Οι εφευρέτες της Μαγνησίας

Από επιδόρπια και ροφήματα μέχρι ρολόγια με έλαια, πέργκολες και αυτόματες ομπρέλες αλλά και πολλά άλλα εφηύραν Μαγνησιώτες τη χρονιά που πέρασε! Συνολικά 15 νέες ευρεσιτεχνίες χάρισαν τα εφευρετικά... μυαλά της Μαγνησίας για το 2011 σύμφωνα με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, τον αρμόδιο φορέα για την κατάθεση και απονομή όλων των πατεντών.

Δεν είναι λίγες οι καινοτομίες, ευρεσιτεχνίες ή πατέντες που έχουν αλλάξει την ζωή μας. Άλλωστε ο,τιδήποτε σήμερα αποτελεί δεδομένο στην καθημερινότητά μας, από τους λαμπτήρες μέχρι τα υπερσύγχρονα κινητά και από την ασπιρίνη μέχρι τα πολύπλοκα ιατρικά μηχανήματα, είναι προϊόν μιας σειράς καινοτομιών. Το 80% περίπου των εν χρήσει τεχνολογιών αντιπροσωπεύεται στη βιβλιογραφία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (patents).

Βέβαια όταν ακούμε τόσο «βαρύγδουπες» φράσεις μας έρχονται αμέσως στο μυαλό μνημειώδεις εφευρέσεις και ανακαλύψεις που στέλνουν τον άνθρωπο στο διάστημα, θεραπεύουν τον καρκίνο ή μετατρέπουν παλιοσίδερα σε χρυσάφι. Ωστόσο η ζωή και η καθημερινότητά μας επηρεάζονται και από απλά πράγματα που μπορούν να την κάνουν ευκολότερη ή πιο διασκεδαστική!

Πολλή σκέψη, πανέξυπνοι άνθρωποι, πολύς ελεύθερος χρόνος Ό,τι και να οδήγησε τους συνδημότες μας στην υλοποίηση των πατεντών πρόκειται για πανέξυπνες, εύχρηστες ή απαραίτητες, πρωτότυπες ή ακόμα και με μεγάλη συμβολή στην υγεία καινοτόμες ιδέες. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι σκέφτηκαν τα έξυπνα μυαλά της Μαγνησίας.

Μέθοδος και θερμαντικό σώμα υπέρυθρης θέρμανσης χώρων Την ευρεσιτεχνία κατέθεσαν οι Οικονομοπούλου – Ζάχου Ευσταθίου Ελένη και ο Οικονομόπουλος – Ζάχος Ευσταθίου Χρήστος από το Βόλο

Η εφεύρεση αφορά στην χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας, της πλέον υγιεινής θέρμανσης που έχει συνηθίσει ο ανθρώπινος οργανισμός να δέχεται, μέσω θερμαντικών σωμάτων, τα οποία μετατρέπουν την θερμική ενέργεια ρέοντος εντός σωληνώσεων θερμού ύδατος σε υπέρυθρη θερμική ακτινοβολία,
η οποία εκπέμπεται εις την έμπροσθεν επιφάνεια του σώματος. Το θερμαντικό σώμα χρησιμοποιείται σε όλους τους χώρους διαμονής δίνοντας υγιεινή και οικονομική λύση στο πρόβλημα της θέρμανσής τους. Επίσης, επιτρέπει την εύκολη αντικατάσταση της πλέον ανθυγιεινής συμβατικής θέρμανσης μέσω του αέρα, χωρίς να χρειάζεται να γίνουν ριζικές αλλαγές στο ήδη υπάρχον σύστημα θέρμανσης.
Ωρολόγιο ελαίου Η εφεύρεση ανήκει στον Αϊβαζόγλου Γιάννη από το Βόλο

Η εφεύρεση αυτή χρησιμοποιεί έλαιο ή άλλο υγρό που τοποθετείται εντός του συναρμολογημένου ωρολογίου με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η ολική πλήρωση του εσωτερικού της κάσας. Με αυτόν τον τρόπο αντικαθίσταται ο ατμοσφαιρικός αέρας στο εσωτερικό της κάσας του ωρολογίου και έτσι αποτρέπεται η εισροή ανεπιθύμητων υγρών όπως το νερό ή η υγροποίηση του εσωτερικού αέρα του ωρολογίου από τις εξωτερικές συνθήκες. Παράλληλα η μέθοδος συντήρησης του μηχανισμού πραγματοποιείται με την εναλλαγή του πεπαλαιωμένου ελαίου με νέο καθώς και με την εφαρμογή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων εξ' αποστάσεως χωρίς την ανάγκη αποσυναρμολόγησης του ωρολογίου.

