Πλήρης αλλαγή του τοπίου στα εργασιακά

Πακέτο σκληρών μέτρων που θα συμπιέσει σημαντικά τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ζητάει η τρόικα από την κυβέρνηση. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό, Γιώργο Κουτρουμάνη να τεθούν όλα στη συζήτηση και να μην υπάρξουν «κόκκινες γραμμές» στο πεδίο των παρεμβάσεων για τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
Ειδικότερα ζητούν μείωση έως και 20% συγκεκριμένων κατηγοριών αποδοχών, «πάγωμα» των μισθών για μια τριετία, παρεμβάσεις ακόμα και στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, καθώς και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και καταβολής των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας.
Επιπλέον, μιλούν για κατάργηση μισθολογικών κλιμακίων, χρονοεπιδομάτων και άλλων παροχών και για μέτρα που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.
Ζητούν νέες αλλαγές στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ), στις αποζημιώσεις, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, παρεμβάσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις με κατάργηση της μετενέργειας (ισχύς της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της) κ.ά.


Αναφερόμενοι οι επικεφαλής τρόικας στα μισθολογικά και εργασιακά θέματα, τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις δεσμευτικού χαρακτήρα, που θα μειώνουν δραστικά το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα, επαναφέροντας με τον τρόπο αυτό και με δεδομένες τις επιφυλάξεις και αντιρρήσεις των κοινωνικών εταίρων σε μια σειρά θεμάτων, το ενδεχόμενο επιβολής νομοθετικής ρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα του κατώτατου μισθού τονίστηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τα προστατευτικά όρια, που ισχύουν σήμερα, να υπάρξει άμεσα επαναπροσδιορισμός σε χαμηλότερο επίπεδο,
το οποίο θα πρέπει να συγκρινόμαστε και με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο με την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που έχει ήδη καταλήξει σε κάποιες συμφωνίες, που μένει να αποτυπωθούν επίσημα σε μια επόμενη συνάντηση τις επόμενες ημέρες.
Οι κοινωνικοί εταίροι -είπε- συμφωνούν στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και συζητούν ένα «πάγωμα» μισθών για τα επόμενα τρία χρόνια, υποστηρίζουν τη διατήρηση των κατώτατων ορίων, που δεν επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα και των ρυθμίσεων που προβλέπονται με την ισχύουσα εθνική γενική συλλογική σύμβαση, χωρίς να έχουν καταλήξει για τη συνέχεια. Για το 13ο και 14ο μισθό, ανέφερε, ότι υποστηρίζεται η διατήρησή τους, από κοινού μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων, που εκτιμούν ότι αν υπάρξουν περιοριστικά μέτρα, αυτά θα έχουν άμεσες συνέπειες στην αγορά και θα μεγαλώσουν την ύφεση που υπάρχει.
Παράλληλα, ανέφερε, υπάρχει πληθώρα μέτρων στον τομέα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που έχουν συμβάλει σε μια μεσοσταθμική μείωση του κόστους εργασίας κατά 12%.
Η κυβέρνηση, τονίστηκε, έχει εκπεφρασμένη βούληση να προχωρήσει άμεσα σε ρυθμίσεις για τη μείωση και του μη μισθολογικού κόστους, με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, ενώ στον ορίζοντα υπάρχει και η περίπτωση συμπληρωματικών μέτρων, αν αυτό κριθεί σκόπιμο το καλοκαίρι, για την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Οι επικεφαλής της τρόικας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επισήμαναν ότι δεν είναι αρκετό το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα μειώσεις σε μισθούς, επιδόματα και σε μια σειρά συμπληρωματικών μισθολογικών παροχών. Ζήτησαν, να καταργηθούν κανονισμοί εργασίας σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, επισημαίνοντας ότι είναι εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό, όταν λειτουργούν με τις συμβάσεις και τους κανονισμούς εργασίας που ίσχυαν όταν ήταν κρατικές, αλλά και στις υπηρεσίες που επηρεάζουν όλη την οικονομία (ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες δικτύων).
«Επρεπε να είχαν μειωθεί οι επικουρικές συντάξεις»
Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές συντάξεις οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν εξηγήσεις για την καθυστέρηση λήψης μέτρων, επισημαίνοντας ότι οι μειώσεις θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει.
Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις, αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει υποβάλει για μεσοσταθμικές μειώσεις 15% και για την ενοποίηση πέντε βασικών Ταμείων, με την οποία έχουν συμφωνήσει και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Οι δύο πλευρές θα επαναλάβουν τις συνομιλίες σήμερα το μεσημέρι. Η συζήτηση θα γίνει εφ' όλης της ύλης σε πεδίο θεμάτων που επεξεργάστηκαν χθες το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αννα Στρατινάκη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να επιμείνει στην άποψη ότι θα πρέπει να βρεθεί μια «χρυσή τομή» στις αλλαγές εργασιακών σχέσεων και στη μείωση του μισθολογικού κόστους, αφού οι κοινωνικοί εταίροι καταλήξουν σε μια συμφωνία για το εύρος των παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν.
Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, σύμφωνα με πληροφορίες, το επισήμανε αυτό και στη χθεσινή συνάντηση αναφέροντας ότι ενδεχόμενη νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση θα προκαλέσει προβλήματα και θα «διαλύσει» την κοινωνία, ενώ παράλληλα αμφισβήτησε και την αποτελεσματικότητα μέτρων που θα θίξουν τα κατώτατα όρια μισθών, τον 13ο και τον 14ο μισθό.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι το θέμα πλέον είναι πολιτικό και θα πρέπει να κόμματα να πάρουν θέση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. «Δεν μπορεί κανένας υπουργός να πάρει απόφαση αν δεν συμφωνήσουν τα τρία κόμματα» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης.
Οι θέσεις και προτάσεις της Ν.Δ.
Προτάσεις για τις επικουρικές συντάξεις υπέβαλε η Ν.Δ. στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι προτάσεις αφορούν:
* Αξιοποίηση μέρους των κεφαλαίων του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), που έχουν συσσωρευτεί με τα ποσά τα οποία αποδίδονται από την είσπραξη του ΦΠΑ (4% αυτού), σύμφωνα με το Νόμο Πετραλιά (Ν. 3655/2008).
* Αξιοποίηση ποσοστού των εσόδων από τα κρατικά λαχεία.
* Αξιοποίηση μέρους των εσόδων από τυχερά παιχνίδια.
Ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αχαΐας, Νικόλαος Νικολόπουλος με αφορμή τη συζήτηση για τις επικουρικές συντάξεις, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες χρηματοδότησης των ελλειμμάτων της Επικουρικής Ασφάλισης, ώστε να αποτραπούν οριζόντιες για άλλη μια φορά μειώσεις των συντάξεων».
Η ΓΣΕΕ
Αιχμές για τον πρωθυπουργό, άφησε ο γεν. γραμματέας της ΓΣΕΕ Νικ. Κιουτσούκης.
«Ο κ. Παπαδήμος επιβεβαιώνει κάθε μέρα με τις πράξεις του ότι εξυπηρετεί τους τραπεζίτες δανειστές και δεν υπηρετεί το ρόλο που του έχει ανατεθεί από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του.
Επιδιώκει το ξεπούλημα της χώρας και η κάθε παρέμβασή του στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η προσπάθεια για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, γίνεται για να "ψωνίσουν" φθηνά οι αεριτζήδες τοκογλύφοι».
ΑΡΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ - amous@naftemporiki.gr
πηγή ναυτεμπορική

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More