Μόλις τέσσερα χρόνια μετά την πτώχευση της η Ισλανδία ανέκαμψε.

Αν μπόρεσαν οι Ισλανδοί μπορούμε και εμείς!!

Το 2008,η Ισλανδία πτώχευσε. Το χρέος της το 2007,ένα χρόνο πριν “βαρέσει κανόνι” ήταν 900% του ΑΕΠ! Το 2008 οι τρεις τράπεζες της χώρας πτωχεύουν και το νόμισμά της χάνει το 85% της αξίας του έναντι του ευρώ.
Ο πρωθυπουργός της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης συνασπισμού Γκέιρ Χόρντε βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την παροχή δανείου ύψους 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Βρετανία και Ολλανδία έδιναν ακόμα 2.5 δισεκατομμύρια και ξαφνικά εμφανίζονται  ΔΝΤ και ΕΕ που πρότειναν να αναλάβουν …τη κατάσταση.
Τον Απρίλιο του 2009 γίνονται εκλογές και η κυβέρνηση που προέκυψε γρήγορα βρέθηκε σε δυσμένεια,γιατί έπρεπε να πληρώσει πάνω από 3 δις ευρώ.Κάτι που σήμαινε επιπλέον θυσίες για τους πολίτες.
Τα πολιτικά κόμματα δεν είχαν άλλη επιλογή από το να στηρίξουν την άποψη των πολιτών που δεν είχαν άλλες δυνάμεις να πληρώνουν.
Ο πρωθυπουργός Όλαφ Ραγκνάρ Γκρίμσον αρνήθηκε να επικυρώσει τον νόμο το οποίο ανάγκαζε τους πολίτες να σηκώσουν τα βάρη των Ισλανδών τραπεζιτών και συμφώνησε να συγκαλέσει δημοψήφισμα,ενώ το ΔΝΤ απειλούσε  να στερήσει οποιαδήποτε βοήθεια από τη χώρα και τους πολίτες.. Η Βρετανική κυβέρνηση απειλούσε να παγώσει τις καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις των Ισλανδών.
Στο δημοψήφισμα που έγινε το Μάρτιο του 2010 το 93% των Ισλανδών ψήφισαν κατά της πληρωμής των χρεών. Το ΔΝΤ αμέσως πάγωσε τους δανεισμούς . 
Οι Ισλανδοί όμως δεν είχαν πια τίποτα να χάσουν. Η κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνες για αστικές και ποινικές ευθύνες κατά των όποιων υπευθύνων για την οικονομική κρίση. Αξιωματούχοι και τραπεζίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Η χώρα υιοθέτησε νέο Σύνταγμα το οποίο συνέταξαν πολίτες οι οποίοι δεν ήταν ενταγμένοι σε κανένα κόμμα.Το Σύνταγμα γράφτηκε στο διαδίκτυο,για να μπορούν οι συντάκτες του να δέχονται σχόλια.

•Η Ισλανδία με πολύ λιγότερο πληθυσμό από την Ελλάδα -μόλις 320.000- χωρίς όμως βιομηχανία,γεωργία και πλουτοπαραγωγικές πηγές ,έχοντας ουσιαστικά μόνο αλιεία έχει ανάπτυξη 3,1% και περίπου 7% ανεργία!

Αν μπόρεσαν οι Ισλανδοί μπορούμε και εμείς!! Ας αρχίσουμε αγοράζοντας ΜΟΝΟ Ελληνικά προϊόντα, ας στηρίξουμε την δική μας παραγωγή και ας αποκλείσουμε τα εισαγόμενα. Απλοϊκό θα μου πείτε, αλλά είναι μία αρχή να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε το μέλλον. Μπορούμε και χωρίς αυτούς , οι Ισλανδοί το απέδειξαν.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More