Έγκλημα και Τιμωρία ή σωφρονισμός;

Τις τελευταίες μέρες  προσπαθώ να καταλάβω ποιο μέρος της αρθρογραφίας σχετικά με ορισμένες κατασκευές στις φυλακές κορυδαλλού αποτελεί είδηση. Αν κατάλαβα καλά γίνεται λόγος για κατασκευή πισίνας και μπάρμπεκιου στις φυλακές, τα οποία όμως έχουν δηλωθεί ως ποτίστρα για τα ζώα που φιλοξενούνται στον προαύλιο χώρο. Το παραπάνω έργο ολοκληρώθηκε με προσωπική εργασία των κρατουμένων και σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων: « στηρίχθηκε οικονομικά από την Ομοσπονδία μας, από τους συναδέλφους που υπηρετούν στο Ψυχιατρείο, ενώ μια αντλία ήταν η χορηγία ενός εκ των ιδιοκτητών της εφημερίδας σας»
Αν τα παραπάνω αληθεύουν, τότε η είδηση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο θετική και ευχάριστη, δηλαδή, σε καιρό κρίσης μια ομάδα ανθρώπων, που η κοινωνία τους έχει δώσει εκ διαμέτρου αντίθετους ρόλους (φύλακες – κρατούμενοι), συνεργάστηκαν με στόχο να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για την διαβίωσή των τελευταίων. Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω σκέψη  προσπαθώ να καταλάβω το σκοπό των επικρίσεων και της κριτικής που λαμβάνει χώρα. Βέβαια αρκετοί θα ισχυριστούν ότι είναι εγκληματίες ή ότι δεν είναι σωστό η κοινωνία που βρίσκεται σε τέτοια ανέχεια και φτώχεια να προκαλείται με τέτοιο τρόπο.  Σίγουρα όλα αυτά θα ήταν εύλογα και θα μπορούσα να δεχθώ την αγανάκτηση, αν είχαν χρηματοδοτηθεί από το ίδιο το κράτος και είχαν κληθεί να τα πληρώσουν οι πολίτες. Τέτοια υπόθεση όμως δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ. Συνεπώς ως προς τί όλες αυτές οι επικρίσεις; Μήπως επειδή τα έργα είναι δηλωμένα ως ποτίστρες; Σπουδαία τα λάχανα. 
Μήπως δεν έχουμε δει στο παρελθόν υπουργούς με βίλες να τις δηλώνουν ως αναψυκτήρια; Μήπως οι ίδιοι δεν απασχολούσαν ανασφάλιστους μετανάστες για τους οποίους στη συνέχεια δήλωναν ότι τους φιλοξενούν και τους παρέχουν προστασία; Μήπως ξεχάσαμε τους υπουργούς με  τις off- shore (για να πληρώνουν λιγότερους φόρους );Μήπως δεν τους ακούσαμε  να δηλώνουν ευθαρσώς ότι αμάρτησαν για τα παιδιά τους; Μήπως  λησμονήσαμε υπουργούς που,  ενώ επέβαλλαν δυσβάστακτα μέτρα και μιλούσαν για διαφθορά του λαού,  είχαν οι ίδιοι ή συγγενείς τους  αυθαίρετα ή πισίνες που τις ονομάτιζαν και τις δήλωναν διαφορετικά; «Αυτοί είναι υπουργοί», θα μου πείτε . «Ταληρούμπες» βέβαια, αλλά υπουργοί. Αν δεν έχουν αυτοί ένα αυθαίρετο ή μια off- shore, ποιος θα τα έχει, ο λαουτζίκος; Μ’ αυτό το σκεπτικό λοιπόν κανάλια και blogs υιοθετώντας δημοσίευμα της Εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» , ξέχασαν τα κατορθώματα των νόμιμων και ηθικών πολιτευτάδων με τα λευκά κολάρα ,που τους χρηματοδοτούν και ίσως λόγω έλλειψης άλλων θεμάτων, αποφάσισαν και βρήκαν το πιο σωστό να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον των φυλακισμένων. 
Ρωτώ λοιπόν, όλους αυτούς, που εμφάνισαν ως μέγα θέμα την κατασκευή μιας πισίνας σε ένα σωφρονιστήριο, την γνώμη τους. Θεωρούν ότι οι παραβαίνοντες τους νόμους πρέπει να τιμωρούνται ή να σωφρονίζονται; Οι περισσότεροι θα απαντήσουν «μα φυσικά να σωφρονίζονται», όχι γιατί το πιστεύουν, αλλά γιατί αυτή είναι η «political correct» θέση που θεωρούν ότι θα έπρεπε να έχει ο κάθε δημοσιογράφος. Τότε και εγώ θα τους ξαναρωτήσω «H στέρηση της ελευθερίας και οι πειθαρχικοί κανόνες δεν αρκούν; Πρέπει να επιζητούμε να ζουν σα ζώα; Είμαστε τόσο μικρόψυχοι, εμείς οι απ’ έξω, που δεν τους επιτρέπουμε ούτε την ελπίδα  μιας  καλύτερης ζωής  όταν βγαίνουν από τα κελιά τους;». Αν και σίγουρα δεν  παραβλέπω ότι έχουν κριθεί ένοχοι για παραπτώματα, παρανομίες, εγκλήματα και δίκαια βρίσκονται σ’ αυτή τη θέση, εντούτοις όμως αν ο σκοπός μας είναι να τους σωφρονίσουμε, τότε θα πρέπει να τους δούμε με περισσότερη ανθρωπιά. Αν από την άλλη πιστεύουμε ότι ο σκοπός είναι να τους τιμωρήσουμε, τότε δεν καταλαβαίνω  την έννοια της φυλακής. Αφού μπορούμε κάλλιστα να τους τουφεκίζουμε, να τους κόβουμε τα χέρια, τα πόδια, τα γεννητικά όργανα ή να τους καίμε στην πυρά, ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Μέτρα γρήγορα , δραστικά και οικονομικά.  Το μόνο που απομένει είναι να οδηγηθούμε ως κοινωνία σε ένα νέο Μεσαίωνα.
Τέλος, για να μην παρεξηγηθώ όσα προείπα ισχύουν μόνο στην περίπτωση που οι προαναφερθήσες κατασκευές θα χρησιμοποιούνται από όλους ανεξαιρέτως τους κρατουμένους και όχι μόνο από λίγους γνωστούς και μη εξαιρετέους, ούτε από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους για να περνά ευχάριστα το οκτάωρο πριν ή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More