Άλλος για την Προεδρία της Δημοκρατίας;


Προεδρικές εκλογές: Τα τελευταία τριάντα κάτι χρόνια συνοδεύονται από πολιτικές κωλοτούμπες, ίντρικες, μίση -πάθη και πολιτικές αγάπες, αλλά και αμφισβήτηση του πολύπαθου Συντάγματος.
Από τη στιγμή που πλησιάζει η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας-που ας μην ξεχνάμε είναι το ύπατο αξίωμα στην έρμη τη δημοκρατία μας- κόμματα διαλύονται, νέες συμμαχίες δημιουργούνται, δηλώσεις, αντιπαραθέσεις, προσπάθειες υφαρπαγής ψήφου και όλα αυτά για "την Πατρίδα, τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα".

Σε αυτή την εσωτερική βουλευτική προεκλογική περίοδο, δεν παίζει το τσιτάτο"για το καλό μας", είναι καθαρά για το καλό τους και δεν το κρύβουν άλλωστε!

Με την αναθεώρηση του συντάγματος το 1975, απαιτείται η συγκέντρωση 200(την πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία και 180 την τρίτη) ψήφων-εθνοπατέρων, ώστε να εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας, διαφορετικά πάμε σε διάλυση της Βουλής. Μέγα πλήγμα τις ημέρες μας, με τέτοια ανεργία δεν αφήνεις σίγουρη δουλειά!

Ας θυμηθούμε λοιπόν τις πολιτικές κωλοτούμπες της τριακονταετίας, έτσι για να μην έχουμε αυταπάτες, ότι κάποιοι θα ψηφίσουν κατά συνείδηση και για την Πατρίδα ρε γαμώτο!

1980: η πρώτη εκλογή Καραμανλή, στο ύπατο αξίωμα.
Από τις εκλογές του 1977 με την ΝΔ να έχει χάσει μεγάλο μέρος της εκλογικής της δύναμης, ο γερόλυκος της πολιτικής στοχεύοντας την προεδρία έκανε "ανοίγματα" στο κέντρο αλλά και στην ακροδεξιά.
Στόχος επετεύχθη, με 183 ψήφους, μέσα στις οποίες ήταν και των "ανοιγμάτων" :Εθνική Παράταξη (τρεις),  ΕΔΗΚ (δύο) και το νεοσχηματισθέν ΚΟΔΗΣΟ (ένας).
 1985, εκλογή Σαρτζετάκη: Όλα τα έχει ο μπαξές, παραίτηση, αμφισβητήσεις, «διαρροές», έγχρωμα ψηφοδέλτια και αρπαγή της κάλπης.
Και ενώ όλοι περίμεναν την ανακοίνωση Παπανδρέου για την στήριξη Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει τον εν ενεργεία δικαστή Χρ. Σαρτζετάκη.
Θυμωμένος ο Καραμανλής παραιτείται από το υπόλοιπο της θητείας του και εγκαταλείπει το προεδρικό την ίδια ημέρα, ενώ ορίζεται προσωρινός πρόεδρος ο Γ. Αλευράς(πρόεδρος της Βουλής).
Η πρώτη και τελευταία φορά που ψήφισε το ΚΚΕ για την εκλογή προέδρου, έδωσε οριακή πλειοψηφία στην πρόταση Παπανδρέου, και για να μην υπάρξουν διαρροές προς τα λευκά, στην δεύτερη ψηφοφορία τα ψηφοδέλτια Σαρτζετάκη, ήταν βεραμάν!
Αυτό προκάλεσε την οργή Μητσοτάκη, ενώ ο βουλευτής  Ιωαννίνων κ. Ελ. Καλογιάννης άρπαξε την κάλπη και τη μετέφερε στα γραφεία του κόμματός του!
Λίγο μετά η κάλπη επιστρέφεται και έχουμε εκλογή προέδρου με 180 ψήφους, μία εξ αυτών ήταν και η περίφημη για την εγκυρότητα της, ψήφος Αλευρά, για την οποία ο Κ. Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής, ενώ η χώρα οδηγήθηκε στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.

1990: Επιστροφή Καραμανλή, παραίτηση Αν. Συνοδινού και πανό μέσα στη Βουλή.
Ο Κ. Μητσοτάκης προτείνει τον Κ. Καραμανλή για τον προεδρικό θώκο, φοβούμενος επανεκλογή Σαρτζετάκη την οποία υποστήριζε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ο Καραμανλής αρνήθηκε λέγοντας  ότι δεν συμμετέχει «σε αυτό που λέγεται σήμερα δημόσιος βίος» και τον οποίο παλαιότερα είχε παρομοιάσει με «φρενοκομείο». 
Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «παρών» στις τρεις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν για τυπικούς λόγους, η βουλευτής των Οικολόγων  Μαρίνα Δίζη ανάρτησε μέσα στην αίθουσα πανό με το σύνθημα: «Φθάνει πια η κοροϊδία με το συν ένα,τον Πρόεδρο και το νέφος», ενώ ομοϊδεάτες της από τα θεωρεία την έραιναν με λουλούδια, ενώ η κυρία Άννα Συνοδινού, διαμαρτυρήθηκε ότι «δεν είναι Βουλή αυτή!,Βγάλτε την έξω!». Η προτροπή της δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο Αθανάσιο Τσαλδάρη, και οργισμένη εγκατέλειψε την αίθουσα  αποχωρώντας οριστικά από την πολιτική, και προκηρύχθηκαν εκλογές. Μετά τις εκλογές της 8ης Απριλίου, ο Κ. Καραμανλής απεδέχθη να είναι υποψήφιος της ΝΔ και, αφού απέβη άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτούνταν 180 ψήφοι (το ΠαΣοΚ ψήφισε τον Ι. Αλευρά και ο ΣΥΝ τον Κ. Δεσποτόπουλο ), εξελέγη στην επαναληπτική (4.5.1990) με 153 ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του κ. Θ. Κατσίκη που είχε εκλεγεί με τη ΔΗΑΝΑ και των δύο εκπροσώπων της μουσουλμανικής μειονότητας, που είχαν εκλεγεί ως «ανεξάρτητοι». 

