Guardian: Οι Βολιώτες υποκατέστησαν το ευρώ

Η βρετανική εφημερίδα Guardian έκανε ρεπορτάζ στη Μαγνησία, για το «τοπικό νόμισμα» το περιβόητο «ΤΕΜ»:
«Στο Βόλο, την πόλη-λιμάνι που σφύζει από ζωή στους πρόποδες του Πηλίου, στην καρδιά της πιο εύφορης πεδιάδας της Ελλάδας, οι ντόπιοι επινόησαν ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, υιοθετώντας τη δική τους εναλλακτική νομισματική μονάδα πίστωσης, την ΤΕΜ» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Πρόκειται για ένα ιδιότυπο δίκτυο ανταλλακτικής οικονομίας – ή πιο σωστά ‘αντιπραγματισμού’ – που αποτελείται, σύμφωνα με τους διοργανωτές, από περίπου 1.300 χρήστες, και το οποίο βασίζεται σε ένα εικονικό νόμισμα, την επονομαζόμενη Τοπική Εναλλακτική Μονάδα. Στο σύστημα έχουν προσχωρήσει καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, εργοστάσια και επιχειρήσεις, παρέχοντας αγαθά και υπηρεσίες (από γάλα και τρόφιμα μέχρι μαθήματα γιόγκα και ιατρική περίθαλψη) έναντι μονάδων ΤΕΜ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, «το σύστημα διαδραματίζει ένα διπλό ρόλο: αναπληρώνει το απολεσθέν εισόδημα των χρηστών και δημιουργεί ένα προστατευτικό δίκτυο για όσους έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μία πολύ δύσκολη περίσταση στη ζωή τους».


Το εν λόγω εγχείρημα εγκαινιάστηκε στο Βόλο – τον άλλοτε πλούσιο εμπορικό δίαυλο προς τη Μέση Ανατολή – όπου έχει «στηθεί» και το μεγαλύτερο δίκτυο αντιπραγματισμού. Ωστόσο τέτοιου είδους πρωτοβουλίες εναλλακτικής οικονομικής οργάνωσης έχουν κάνει την εμφάνισή τους και σε άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, από τα προάστια της Αθήνας και την Κέρκυρα, μέχρι την Πάτρα και τη βόρεια Κατερίνη.


Η ΤΕΜ είναι μία μονάδα πίστωσης, η οποία δεν έχει υλική μορφή (δεν τυπώνεται). Με την εγγραφή του στο Δίκτυο, το κάθε μέλος λαμβάνει αυτομάτως 300 μονάδες πίστωσης (χωρίς την επιβάρυνση τόκου), με τις οποίες µπορεί να αγοράσει τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρουν τα υπόλοιπα µέλη. Ο λογαριασµός και οι συναλλαγές του κάθε μέλους καταγράφονται σε μία ηλεκτρονική βάση δεδοµένων, ενώ όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο εξυπηρετούνται με κουπόνια (εντολές πληρωµής).
Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα αγαθό αξίας 100 ευρώ, πληρώνει το 70% της τιμής με ευρώ και το υπόλοιπο 30% με ΤΕΜ – κάτι σαν έκπτωση – καθώς ο έμπορος είναι υποχρεωμένος να καλύψει το κόστος παραγωγής του αγαθού και το ΦΠΑ.
Παρ' όλο που οι ντόπιοι επιμένουν ότι το σύστημα ΤΕΜ δεν πρόκειται να υποκαταστήσει το σύστημα φορολογίας, θεωρούν πως αποτελεί μία βιώσιμη εναλλακτική λύση.
«Δεν θα υποκαταστήσει πλήρως το ευρώ, αλλά παρέχει σημαντική βοήθεια στα αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας. Μάλιστα, ενθαρρύνουμε τη χρήση του σε όλα τα επίπεδα των κοινωνικών δραστηριοτήτων της πόλης μας», αναφέρει στον Guardian ο δήμαρχος του Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης. 


http://trelogiannis.blogspot.gr/2013/01/guardian.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More