ΕΥΡΩΚΟ: Το Greentree έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου

Το Greentree «έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και ήδη οι πιέσεις και οι εκβιασμοί προς την πλευρά μας άρχισαν, με πρωτεργάτες τους Βρετανούς», δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του Ευρωπαϊκού Κόμματος Στέλιος Αμερικάνος.
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Παρασκευή, είπε ότι «το Λονδίνο επαναφέρει το εκβιαστικό δίλλημα για πλήρη επανεκτίμηση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, επιχειρώντας να καλλιεργήσει τον φόβο της τελευταίας ευκαιρίας γιατί μόνο έτσι πιστεύουν οι Βρετανοί ότι θα εκβιάσουν την πλευρά μας και θα τη σύρουν να αποδεχτεί μια κακή λύση».
Ο κ. Αμερικάνος πρόσθεσε ότι «οι πιέσεις και οι εκβιασμοί θα πληθαίνουν όσο η πλευρά μας δεν αναθεωρεί την αποτυχημένη στρατηγική που ακολουθεί» και όσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας «παραμένει απρόθυμος και άτολμος να καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τόσο την εκβιαστική στάση της Βρετανίας όσο και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Ντάουνερ, που υπονομεύει απροκάλυπτα και έμπρακτα την Κυπριακή Δημοκρατία».
Ανέφερε ακόμα ότι η προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια και του ΑΚΕΛ «να ωραιοποιήσουν τα αρνητικά αποτελέσματα του Greentree μεγαλώνει τις ανησυχίες και τους φόβους μας ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν αντιληφθεί τις παγίδες και τους κινδύνους που κρύβει η διαδικασία που ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην οποία ο Ντάουνερ θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος των διαπραγματεύσεων και αυτός που θα καθορίσει κατά το δοκούν τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό τον Απρίλιο».
Είναι φανερό, συνέχισε, «ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ασφαλή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού την οποία θα μπορεί να αποδεχτεί ο λαός μας. Το Κυπριακό δεν αντέχει άλλη αποτυχία. Η δήθεν βάση της διζωνικής ομοσπονδίας που διακηρύττει καθημερινά η Κυβέρνηση είναι απλά μια διάτρητη διακήρυξη, έρμαιο αντιφατικών ερμηνειών που βοηθά την τουρκική πλευρά να υλοποιεί τον στόχο της».

Περαιτέρω, ο κ. Αμερικάνος είπε ότι το ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί ότι «η διζωνική δεν προάγει τη συμβίωση αλλά το διαχωρισμό γιατί συγκρούεται με τις αρχές, τις αξίες και τους θεσμούς της ΕΕ».
Η διζωνική, κατέληξε, «δεν μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που να ακυρώνει την κατοχή, να ανατρέπει τη διαίρεση, να εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας γιατί θα εδράζεται στα κατοχικά δεδομένα που δημιούργησε η κατοχή».
πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More