Οι φωτογράφοι και οι φωτογραφίες τους

Σε αυτό το λεύκομα θα βρείς τους ανθρώπους πίσω απο την κάμερα να ποζάρουν με τις διασημότερες φωτογραφίες τουςΈχουμε δει στο παρελθόν φωτογράφους να ποζάρουν με τα μοντέλα τους, αλλά αυτό που έχει στήσει εδώ ο Tim Mantoani είναι κάτι καινούριο. Φωτογράφος κι ο ίδιος, με ειδίκευση στα πορτρέτα (εμφανώς), ο Mantonani πέρασε την τελευταία πενταετία παγιδεύοντας στον φακό του μερικούς από τους σημαντικότερους φωτογράφους του αιώνα - παρέα με τις φωτογραφίες εκείνες που τους έκαναν διάσημους.
Πρόκειται για μερικές από τις πιο εμβληματικές εικόνες της σύγχρονης εποχής, κι ενώ κάποιος ήταν εκεί για να τις απαθανατίσει, τώρα θα έχουν κι αυτοί την ευκαιρία να απαθανατιστούν μαζί με τα έργα τους. Ο υπεύθυνος για όλα, ο Montoani δηλαδή, δεν είναι τυχαίο που έχει χαρακτήριστεί "μοντέρνος Edward Curtis" από τον μεγάλο σκηνοθέτη Robert Altman. (O Curtis ήταν φημισμένος πορτρετίστας Ινδιάνων και της ζωής στην Αμερικάνικη Δύση.)
Ο Montani ολοκλήρωσε το πρότζεκτ χρησιμοποιώντας την παλιά Polaroid με τις γιγαντιαίες διαστάσεις 20x24, συνεπώς το κόστος (και η δυσκολία που προέκυψε ύστερα από την κατάρρευση της εταιρίας) έκανα την όλη διαδικασία ακόμα πιο χρονοβόρα, ακριβή, επίπονη, και απλά δύσκολη.
Το ιστορικό έργο τελικά ολοκληρώθηκε και τώρα διατίθεται στο λεύκωμα Behind Photographs που μπορείς να παραγγείλεις από το σχετικό site. Αυτά είναι κάποια από τα πορτρέτα:

Bill Eppridge (φωτό: ο Robert Kennedy μετά τη δολοφονία του)Brian Smith (φωτό: o Greg Luganis χτυπά το κεφάλι του στο βατήρα στους Ολυμπιακούς της Σεούλ)Douglas Kirkland (φωτό: η Marilyn)
Harry Benson (φωτό: οι Beatles έχουν μόλις μάθει ότι έφτασαν στο #1 των charts στην Αμερική)Jeff Widener (φωτό: η διάσημη εικόνα του άντρα μπροστά στα τανκς στην πλατεία Τιένμανεν το 1989)
Lyle Owerko (φωτό: 11η Σεπτεμβρίου)


Mark Seliger (φωτό: o Kurt Cobain)


Mary Ellen Mark (φωτό: ο πιο διάσημος δαμαστής της Ινδίας με τον αγαπημένο του ελέφαντα)

Neil Leifer (φωτό: Ali εναντίον Liston, Μάιος του '65, στη διασημότερη ίσως αθλητική φωτογραφία ever)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More