Στέβια, κερδίζει έδαφος απο τη ζάχαρη

Όπως όλα δείχνουν, έληξε πλέον η εποχή της αμφισβήτησης, αλλά και της μακράς περιόδου της «πειραματικής» καλλιέργειας και χρήσης της στέβιας στην Ελλάδα. Το επόμενο βήμα ανήκει στους παραγωγούς, οι οποίοι αρχίζουν ήδη να οργανώνονται σε Ομάδες προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται.
Το πράσινο φως άναψε με την επίσημη έγκριση του κανονισμού της 11ης Νοεμβρίου, μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, που επιτρέπει από τις 2 Δεκεμβρίου τη χρήση των γλυκοζιτών της στέβιας στα τρόφιμα και ποτά. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απομείνει παγκόσμια ουραγός των διεθνών εξελίξεων στο θέμα της στέβιας, στερώντας από τους Έλληνες αγρότες τη δυνατότητα μιας κερδοφόρου εναλλακτικής επένδυσης, όπως αναφέρουν οι υπέρμαχοι της καλλιέργειας.
Σήμερα η ζάχαρη κυριαρχεί στη διεθνή αγορά των γλυκαντικών και την ακολουθούν οι χημικές γλυκαντικές ουσίες Ασπαρτάμη και Σουκραλόζη. Όμως μετά την έγκριση της στέβιας από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ το ενδιαφέρον για τη στέβια έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Διεθνείς αξιόπιστοι αναλυτές εκτιμούν πως η στέβια θα αποσπάσει μεγάλα μερίδια αγοράς από την κλασσική ζάχαρη, δηλαδή την τευτλοζάχαρη και την καλαμοζάχαρη και να υποσκελίσει τα χημικά γλυκαντικά.
Ήδη οι επιδόσεις της στέβιας είναι σημαντικές καθώς στην Ιαπωνία και την Κορέα έχει καταλάβει μεγαλύτερο μέρος από το 40% της αγοράς και στις ΗΠΑ το 23% του μεριδίου αγοράς αντίστοιχα από το 2009 με πολύ καλή εισδοχή και στην αγορά της Γαλλίας. Σύμφωνα με αξιόπιστους διεθνείς αναλυτές η στέβια τα επόμενα χρόνια θα αποσπάσει μεγαλύτερο ποσοστό από το 30%  του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς ζάχαρης και γλυκαντικών ουσιών.
Υπολογίζεται λοιπόν ότι θα χρειασθεί να καλλιεργηθούν περίπου 8.000.000 στρέμματα παγκοσμίως σε αντίθεση με τα 500.000 στρέμματα που καλλιεργούνται σήμερα.
Η επανάσταση της στέβιας θα επηρεάσει πολλούς τομείς:
1) Τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη
2) Τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών
3) Τη βιομηχανία μεταποίησης της στέβιας
4) Tη διατροφή μας
Μετά την έγκριση χρήσης της στέβιας στην ΕΕ, η οποία ήταν ο τελευταίος οργανισμός που τη νομιμοποίησε, η στέβια αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερα κερδοφόρος και παράλληλα καινοτόμος επένδυση καθώς η ΕΕ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές κατανάλωσης ζάχαρης και γλυκαντικών ουσιών στον κόσμο. Συγκεκριμένα η κατανάλωση τευτλοζάχαρης στην ΕΕ υπολογίζεται περίπου σε 31 εκατομμύρια τόνους και καταλαμβάνει το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης που ανέρχεται περίπου σε 160 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης. 
Σε μια νέα δυναμική και προσοδοφόρα καλλιέργεια, που ευδοκιμεί στην Ελλάδα και προβάλλει σαν μια εναλλακτική καλλιέργεια κυρίως του καπνού, των ζαχαρότευτλων, του βαμβακιού και άλλων καλλιεργειών με μεγάλες διεθνείς προοπτικές ζήτησης και κατανάλωσης αναδεικνύεται η στέβια.
Στα πλαίσια αυτά, πολλές χώρες -αλλά και η Ελλάδα- προετοιμάζονται πυρετωδώς, αφενός για την επέκταση της καλλιέργειας της στέβιας και αφετέρου για τη δημιουργία εμπορικής και βιομηχανικής υποδομής για τη μεταποίηση της, προκειμένου να καλύψουν την αναπόφευκτα αναμενόμενη αλματώδη αύξηση της διεθνούς ζήτησης των προϊόντων της.
Η στέβια με όλο το κύκλωμα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας της, αναμένεται να δώσει μια νέα ευκαιρία για αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη, για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και εισοδημάτων.
Η ιστορία της
Η ιστορία της στέβιας είναι μεγάλη καθώς καλλιεργείτο επί σειρά ετών από τις τοπικές φυλές των Ινδιάνων ως γλυκαντικό και θεραπευτικό φυτό. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της στέβιας είναι η γλυκύτητα της σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν περιέχει καθόλου θερμίδες. Έτσι λοιπόν θα μπορούσε να υποκαταστήσει πλήρως τη ζάχαρη και να αποτελέσει μια εναλλακτική και καινοτόμο καλλιέργεια.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσιασθεί ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα το Πανεπιστήμιο της Ασουνσιόν στη Παραγουάη έχει διεξάγει έρευνες που αποδεικνύουν πως διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται από το 1971 ως υποκατάστατο ζάχαρης.Οι χρήσεις της στέβιας

