ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ

Τις ημέρες του Πάσχα σε τούτο το νησί αναβιώνουν ήθη και έθιμα μοναδικά, που είναι στενά δεμένα με τη θάλασσα.
Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής η περιφορά του Επιταφίου μέσα στα δρομάκια του νησιού αλλά και στην  παραλία ο «Θαλασσινός Επιτάφιος», της ενορίας του Αγίου Ιωάννη, που περιφέρεται στις γειτονιές της συνοικίας Καμίνι, ακολουθούμενος από πλήθος πιστών με αναμμένα κεριά, για να καταλήξει στο τέλος μέσα στο νερό στο γραφικό λιμανάκι, μαζί με τα νεαρά παιδιά που τον κρατούν γερά στους ώμους τους. 


Ένα έθιμο παλιό που κρατά ως τις μέρες μας και γινόταν για να ευλογηθούν τα νερά της θάλασσας. Όσο ο Επιτάφιος βρίσκεται μέσα στο νερό, ψέλνεται δέηση υπέρ των σφουγγαράδων και των ναυτικών του νησιού.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η λειτουργία της Ανάστασης στη Μητρόπολη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο λιμάνι. 

Μόλις ο παπάς πει το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός γεμίζει με χιλιάδες χρώματα από τα βεγγαλικά, ενώ τα φωταγωγημένα πλοία βάζουν μπροστά τις σειρήνες και φωτίζουν τον ουρανό με κόκκινες φωτοβολίδες!
 

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στην προκυμαία του λιμανιού γίνεται το κάψιμο του Ιούδα. Πρόκειται για ένα ομοίωμα γεμισμένο με εύφλεκτες ύλες που πυροδοτείται με φαντασμαγορικό τρόπο, δίνοντας το δικό του χρώμα στο λιμάνι.
πηγή:http://www.hotelsline.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More