Τραυματίες σε επεισόδια σε Ορυχείο Χρυσού Καναδικής Εταιρείας στο Κιργιστάν! #skouries @antigoldgreece #rbnews

μτφ. netakias.com twitter @netakias.com
Οι αρχές στο Κιργιστάν έχουν  σε επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από συγκρούσεις γύρω από ένα  μεταλλείο χρυσού, μεταξύ  διαδηλωτών και της αστυνομίας,  στο χρυσορυχείο της Καναδικής Centerra Gold στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν πάνω από 50 άτομα τραυματίστηκαν.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Παρασκευή. «Οι γιατροί παρείχαν ιατρική φροντίδα σε 55 άτομα που  τραυματίστηκαν στην Dzhety-Oguz συνοικία της Issyk-Kul περιοχή κατά τη διάρκεια των γεγονότων στο ορυχείο χρυσού Kumtor,”
Μεταξύ αυτών και 13 αστυνομικών, πέντε εκ των οποίων νοσηλεύονται στο περιφερειακό νοσοκομείο Issyk-Kul . Τρεις από αυτούς υπέστησαν τραυματισμούς μέσης βαρύτητας, ο όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε συγκρούσεις με τους χωρικούς που προσπάθησαν να καταλάβουν ένα σταθμό ηλεκτρικού ρεύματος που τροφοδοτεί το ορυχείο, με σκοπό να διακόψουν την παροχή,  και ακολούθησαν αρκετές ημέρες με διαδηλώσεων.
Το ορυχείο ανήκει στην Centerra Gold του Τορόντο και είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού της Κιργιζίας.
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης, όταν η εκατοντάδες χωρικοί έκλεισαν το δρόμο προς Kumtor, απειλώντας να προχωρήσουμε στο ορυχείο, αν η κυβέρνηση δεν ακυρώσει τη συμφωνία της με την εταιρεία.
Centerra Gold έλαβε μια περιβαλλοντική ποινή από  την Προστασία του Περιβάλλοντος και Δασών του Κιργιστάν για 315 εκατομμύρια $ για την υποτιθέμενη περιβαλλοντική ζημία. Η Centerra έχει δηλώσει ότι μελετά τα αιτήματα, αλλά πιστεύει ότι είναι απόφαση του Υπουργείοι είναι «υπερβολική» και ότι το «σχέδιο της στο Kumtor συμμορφώνεται με νόμους της Κιργιζίας σχετικά με το περιβάλλον, την ασφάλεια και την υγεία των προτύπων.”
Centerra μετοχές έχουν πέσει 33 τοις εκατό στο Τορόντο φέτος μετά την απόφαση του κοινοβούλιου της Κιργιζίας, να επαναδιαπραγματευθεί τις συμβάσεις Kumor μου, η οποία διατύπωσε φόβους ότι  θα μπορούσε να κλείσει.
Οι χωρικοί απαιτούν από την Centerra Gold να προσφέρει στην κατασκευή δρόμων και ενώς νηπιαγωγείου, ναπαρέχει μακροπρόθεσμα δάνεια, προσφέροντας περισσότερες θέσεις εργασίας, καθώς  και την αγορά εξοπλισμού για τα τοπικά νοσοκομεία.
Την Πέμπτη διαδηλωτές νύχτα κατέλαβαν ένα υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας  και ανάγκασαν τους χειριστές του να κόψουν το ρεύμα.
Αστυνομία την Παρασκευή απομάκρυνε διαδηλωτές που είχαν μπλοκάρει το δρόμο προς Kumtor και συνέλαβε 92 άτομα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Zhantoro Satybaldiyev.
Οπως μεταδίδει το Reuters
Βουλευτές της Κιργιζίας και ομάδες ζητούν την εθνικοποίηση του ορυχείου – το πυου διοικείται από μια δυτική εταιρεία στην Κεντρική Ασία – και το Κοινοβούλιο έχει θέσει ως προθεσμία την 1η Ιουνίου για την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί ή να ακυρώση τη Συμφωνία του 2009 συμφωνία που επετεύχθη με την εταιρία για να λειτουργήσει Kumtor.
Μια κρατική επιτροπή είπε Centerra πληρώνει ελάχιστα να την εκμετάλλευση του  Kumtor και την κατηγόρησε ότι προκαλεί περιβαλλοντική ζημία.
Ο Πρωθυπουργός Satybaldiyev δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα χάσει την προθεσμία, καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος για συνομιλίες με Centerra.
«Συμφωνούν για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης με διαχωρισμό του Kumtor από  την Centerra και την εγγραφή του ορυχείου στην Κιργιζία. Αν η κοινοπραξία δημιουργηθεί, οι ταμειακές ροές θα διπλασιαστούν* !», είπε χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
* Με την παρούσα συμφωνία η Centerra Gold, συνέβαλε κατά 12% τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κιργιζίας το 2011 ! Αλλά μια κρατική επιτροπή, η οποία δημιουργήθηκε για να επαναξιολογήσει τη συμφωνία εξόρυξης, απεφάνθει ότι η εταιρεία πληρώνει πολύ λίγο !
μτφ. netakias.com twitter @netakias.com
πηγή http://netakias.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More