1995 Πρόεδρος Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος
Την υποψηφιότητα του πρότεινε ο Σαμαράς, αρχηγός της πολιτικής άνοιξης(!) με δέκα βουλευτές και έγινε δεκτή μετά Βαΐων και κλάδων από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν ήθελε την διάλυση της βουλής, ενάμιση μόλις χρόνο από την επιστροφή του στην κυβέρνηση.Η ΝΔ με αρχηγό τον Μ. Έβερτ αντιπρότεινε τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Αθανάσιο Τσαλδάρη.
Νικητής και τροπαιούχος ο Κ. Στεφανόπουλος, με 181 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία. 

2000 Επανεκλογή Στεφανόπουλου και καντρίλιες ΚαραμανλήΕμείς αφουγκραζόμαστε τη λαϊκή βούληση και απερίφραστα δηλώνουμε:και τον κ. Στεφανόπουλο θα ψηφίσουμε ως Πρόεδρο και εκλογές ζητάμε». 
Μετά την δήλωση Καραμανλή μέσα στη Βουλή, την επίθεση Σημίτη  για την αντισυνταγματικότητα της δήλωσης, το πήγαινε- έλα των πολιτικών στα τηλεοπτικά παράθυρα, τις ίντριγκες και τους καυγάδες έτσι για να γίνονται, φτάσαμε στις 8 Φεβρουαρίου 2000, με τη σύμπτωση για πρώτη φορά των δύο μεγάλων παρατάξεων στην ίδια υποψηφιότητα, ο κ. Στεφανόπουλος επανεξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώνοντας 269 ψήφους (10 βουλευτές του ΣΥΝ ψήφισαν τον κ. Λ. Κύρκο, ενώ οι 19 του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ επέλεξαν το «παρών»).
Όσον αφορά τις πρόωρες εκλογές που επιζητούσε ο κ. Καραμανλής για τον Μάρτιο του 2000 έγιναν τελικώς στις 9 Απριλίου και κατέληξαν με την οριακή επικράτηση του ΠαΣοΚ.

2005: Και μετά ήρθαν οι μέλισσες!
Ο Κ. Παπούλιας, ακριβώς πέντε χρόνια αργότερα αναδείχθηκε στο ύπατο αξίωμα με τις ψήφους 279 βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ (έναντι 17 του ΚΚΕ και του ΣΥΝ που δήλωσαν «παρών»).
2010: Δεύτερη θητεία Παπούλια πριν ξανά-
έρθουν οι μέλισσες και μείνουν, διότι η πολιτική και οι πολιτικοί έχουν ήδη βάλει την Ελλάδα στον μακρύ δρόμο της πτώχευσης,αλλά κανείς δεν είδε δεν άκουσε, δεν κατάλαβε, ούτε ο ανώτατος άρχων. Εξ άλλου τι τους νοιάζει; η Ελλάδα πτώχευσε,όχι αυτοί.
2015:Διάδοχος στην προεδρεία ο Προκόπης Παυλόπουλος, χαμός στην πολιτική σκηνή.Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σφάζονται τα παλληκάρια, έριξαν την κυβέρνηση λένε οι Νεοδημοκράτες με πρόσχημα την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, μόνοι σας πέσατε λένε οι  Συριζαίοι, θύμωσε ο Κούλης δεν ψήφισε Παυλόπουλο, θύμωσε ο Προκόπης δεν ψήφισε την αλλαγή ηγεσίας στη δικαιοσύνη, σου λέει θα μου δώσει δεύτερη ευκαιρία ο Κούλης, τόσους θα βολέψει,(είχαμε πολλούς θυμωμένους στην πενταετία,αλλά σημειώνω τις βαριές καταστάσεις), θύμωσε ο Αλέξης και είπε"τέτοιοι είστε; πάμε για εκλογές".
Μετάαα ξαναήρθαν οι σφίγγες διότι θύμωσε ο κυρίαρχος ,όχι με τον Κούλη, ούτε με τον ανώτατο, με τον Αλέξη θύμωσε, που του έδωσε κουτσουρεμένο δώρο, δωρεάν υγεία και παιδεία, μείωση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του υποκατώτατου,έβαλε χρήμα στα κρατικά ταμεία-δεν τα έβαλε στις τσέπες του,διότι φίλε Αλέξη χαλάς την πιάτσα. 
Ποιος είσαι κύριε εσύ, που θα αλλάξεις την κατάσταση εε;
Πάμε λοιπόν γερά,αυτοδυναμία στη Νέα-ερε- Δημοκρατία, για να δείτε πόσα απίδια βάνει ο σάκος.
Και άρχισαν τα όργανα. Αλλά ο κυρίαρχος-θυμωμένος λαός δεν μασάει ρεεε.
Περιμένει με αγωνία την πρόταση Κούλη για την προεδρία, διότι για μια φιέστα ζούμε, και μια πρόταση...
Τα ονόματα στο τραπέζι πολλά και ανατριχιαστικά αλλά ο κυρίαρχος ελπίζει.
Που ξέρεις; μπορεί να είναι τυχερός ο εμποράκος-η μεσαία τάξη ντε-και να βρεθεί πρόεδρος Δημοκρατίας.Γιατί τι έκαναν οι άλλοι δηλαδή; Ότι τους έλεγαν, σιγά το δύσκολο.




Με πληροφορίες από το Βήμα....


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More