Τουρκία: Έκλεισε η συμφωνία για δεύτερο πυρηνικό σταθμό

Διμερή συμφωνία για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας, στην παράκτια πόλη Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα, υπέγραψαν ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ιάπωνας ομόλογός του Σίνζο Άμπε στην Άγκυρα, την Παρασκευή. Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε τη συμφωνία ως το πρώτο βήμα για την κατασκευή και τρίτου πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία.
Το έργο, που εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 22 δισ. δολάρια, ανέλαβαν οι ιαπωνικές εταιρείες Mitsubishi Heavy Industries Ltd και Itochu Corporation, μαζί με τη γαλλική εταιρεία GDF Suez. Θα οικοδομήσουν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού συνολικής δυναμικότητας 4.800 μεγαβάτ (MW) στη Σινώπη.

Παράλληλα, θα εκπονήσουν μελέτη για το χώρο όπου θα ανεγερθεί το τρίτο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο που επιδιώκει να κατασκευάσει η Άγκυρα.

 

Η Τουρκία εισάγει σχεδόν το 97% της ενέργειας που καταναλώνει. Ο Ερντογάν είναι ένθερμος υποστηρικτής του πυρηνικού προγράμματος της Άγκυρας, που αποσκοπεί στην εξασφάλιση του 10% των ενεργειακών της αναγκών μέχρι το 2023 και στον περιορισμό εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο. 

 

Η Τουρκία συγκαταλέγεται στα κράτη που επικαλέστηκε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ όταν προέβλεψε σταθερή ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας παρά την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία από το σεισμό και το τσουνάμι πριν από δύο χρόνια. 

 

Ο πυρηνικός σταθμός στη Σινώπη

 

Η κοινοπραξία θα εγκαταστήσει στο νέο πυρηνικό σταθμό αντιδραστήρες Atmea της γαλλικής πυρηνικής εταιρείας Areva. Ο συγκεκριμένος τύπος αντιδραστήρα δεν έχει πωληθεί ή τεθεί σε λειτουργία. Η Areva επιδιώκει πωλήσεις στην Τουρκία, την Ιορδανία, την Αργεντινή και το Βιετνάμ.

 

Μεγάλο μέρος του έργου θα χρηματοδοτηθεί από την Nippon Export and Investment Insurance (NEXI), την ιαπωνική υπηρεσία που παρέχει πιστώσεις σε εξαγωγικές εταιρείες, και την γαλλική εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Coface.

 

Ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Τουρκίας το 2023, ενώ ο τέταρτος και τελευταίος θα είναι επιχειρησιακός το 2028, αν και ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα.

 

Η Τουρκία θα διατηρήσει κατά το μέγιστο το 45% της κοινοπραξίας, που θα ιδρυθεί επίσημα πριν από την έναρξη της κατασκευής. Τα ποσοστά της GDF Suez και της Mitsubishi δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

 

Η στάση της Ιαπωνίας 

 

Ο Σίνζο Άμπε θεωρεί σημαντική επιτυχία τη συμφωνία με την Τουρκία. Ο ίδιος συνηγορεί υπέρ των προτύπων ασφαλείας της ιαπωνικής πυρηνικής βιομηχανίας μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

 

Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας

 

Η ρωσική Rosatom θα αρχίσει να κατασκευάζει το πρώτο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στην Άκουγιου της Μερσίνης, στις τουρκικές ακτές που βρέχονται από την Μεσόγειο περί τα μέσα του 2015. Αναμένει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκεί να ξεκινήσει το 2019.

 

Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 20 δισ. δολάρια και προβλέπεται να έχει τέσσερις αντιδραστήρες με συνολική εγκατεστημένη παραγωγική δυνατότητα 4.800 MW.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More