«Κήρυξη πολέμου» συνιστούν οι ισραηλινές επιδρομές, λέει η Συρία

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε ένα στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο κοντά στην Δαμασκό συνιστούν μια «κήρυξη πολέμου» δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξή του στο CNN ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φάισαλ αλ Μέκνταντ.
Το υπουργείο Εξωτερικών, σε επιστολή του στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι στόχος των επιθέσεων στη Δαμασκό ήταν «να παρέχει (το Ισραήλ) άμεση στρατιωτική στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις» που πολεμούν την κυβέρνηση.


Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας τόνισε ότι η επίθεση αποτελεί απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει συμμαχήσει με τους αντάρτες που πολεμούν για να διώξουν από την εξουσία τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η Συρία, πρόσθεσε, θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ στον δικό της χρόνο και με τον δικό της τρόπο.
Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η επίθεση «σε θέσεις που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις συνιστούν απόδειξη της συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τρομοκρατικές ομάδες που ανήκουν στο Μέτωπο Αλ Νόσρα, μια από τις πτέρυγες της Αλ Κάιντα» μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Στην επιστολή του το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η «ισραηλινή επιθετικότητα» σκότωσε και τραυμάτισε αρκετά άτομα και «προκάλεσε ευρύτατη καταστροφή».

Την Κυριακή, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους εντός και στα περίχωρα της Δαμασκού.

Ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός μετέδωσε, επικαλούμενος έναν μη κατονομαζόμενο δυτικό διπλωμάτη, ότι οι αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Δαμασκό είχαν στόχο ένα φορτίο με προχωρημένης τεχνολογίας ιρανικούς πυραύλους, οι οποίοι φέρεται ότι προορίζονταν για την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ. 

Οι πύραυλοι Fatah-110 έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.
Ο Ραδιοσταθμός πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν τα όπλα, θεωρώντας ότι θα έθεταν σε κίνδυνο το Ισραήλ, δίνοντας στην Χεζμπολάχ ένα πλεονέκτημα στην περίπτωση άλλης μιας σύγκρουσης με το εβραϊκό κράτος.
Αυτή ήταν η δεύτερη επιδρομή που πραγματοποιεί στη Συρία το Ισραήλ σε διάστημα τριών ημερών.
Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ και ο ισραηλινός πρωθυπουργός πραγματοποιούν έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα της Συρίας.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το Ισραήλ ανέπτυξε δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος στο βόρειο τμήμα της χώρας για προληπτικούς λόγους.
Ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι οι συστοιχίες αυτές αναπτύχθηκαν έξω από τις βόρειες πόλεις Χάιφα και Σάφεντ.

Καταδικάζουν Αραβικός Σύνδεσμος και Αίγυπτος
Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε τις επιδρομές που πραγματοποίησε το Ισραήλ στην Συρία και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει άμεσα για να τις σταματήσει.
Οι επιδρομές αυτές συνιστούν «ολοφάνερα μια επίθεση και μια επικίνδυνη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας ενός αραβικού κράτους» δήλωσε ο Νάμπιλ αλ Αράμπι, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.
Και η προεδρία της Αιγύπτου καταδίκασε την επίθεση του Ισραήλ κατά της Συρίας. 

Οι ισραηλινές επιδρομές συνιστούν «μια παραβίαση των αρχών και του διεθνούς δικαίου και συμβάλουν στην περιπλοκότητα της κατάστασης και στην απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής» υπογραμμίζει η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της.
Την ίδια ώρα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε δηλώσεις του ιρανού υπουργού Άμυνας Αχμάντ Βαχιντί, σύμφωνα με τον οποίο η ισραηλινή επίθεση πραγματοποιήθηκε, έχοντας λάβει «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ.

«Αυξανόμενος ο κίνδυνος για την ειρήνη»
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Συρία δείχνει τον αυξανόμενο κίνδυνο που υπάρχει για την ειρήνη στην περιοχή και ενισχύει την ανάγκη για μια άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στην παροχή όπλων στους σύρους αντάρτες.
«Ο Λίβανος απειλείται συνεχώς με αποσταθεροποίηση, ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων διασχίζει τα σύνορα, η Ιορδανία δέχεται απίστευτη πίεση» σημείωσε.
«Και το Ισραήλ έχει δηλώσει σαφώς ότι θα ενεργήσει αν πιστεύει ότι ένας σημαντικός αριθμός όπλων μεταφέρεται στην Χεζμπολάχ» συνέχισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε» την απόφαση του Ισραήλ να «προστατεύσει την ασφάλειά του».

«Όσο περισσότερο διαρκεί η κατάσταση αυτή, τόσο περισσότερο καθίσταται σημαντική η ανάγκη για την άρση του (ευρωπαϊκού) εμπάργκο» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας ότι υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες για την χρήση χημικών όπλων κατά του συριακού λαού.
Η Βρετανία υπερασπίζεται εδώ και μήνες μια άρση του εμπάργκο της ΕΕ στα όπλα που προορίζονται για τους σύρους αντάρτες.
Στα τέλη Απριλίου, η Γερμανία δήλωσε έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο για την άρση του, αν κι άλλες χώρες της ΕΕ προέβαιναν στο αίτημα αυτό.
πηγή in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More