Κύπρος: Αρχίζουν τα δύσκολα;

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδεικνύουν ότι κατά το 2012, θα συνεχίσουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία, λόγω κυρίως του αρνητικού εξωτερικού περιβάλλοντος, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τις προβλέψεις της Επιτροπής για την Κύπρο που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής για τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου, ''λαμβάνουν υπόψη μόνο τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα'' και ''συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη την απόκλιση περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους''.

Σχετικά με την Κύπρο, η Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα σημειώσει συρρίκνωση κατά 0,8% το 2012 και ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου θα ανέλθει στο -3,4% το 2012.

Το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του, η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας υπολογίζεται να σημειώσει συρρίκνωση ύψους 0,5% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιοριστεί γύρω στο 2,5% του ΑΕΠ.

''Οι προβλέψεις της Επιτροπής καταδεικνύουν ότι κατά το 2012, θα συνεχίσουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία, λόγω κυρίως του αρνητικού εξωτερικού περιβάλλοντος, το οποίο επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό νευραλγικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, καθώς και της έκθεσης του τραπεζικού μας τομέα στην ελληνική οικονομία'', προσθέτει το ΥΠΟΙΚ.

Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι στοχεύει, μέσα από ένα εντατικό διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, κυρίως στο σκέλος των δαπανών, για να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 2,5% του ΑΕΠ.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
11/05/2012 - 16:54

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More