Ολοκληρωμένο σύστημα ενημέρωσης και διάχυσης πληροφορίας Την πατέντα «σκέφτηκαν» οι Κοψίδας Σπύρος και Ζησιάδης Δημήτρης από το Βόλο

Πρόκειται για μια μέθοδο συλλογής πληροφοριών ενδιαφέροντος από παρόχους πληροφοριών και δυναμικής ενημέρωσης ηλεκτρονικών χαρτών μέσω ασύρματου δικτύου. Αποτελείται από ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) το οποίο ενημερώνεται από διάφορους παρόχους πληροφοριών. Οι χρήστες συνδέονται στο ΟΠΣ μέσω ασύρματου δικτύου και λαμβάνουν δεδομένα ενημέρωσης ηλεκτρονικών χαρτών με βάση τα οποία ενημερώνουν ηλεκτρονικούς χάρτες οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στις συσκευές τους. Πλεονέκτημα της παρούσας εφεύρεσης είναι ότι μέσω ασύρματων δικτύων δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης ηλεκτρονικών χαρτών άμεσα, εύκολα και μόνο όταν είναι επιθυμητό από το χρήστη, ενώ σε συνδυασμό με εφαρμογές GPS/GIS/πλοήγησης παρέχονται αναβαθμισμένες δυνατότητες ενημέρωσης.

Πτυσσόμενη πέργκολα και αυτόματη ομπρέλα Οι δύο ευρεσιτεχνίες κατατέθηκαν από τον Κίσσα Κωνσταντίνο από τον Μάραθο

Η πτυσσόμενη πέργκολα για σκίαση και προστασία από βροχή μαζεύεται ή απλώνει μηχανικά ή χειροκίνητα κατά μήκος παράλληλα με το κτήριο,κατασκευάζεται από υλικά φιλικά στο περιβάλλον, όπως ξύλο και πανί, σε διάφορους χρωματισμούς.

Σε ό,τι αφορά την αυτόματη ομπρέλα ασφαλείας, κατασκευάζεται από ξύλο, αλουμίνιο, μέταλλο και πανί σε ποικιλία χρωματισμών. Αποτελείται από μια κάθετη δοκό που εδράζει σε βάση. Στο άνω μέρος της δοκού προσαρμόζεται άρθρωση περιστροφής της δοκού, σε οριζόντια ή κατακόρυφη θέση, με τρύπες ενισχυμένες και αντίστοιχες τρύπες να φέρει στο κέντρο του μήκους και η δοκός, για την προσαρμογή των αξόνων σταθεροποίησης της. Στη δοκό προσαρμόζονται έδρανα του άξονα περιέλιξης του πανιού της ομπρέλας. Στο ένα άκρο κάθε άξονα προσαρμόζεται μικροηλεκτρομοτέρ που περιστρέφουν τους άξονες για άνοιγμα κλείσιμο της ομπρέλας, αυτόματα μέσω εντολής από αισθητήρες έντασης ανέμου και φωτεινότητας. Το άνοιγμα κλείσιμο γίνεται και χειροκίνητα μέσω μοχλού ή ανεξάρτητου διακόπτη τηλεκοντρόλ. Στην οριζόντια δοκό τοποθετούνται βάσεις των βραχιόνων για άπλωμα μάζεμα του πανιού. Στο άνω σημείο της ομπρέλας τοποθετείται κάλυμμα.

