Η μισή καρδιά μας στην Κύπρο βρίσκεται

Το Κυπριακό στο προσκήνιο, σε μια περίοδο θεωρώ όχι ιδιαίτερα ευνοϊκή και με μια αλληλουχία γεγονότων που δημιουργούν ερωτήματα ως προς την λύση του, που πρέπει να γίνει εδώ και τώρα, λες και είναι η εσχάτη ώρα και πέραν αυτής το χάος. 
Στον απόηχο λοιπόν της πολυσυζητημένης διάσκεψης, τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου εκφράζουν διαφορετικές απόψεις και επικρίνουν το σχέδιο Αναστασιάδη, ο οποίος στηρίζεται από ΑΚΕΛ και ΔΥ.ΣΗ, ενώ την ίδια στιγμή στηρίζουν τις θέσεις Κοτζιά για αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και το θέμα των εγγυήσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την άποψη  πως στη Γενεύη δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά πρόσθετα οφέλη για την τ/κ πλευρά. "η συνέχιση της συζήτησης μπορεί να εμπεριέχει το θετικό στοιχείο ότι θα υποχρεώνει την Τουρκία να τοποθετείται επί αυτών των θεμάτων, χρήζει όμως ιδιαίτερης προσοχής γιατί μονιμοποιεί την 5μερή και κατ΄ επέκταση την απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι το ενδιαφερόμενο μέρος".
Υποστηρίζει δε ότι "Σκοπιμότητες και συντήρηση μιας διαδικασίας που κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς και ελλοχεύει σημαντικούς κινδύνους, εξυπηρετεί η αισιοδοξία που κάποιοι επιχειρούν να καλλιεργήσουν για πρόοδο στο Κυπριακό"

Γιά αποτυχία της τακτικής που ακολουθήθηκε με τη συμφωνία του δείπνου της πρώτης Δεκεμβρίου, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ 
"Αποδείχθηκε βεβιασμένη και λανθασμένη η σύγκληση της διάσκεψης, και η συνέχιση της διαδικασίας σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες είναι λανθασμένη και επικίνδυνη, αν στην διάσκεψη ο κ. Αναστασιάδης μπορούσε να επικαλεστεί την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο επίπεδο τεχνοκρατών ο κ. Μαυρογιάννης δεν διαθέτει κανένα αξίωμα για να μπορεί να το επικαλεστεί, είναι απλά ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας και οι εγγυήσεις αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι τις κοινότητες”, ανέφερε.
Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, διαπιστώνεται ότι το ζήτημα της αποχώρησης των εποίκων, δυστυχώς δεν συζητείται και δεν περιλαμβάνεται στις υπό συζήτηση διεθνείς πτυχές του κυπριακού.
Ανακοίνωσε δε ότι από κοινού με κόμματα και οργανώσεις που αντιστρατεύονται την όποια λύση και την πολική Αναστασιάδη, θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Κύπρο,εξέφρασε δε την εκτίμηση του κόμματός του και τη στήριξη προς την ελληνική Κυβέρνηση και τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά για την πολιτική και τη στάση τους.

"Η Τουρκία προβάλλοντας βέτο, δεν δέχθηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Κυπριακή Δημοκρατία, γι αυτό και αποφάσισαν να βρουν την φόρμουλα με τις «τρεις εγγυήτριες δυνάμεις», οι οποίες θα συζητήσουν σε τεχνοκρατικό επίπεδο και μετά να προσκαλέσουν τις δύο κοινότητες.
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι απούσα!", τονίζει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη και συμπληρώνει,"είναι καιρός να σταματήσει να ψεύδεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, "το μυστικό μολοήθηκε" Οδηγούμαστε σε πενταμερή Τεχνοκρατών και ακυρώνεται η τετραμερής Αναστασιάδη. Πάει και η ΚΔ".

Τι κερδίσαμε από την διάσκεψη της Γενεύης;

  • Την εμπλοκή της ΕΕ στην εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό(ίσως δουν καθαρά την από την πίσω πόρτα είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ!)
  • Είναι κατατεθημένη, ξεκάθαρη και ανυποχώρητη η Τουρκική θέση αποτυπωμένη σε χάρτες.
Τι χάσαμε;
  • Η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε Κοινότητα προς χάριν των συνομιλιών
  • Κλείδωσε η παρουσία της τ/κ πλευράς στη συνέχιση της διαδικασίας για το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων
  • Δεν υπήρξε τελική κατάληξη στη διαδικασία για ρύθμιση στο ζήτημα ασφάλειας και εγγυήσεων, αντιθέτως έχουμε μπει σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία με ανοικτό πλαίσιο και χρονικά περιθώρια, με την εμπλοκή όλων σε τεχνοκρατικό επίπεδο.
  • Τέλος η Τουρκία όπως πάντα δεν είχε κανένα απολύτως κόστος, δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα και συζητά μόνο ότι θέλει.
Το ζήτημα δεν είναι τι επιδιώκουν οι πολιτικοί,η ΕΕ, ο Αιντε (γειά), αλλά τι εύχεται, ελπίζει και φοβάται ο Κυπριακός λαός. 
Και αυτή την περίοδο περισσότερο φοβούνται την προτεινόμενη λύση και τις επιπτώσεις της, παρά εύχονται και ελπίζουν σ'αυτήν.
 
Εμείς όπως πάντα είμαστε με το λαό και όχι με  όλους της γης τους πολιτικάντες, ανησυχούμε και φοβόμαστε μαζί του, αλλά ελπίζουμε η απάντηση του Κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα να δώσει την απάντηση.
Ξεκάθαρη, περήφανη και σίγουρα υπέρ της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας.Εξ άλλου το έχει ξανακάνει....

Πηνελόπη Γκουβάτσου 
Με πληροφορίες από http://www.sigmalive.com/news/kypriako

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More