Η κλωνοποίηση του λόγου στα ΜΜΕ

Βαν Γκογκ
Η μεταμνημονιακή εποχή για την Ελλάδα και τους Έλληνες έχει ήδη αποτυπωθεί στο μυαλό μας και τις φράσεις μας τόσο έντονα όπως λέμε :στη μεταπολίτευση, μετά τον πόλεμο, μετά τη χούντα...
 Λίγες ημέρες πριν υπογράψουν το μνημόνιο όλα τα κανάλια και οι περισσότερες εφημερίδες είχαν ένα κεντρικό ερώτημα. Εάν δεν πάρουμε τα χρήματα  από το ΔΝΤ
θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα;
να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις;
Αργότερα αυτό το ερώτημα έγινε απειλή
.
Ποιος ανεύθυνος είναι αυτός που θα βάλει την χώρα σε τέτοια περιπέτεια;
Εάν δεν πάρουμε την δόση μας θα πτωχεύσουμε
Εάν δεν γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην κοινωνία θα  γίνουμε Αργεντινή.
 Για πρώτη φορά στην ιστορία του τύπου  και της ιδιωτικής τηλεόρασης συντονισμένα  οι μεγαλοδημοσιογράφοι όλοι μαζί  συμφωνούσαν σε κάτι και το υποστήριζαν με πάθος, λοιδορώντας αυτούς που είχαν διαφορετική άποψη.
Ακολούθησαν όλοι μία συγκεκριμένη τακτική, της παραπλάνησης και παραπληροφόρησης.
  • Διοχετεύοντας μία " ασφαλέσταση πληροφορία"την οποία όμως διαψεύδει το αρμόδιο υπουργείο, καλούν ένα τσούρμο ειδικούς για να αναλύσουν την πληροφορία. Οι ...ειδικοί μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί , τεχνοκράτες, άνθρωποι της αγοράς, συμφωνούν τονίζοντας και υπερθεματίζοντας την είδηση ανοίγοντας έτσι έναν κύκλο συνομιλιών όπου αναλύουν τα διάφορα πιθανά σενάρια, με τεχνοκρατικούς όρους,  προβάλλοντας και επιμένοντας στα αρνητικά του σημεία που προκαλούν φόβο και τρομοκρατούν τον αποδέκτη των αναλύσεων.
  • Τα απαντήσεις αυτές  των... ειδικών τις παίρνουν "πίσω" οι δημοσιογράφοι και  οργανώνουν καινούρια πάνελ έχοντας ως συνομιλητές πλέον τους πολιτικούς. Με στοιχεία τεχνοκρατικά  και αφού η τρομοκρατία του λόγου και των παρατεταμένων συζητήσεων έχει δώσει τα πρώτα αποτελέσματα -ο κόσμος σοκαρισμένος περιμένει την καταστροφή -περνούν στο επόμενο βήμα της επιβεβαίωσης της είδησης και την επιβολή ρυθμίσεων ώστε να διορθωθεί το ...πρόβλημα.
  • Εκεί τελειώνει το παιχνίδι. Χωρίς να το  πάρεις χαμπάρι  κάτι για το οποίο λίγες μέρες πριν θα είχες επαναστατήσει πλέον δεν αντιδράς, δεν αντέχεις να υψώσεις φωνή γιατί αυτούς που έχεις απέναντί σου τους θεωρείς μέρος ενός συστήματος που πρέπει να περάσεις μέσα από αυτό για να βρεις το δίκιο σου . .Μας ξεπλένουν το μυαλό, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες φράσεις, λέξη προς λέξη τις ίδιες απειλές. Στους πολέμους μεγάλο ρόλο παίζουν οι σύμμαχοι, εμείς  ας συμμαχήσουμε με την αξιοπρέπεια μας,  τη λογική μας, το συναίσθημά μας, και σύντομα αυτά τα λυσσασμένα σκυλιά θα θαφτούν μαζί με τις απάνθρωπες τακτικές τους. Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟ Ι ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΤΗΝ ΆΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More