Αυτόματο σύστημα παρακολούθησης και απεικόνισης θέση σταθμών με πομποδέκτες Η εφεύρεση ανήκει στους Καραγιάννη Γιώργο (Βόλος), Σαμαρά Δημήτρη (Αγριά) και Γιαννακοσιάν Ιωάννης (Βελεστίνο)

Το παρόν αυτόματο σύστημα παρακολούθησης και απεικόνισης θέσης σταθμών με πομποδέκτες είναι πρωτοποριακό ενιαίο εφευρετικό σύνολο τηλεπικοινωνιών, το οποίο επιτρέπει την αποστολή και λήψη φωνής και δεδομένων θέσεως, στην ίδια συχνότητα, με ψηφιακή διαμόρφωση και με εύρος συχνότητας 6, 25 KHz τα οποία επιλύουν το πρόβλημα της χρήσης τετραπλάσιου εύρους συχνότητας και δύο πομποδεκτών, καθώς και διπλών κεραιοσυστημάτων που είναι απαραίτητα στα συμβατικά υπάρχοντα αναλογικά συστήματα για την επίτευξη του ίδιου σκοπού. Κύρια χρήση του περιγραφόμενου συστήματος είναι η μεταφορά φωνής και δεδομένων σε εύρος συχνότητας 6, 25 KHz με ψηφιακή διαμόρφωση. Οι ίδιοι έχουν καταθέσει και πατέντα για αυτόματο σύστημα παρακολούθησης και απεικόνισης θέσης σταθμών ραδιοσυχνότητας RF.

Φορητός μετρητής έντασης ηλεκτρομαγνητικού πεδίου Η εφεύρεση ανήκει στον Κολοκοτρώνη Δημήτρη και κατατέθηκε από το Εργαστήριο μελετών και μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ΕΠΕ

Η ευρεσιτεχνία αφορά στην υλοποίηση προσωπικού μετρητή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας τιμών RMS για συχνότητες κινητής τηλεφωνίας 2ης και 3ης γενιάς 800 MHz - 2700 MHz με χρήση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων εξαιρετικά χαμηλού κόστους και κύριο δομικό στοιχείο λογαριθμικό ενισχυτήVIDEO και τυπωμένη ευρυζωνική πολυστρωματική κεραία σε διηλεκτρικό τύπου RO4350 διπλού υποστρώματος σε ενιαίο διηλεκτρικό.

Σύστημα κάμψης βεργών σιδήρου Την πατέντα «σκέφτηκε» ο Γαλανός Ανδρέας

Το σύστημα κάμψης βεργών σιδήρου με κεφαλή μετακινούμενη οριζόντια σε δύο θέσεις, προσαρμόζεται σε μηχανές που διαμορφώνουν σχήματα οπλισμού σκυροδέματος από βέργα σιδήρου μπετόν. Αποτελείται από την κεφαλή κάμψης με την κυκλική πλάκα και το μηχανισμό μετακίνησης της κεφαλής, σε δύο θέσεις, το μηχανισμό με την πλάκα κάλυψης οδηγό για την κάλυψη του ανοίγματος στην επιφάνεια διαμόρφωσης της μηχανής, μετά την μετακίνηση της κεφαλής κάμψης, από την πρώτη θέση στη δεύτερη, το μηχανισμό με την πλάκα κάλυψης για την κάλυψη του ανοίγματος στην επιφάνεια διαμόρφωσης της μηχανής, μετά την μετακίνηση της κεφαλής κάμψης, από τη δεύτερη στην πρώτη θέση και το μηχανισμό με τα δύο ζεύγη ραούλων για τη συγκράτηση και προώθηση της ευθύγραμμης βέργας σιδήρου. Κατά την διαμόρφωση σχημάτων, γίνεται χρήση ειδικών κατασκευών συγκράτησης του ευθύγραμμου τμήματος ή και του διαμορφωμένου σχήματος.

Ανεμογεννήτρια αρθρωτών πτερυγίων Η εφεύρεση ανήκει στον Κακαλιάγκο Ιωάννη από το Βόλο

Η ανεμογεννήτρια αρθρωτών πτερυγίων στηρίζεται σε μια βάση αναλόγου μεγέθους και της υπόλοιπης κατασκευής, και από δύο πτερύγια αρθρωτά τα οποία προσαρμόζονται στις υποδοχές αρθρωτών μπράτσων. Έχουν δε την δυνατότητα να πραγματοποιούν μία κίνηση περίπου 90 μοιρών ως προς τον άξονα τους. Αυτό επιτυγχάνεται και με τη βοήθεια των δύο στελεχών τα οποία καταλήγουν σε δύο τροχούς οδηγούς. Οι τροχοί οδηγοί κυλούν επάνω στον ελλειψοειδή δακτύλιο. Έτσι επιτυγχάνεται η συνεχής περιστροφή της ανεμογεννήτριας με μικρότερη πίεση αέρος και φυσικά με πάρα πολύ καλύτερο βαθμό απόδοσης.


