πηγή Flashnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More