Δίκη Marfin: Οι συγκλονιστικές καταθέσεις των ανθρώπων που είδαν τελευταία φορά ζωντανούς την Αγγελική, τον Επαμεινώνδα και την Παρασκευή!

"Βλέπαμε να σπάνε τον ΙΑΝΟ και ξέραμε ότι οι επόμενοι θα είμαστε εμείς"
- "Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα οι σκάλες στο ισόγειο της Marfin είχαν γεμίσει καπνό και αρχίσαμε να πνιγόμαστε"
- "Μετρηθήκαμε και είδαμε ότι λείπουν τρεις. Πήρα τηλέφωνο τον Επαμεινώνδα αλλά δεν απάντησε ποτέ"
- "Βλέπω ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο ύπνο το κτίριο να καίγεται και εγκλωβισμένα συγγενικά μου πρόσωπα"

Με συγκλονιστικές καταθέσεις των ανθρώπων που είδαν για τελευταία φορά ζωντανούς τους τρεις νεκρούς της Marfin, την Αγγελική Παπαθανασοπούλου, την Παρασκευή Ζούλια και τον Επαμεινώνδα Τσάκαλη, συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τον εμπρησμό της τράπεζας το 2010.
"Από το πρωί μας είχαν πει οτι θα λειτουργήσουμε κανονικά, ενώ στις 11.00 και βλέποντας τον κόσμο που μαζευόταν θα μπορούσαμε να έχουμε φύγει", είπε η Μάρθα Μέρμηγκα, προϊσταμένη του τμήματος τραπεζικού κέντρου του υποκαταστήματος της Σταδίου.
Όπως είπε, υπεύθυνη για το άνοιγμα και το κλείσιμο του υποκαταστήματος ειναι η Διευθύντρια η οποία παίρνει εντολές από την διοίκηση της τράπεζας.

Συνεχίζοντας, η μάρτυρας είπε: "Στις 13:30 ενημερωθήκαμε οτι το υποκατάστημα θα κλείσει στις 15:00 και ενώ είχαν ξεκινήσει τα επεισόδια. Στις 13:40 βλέπαμε από τα παράθυρα του πρώτου ορόφου να σπάνε απέναντί μας το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ και καταλαβάμε οτι οι επόμενοι θα ήμασταν εμείς γιατί αυτό συνέβαινε κάθε φορά στο παρελθόν."

"Κλείσαμε γρήγορα έγγραφα και φοριαμούς, ήδη όμως είχε αρχίσει να βγαίνει πυκνός καπνός από το κλιμακοστάσιο. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα οι σκάλες στο ισόγειο είχαν γεμίσει καπνό και αρχίσαμε να πνιγόμαστε. Ακούγαμε από πίσω "παιδιά, προχωράτε, πνιγόμαστε". Δεν υπήρχε τρόπος να αναπνεύσουμε γιατί ο χώρος ήταν κλειστός με πλέξι-γκλας.

'Ενας από εμάς το έσπασε με το χέρι του, σκαρφαλώσαμε στα τρία μέτρα στο σημείο που υπήρχαν οι αεραγωγοί, όμως εκείς δε χωρούσαμε όλοι και ακούγαμε από πίσω να φωνάζουν "πνιγόμαστε".

Αποφασίσαμε να πηδήξουμε στο απέναντι μπαλκόνι που απείχε δύο μέτρα, στο κτίριο της Kosta Boda. 'Οταν τα καταφέραμε μετρηθήκαμε και είδαμε οτι λείπουν 3 άτομα. Τους πήραμε τηλέφωνο. Εγώ πήρα τον Επαμεινώνδα Τσάκαλη...δεν απάντησε ποτέ"."

Στην κατάθεση της επανέλαβε οτι δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου και οτι ποτέ δεν είχαν πάρει μαθήματα πυρασφάλειας παρά το γεγονός οτι πολλές φορές στο παρελθόν είχαν κάψει τη κεντρική είσοδο του υποκαταστήματος σπάζοντας τα τζάμια.

Επίσης είπε οτι με εξαίρεση τον Δεκέμβριο του 2008, τα κόντρα πλακέ στη είσοδο του υποκαταστήματος δεν ξανατοποθετήθηκαν ποτέ.

Η υπάλληλος της τράπεζας Ελένη Βρέντζου, είπε στο δικαστήριο:
"Για δύο μήνες είχα αναπνευστικά προβλήματα και εως σήμερα έχω ψυχολογικά προβλήματα. Βλέπω ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο ύπνο το κτίριο να καίγεται και εγκλωβισμένα συγγενικά μου πρόσωπα. Εκείνη την ημέρα από το πρωί είχαν γράψει με σπρέι έξω από την τράπεζα "κάψτε τους τοκοκλύφους."

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=209163&catid=3

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More