Προκατασκευασμένος μεταφερόμενος οικίσκος Η εφεύρεση ανήκει στον Τσιάμη Βασίλη από τον Αλμυρό

Η παρούσα εφεύρεση αφορά σε ένα προκατασκευασμένο μεταφερόμενο οικίσκο, κατασκευασμένο από μεταλλικό σκελετό με αντισεισμικό σύστημα προστασίας, συστήματα τοιχοποιίας σε μορφή έτοιμων δομημένων τοιχίων και θερμομόνωση και ηχομόνωση. Εν προκειμένω, έχουμε μια εφεύρεση, η οποία είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικά υλικά, τα οποία της προσδίδουν μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική φθορά και, συνεπώς, λιγότερα έξοδα συντήρησης από την πλευρά του καταναλωτή.

Η πρωτοτυπία της εν λόγω εφευρέσεως έγκειται στο γεγονός, ότι τα έτοιμα δομημένα τοιχία αποτελούνται από ένα συνδυασμό πάνελ πολυουρεθάνης, πετροβάμβακακαι OSB πάνελ με εξάγωνες χαρτοκυψέλες, ενώ η εξωτερική πλευρά του πάνελ πολυουρεθάνης είναι επενδεδυμένη με τσιμεντοσανίδα ή πετροσανίδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ικανότητα των τοιχίων αυτών να στηρίξουν μεγάλα φορτία, όπως ντουλάπια κουζίνας ή θερμαντικά σώματα χωρίς να απαιτείται μεταλλικός σκελετός, ενώ επιτυγχάνεται χαμηλός συντελεστής θερμοπερατότητας, καλή ηχομόνωση και πολύ καλή προστασία από υγρασία. Καινοτομία, επίσης, αποτελεί και η διαδοχή των υλικών του πατώματος και, συγκεκριμένα, η τοποθέτηση του ειδικού παρεμβύσματος απόσβεσης κραδασμών πριν τη διαμόρφωση του τελικού δαπέδου. Επίσης, στην κατασκευή των λουτρών του μεταφερόμενου οικίσκου τοποθετείται σιφόνι, το οποίο σε περίπτωση πλημμύρας βοηθάει στη διέξοδο των υδάτων.

Μέθοδος, μέσο και συσκευή εικονικής παράστασης Η εφεύρεση έγινε από τους Σαβελίδη Σωκράτη, Σαβελίδη Μαρία και Σαβελίδη Ιωάννα

Αφορά στη διαχείριση της ηλεκτρονικά αποθηκευμένης πληροφορίας με σκοπό την παράσταση της, στον, και γενικότερα χρησιμοποίησης της από τον άνθρωπο. Βασίζεται στην προβολή μίας ηλεκτρονικά αποθηκευμένης παράστασης με τέτοιο τρόπο ώστε στον παρατηρητή της προβολής να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι η παράσταση είναι συνυφασμένη με ένα συμβατικό μέσο παράστασης (βιβλίο, εφημερίδα, αφίσα, έντυπο αντικείμενο). Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνδυασμένη χρήση δύο τουλάχιστον διατάξεων. Η μία διάταξη είναι ένα Μέσο Εικονικής Παράστασης και η άλλη μία Συσκευή Εικονικής Ανάγνωσης. Μέσο Εικονικής Παράστασης είναι ένα αντικείμενο το οποίο ομοιάζει δομικά με ένα Μέσο Συμβατικής Παράστασης. Διαθέτει στοιχεία ή και διατάξεις οι οποίες κατευθύνουν μία Συσκευή Εικονικής Ανάγνωσης ώστε να αναζητήσει, ανακαλέσει, λάβει, επεξεργαστεί και προβάλει κατάλληλα στην οπτική θέση του Μέσου Εικονικής Παράστασης μια ηλεκτρονικά αποθηκευμένη παράσταση.

