Δεν φτάνουν τα λεφτά για συντάξεις αλλά περισσεύουν για τα όπλα τους

Η Ελλάδα είναι στους πέντε πρώτους εισαγωγείς όπλων.

Πριν την συμφωνία του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες πολλά blog έγραφαν ότι οι Γερμανογάλλοι πίεζαν τον Σαμαρά να υπογράψει την συμφωνία. Ο λόγος ήταν ότι μέσα στην συμφωνία ήταν και η αγορά όπλων απο την Γερμανία και την Γαλλία. Η Βρετανική εφημερίδα Independent σε δημοσίευμά που φέρει τον τίτλο  «Η Γαλλία και η Γερμανία ευθύνονται για την κρίση στην Ελλάδα» επισημαίνει πόσο σημαντική αγορά είναι η Ελλάδα για την βιομηχανία τους.

«Το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, η Ελλάδα – με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων – υπήρξε μέσα στους πέντε πρώτους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο. Τα περισσότερα από τα υπέρογκα ακριβά όπλα, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων, τανκ και μαχητικών αεροσκαφών, κατασκευάστηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες» γράφει ο Independent και συνεχίζει: «Οι αγορές οπλικών συστημάτων ήταν πέρα από τις δυνατότητες της Ελλάδας, ακόμη και πριν «χτυπήσει» η οικονομική κρίση το 2009. Αρκετές εκατοντάδες τανκ Leopard αγοράστηκαν από τη Γερμανία, αλλά δεν υπήρχαν χρήματα για να αγορασθούν
και τα πολεμοφόδιά τους. Ακόμη και το 2010, όταν η έκταση της οικονομικής καταστροφής ήταν εμφανής, η Ελλάδα αγόρασε 223 αυτοπροωθούμενα πυροβόλα όπλα και ένα υποβρύχιο από τη Γερμανία έναντι 403 εκ. ευρώ. Στη νέα συμφωνία διάσωσης, η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 400 εκ. ευρώ. Οι ηγέτες της ευρωζώνης μέχρι στιγμής έχουν επιδείξει μεγαλύτερη επιείκεια στις περικοπές για τις αμυντικές δαπάνες – και ας είναι διπλάσιες από τον μέσο όρο του ΝΑΤΟ ως προς το ΑΕΠ – από ό,τι έχουν δείξει για την υγεία ή τις συντάξεις».
Ολόκληρο το άρθρο εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More