Η στέβια χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, ενώ εκατοντάδες νέα προϊόντα της θα εμφανίζονται πλέον νόμιμα και επίσημα σε όλα τα ράφια των σούπερ μάρκετ, των φαρμακείων, των καταστημάτων βιολογικών προϊόντων, στα οποία μέχρι σήμερα κυκλοφορούσαν παράνομα.
Α) Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση της ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών ουσιών όπως σε αναψυκτικά, ποτά, γαλακτοκομικά, στη ζαχαροπλαστική και σε γλυκά, σε κονσέρβες φρούτων, σε παγωτά και σε προϊόντα οικιακής χρήσεως του λιανικού εμπορίου κλπ.
Β) Επίσης η χρήση της μπορεί να συνδυαστεί στη μαγειρική όπου πάει και ο μαϊντανός.
Γ)  Επιπλέον είναι ιδιαίτερα γευστική ως αφέψημα (τσάι) και χρησιμοποιείται σε τσίχλες καθώς και σε καλλυντικά όπως σαμπουάν, σαπούνια, οδοντόκρεμες, κρέμες προσώπου αλλά και σε ζωοτροφές.
Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Τα αποτελέσματα του «crash test» στις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας για την καλλιέργεια της στέβιας ως εναλλακτικής διεξόδου παρουσίασε ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας, Πέτρος Λόλας.
Η μέση μέγιστη απόδοση φτάνει τα 387 κιλά/στρμ. και η μέση ελάχιστη τα 208 κιλά/στρμ. «Πρωταθλήτριες» περιοχές, αναδείχθηκαν η Κατερίνη και οι Σέρρες, με πάνω από 540 κιλά μέγιστη απόδοση ανά στρέμμα, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η απόκλιση από τη χαμηλότερη απόδοση στις ίδιες περιοχές είναι πολύ μεγάλη, στις Σέρρες δε, καταγράφεται και η χαμηλότερη απόδοση πανελλαδικά (126 κιλά/στρμ.)
Οι μικρότερες αποκλίσεις, όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα, καταγράφονται στην Καρδίτσα (266 έως 311 κιλά/στρμ.)
Όπως επεσήμανε ο κ. Λόλας, η παραγωγή της στέβιας μοιάζει πολύ με εκείνη του καπνού ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες στις οποίες ευδοκιμεί, την περίοδο καλλιέργειας, πρώτα στα σπορεία και μετά στο χωράφι, όσο και ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές (μεταφύτευση, λίπανση, άρδευση, ξήρανση).
Γεωργικά η στέβια μπορεί σε βάθος χρόνου (επόμενα 4-6 χρόνια) και με ορισμένες προϋποθέσεις να αποτελέσει μια νέα εναλλακτική δυναμική καλλιέργεια για τους πρώην καπνοπαραγωγούς, το 95% των οποίων εξασφάλιζαν το εισόδημά τους αποκλειστικά από τον καπνό.
Επιπλέον, η καλλιέργεια της στέβιας θα συμβάλλει στην διαφοροποίησης της ελληνικής γεωργίας καθώς και στην αξιοποίηση πολλών γεωργικών εκτάσεων που εγκαταλείφθηκαν ή είναι σε αγρανάπαυση, τόνισε ο κ. Λόλας.
Ο καθηγητής του Παν. Θεσσαλίας υπογράμμισε ότι η καλλιέργεια της στέβιας στηρίζεται πλέον και συμβολαιακά από ειδικό φορέα των αγροτών, την Ένωση Παραγωγών Στέβιας- Καινοτόμων Καλλιεργειών Ελλάδας, η οποία λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο. Ο φορέας είναι ανοιχτός, λειτουργεί με επιχειρηματικό καθεστώς, (διανομή των κερδών, πληρωμή των ζημιών) και έχει κάθετη οργάνωση, (παραγωγή-μεταποίηση-εμπορία).
Ένα επιπλέον «συν» για τη στέβια είναι ότι θεωρείται «πράσινη καλλιέργεια», καθώς δεν έχει πολλούς σοβαρούς εχθρούς ή ασθένειες και ενδείκνυται για βιολογική ή ολοκληρωμένη παραγωγή, με χαμηλές εισροές.
Βρείτε εδώ περισσότερα Στοιχεία για την καλλιέργεια της στέβιας.pdf 


πηγή  http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/modernes-kalliergeies/arthro/76088/irthe-o-kairos-tis-stevias/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More