Ωοθηκική ορμόνη για υπογονιμότητα και αντισύλληψη

Στον Μεσσήνη Ιωάννη ως εφευρέτη και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως δικαιούχο ανήκει η εφεύρεση με τίτλο «Καρβοξυτελικό τμήμα της ανθρώπινης λευκωματίνης με δραστικότητα GnSAF». Ουσιαστικά πρόκειται για μία νέα ωοθηκική ορμόνη, ο GnSAF, η απομόνωση του οποίου από το ωοθυλακικό υγρό γυναικών έδειξε ταυτότητα με το καρβοξυτελικό τμήμα της ανθρώπινης λευκωματίνης, μοριακής μάζας περίπου 12.5 kDa. Η παρασκευή συνθετικών παραγώγων της ανθρώπινης λευκωματίνης, που αντιστοιχούν στο καρβοξυτελικό τμήμα της (subdomain IIIB), παρουσιάζουν δραστικότητα GnSAF in vitro. Το καρβοξυτελικό τμήμα εκφράζεται στα κοκκώδη κύτταρα ανθρώπινων ωοθυλακίων. Η συνθετική παρασκευή του GnSAF μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη φαρμακευτική του χρήση τόσο σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, όσο και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις ή ως μέσο αντισύλληψης.

Μίγμα αφεψήματος στέβιας

Στους Τσαμπαρδούκα Θοδωρή, Πετρωτό Βασίλη και Γκουτσίδη Βαγγέλη ανήκει η εφεύρεση του μίγματος αφεψήματος με βάση την στέβια σε μίξη με βότανα, αρωματικά φυτά και/ή καρπούς. Με την χρήση της στέβιας, που είναι φυτικό γλυκαντικό προϊόν, επιτυγχάνεται η γλύκανση του ροφήματος. Η στέβια χωρίς να έχει υποστεί καμία χημική επεξεργασία, χωρίς την χρήση συντηρητικών και προσθέτων, αποξηραμένη ή αφυδατωμένη τεμαχίζεται και αναμιγνύεται με τα διάφορα αποξηραμένα ή αφυδατωμένα βότανα, αρωματικά φυτά και/ή καρπούς και χρησιμοποιείται για να παρασκευασθεί έτοιμο μίγμα αφεψήματος με ευχάριστη γλυκιά γεύση χωρίς να προσθέτει επιπλέον θερμίδες ή να αυξάνει τον γλυκαιμικό δείκτη του ροφήματος. Το μίγμα του αφεψήματος είτε εγκλωβίζεται σε ειδικό για τρόφιμα διηθητικό επικάλυμμα έτοιμο για χρήση βυθίζοντάς το σε νερό ή εναλλακτικά συσκευάζεται σε πακέτο, κυτίο ή φάκελο ώστε να χρησιμοποιείται από τον καταναλωτή η επιθυμητή ποσότητα για την παρασκευή αφεψήματος σε μηχανή «Καφέ Φίλτρου».

Επιδόρπιο από γιαούρτι, ταχίνι και μέλι

Το επιδόρπιο αποτελείται από τρία συστατικά, γιαούρτι, ταχίνι και μέλι γνωστά για τις θρεπτικές τους αξίες που αναμειγνυόμενα μεταξύ τους σε συγκεκριμένες ποσότητες το κάθε ένα, συνθέτουν ένα υγιεινό, εύγεστο και εύπεπτο συνδυασμό διατροφής. Σε συνολική ποσότητα επιδορπίου 1.000 γραμμαρίων τα συστατικά αναμειγνύονται ως εξής: Από τα 1.000 γραμ. τα 750 γραμμάρια (ποσοστό 75 %) αποτελούντα από γιαούρτι με 0% λιπαρά, τα 175 γραμμάρια (ποσοστό 17,5%) αποτελούνται από ταχίνι και τα 75 γραμμάρια (ποσοστό 7,5%) αποτελούνται από μέλι. Το γιαούρτι χρησιμοποιείται με 0% λιπαρά για το λόγο ότι η ανάμιξή του με το ταχίνι δίνει ικανοποιητική ποσότητα λιπαρών ουσιών και μάλιστα φυτικών και παραμένει μία εύπεπτη τροφή. Η χρήση άλλου τύπου γιαουρτιού με περισσότερα λιπαρά έγκειται στην γευστική επιλογή. Η κατάθεση της ευρεσιτεχνίας ανήκει στον Λινάρδο Βασίλη από το Βόλο.

Εφ. Ταχυδρόμος (Αλίκη Φωτιάδου)
πηγή thessalianews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More