ISDA: Αναδιάρθρωση του χρέους ; Πιστωτικό γεγονός


Η Ειδική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) αποφάσισε ομόφωνα πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί πιστωτικό γεγονός.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ISDA, η απόφαση οφείλεται στην ενέργεια της Ελλάδας να συμπεριλάβει ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) τροποποιώντας τους όρους των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το δικαίωμα των κατόχων των επηρεαζόμενων τίτλων στη λήψη πληρωμών.

Με αυτήν την απόφαση τα υφιστάμενα CDS ενεργοποιούνται και όπως συμπληρώνει θα διενεργηθεί δημοπρασία στις 19 Μαρτίου για την πληρωμή τους. Σημειώνεται πως η επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Η χρήση των ρήτρων συλλογικής δράσης που υποχρεώνει τους επενδυτές να εγγράψουν ζημιές με βάση την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα ενεργοποιήσει την πληρωμή 3 δισ. δολαρίων σε ασφαλιστήρια συμβόλαια, δηλώνει η ISDA.


Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, συνολικά θα διευθετηθούν 4.323 συμβόλαια CDS μετά από την απόφαση της επιτροπής της ISDA ότι η χρήση των CACs είναι ένα πιστωτικό γεγονός.

Η διαδικασία της διευθέτησης στόχο έχει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά των 257 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, καθώς η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτέλεσε δοκιμασία για τη βιωσιμότητα των default swaps ως hedge.

Επισημαίνεται ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, ήταν εναντίον του να πληρωθούν τα CDS, εν τω μέσω ανησυχιών ότι θα ενθάρρυνε τους traders να στοιχηματίσουν ξανά έναντι κρατών, και να επιδεινώσουν την κρίση χρέους της περιοχής.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αυτό το εργαλείο, καθώς θα επηρεάσει την ικανότητα των κρατών να εκδίδουν ομόλογα», σύμφωνα με τον Alessandro Giansanti, στρατηγικό αναλυτή της ING Groep, ο οποίος δηλώνει πως η απόφαση θα «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην αγορά».

«Εάν θέλεις να προσελκύσεις τη ζήτηση των επενδυτών, θα πρέπει να τους προσφέρεις ένα εργαλείο που θα τους επιτρέψει να αντισταθμίσουν την έκθεση, και τα CDS είναι το καλύτερο εργαλείο για αυτά», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Hank Calenti, τραπεζικός αναλυτής της Societe Generale, τονίζει ότι μια ενεργοποίηση των συμβολαίων εγείρει το ερώτημα του «ποια χώρα θα είναι η επόμενη και ποιες τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες». Σχολιάζει ακόμη ότι πριν από διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, είχαμε τον επικεφαλής της ΕΚΤ να δηλώνουν πως δεν πρέπει να κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.

ISDA: Οι πληρωμές για τα ελληνικά CDS θα είναι μικρότερες των $3,2 δισ.

Την εκτίμησή του πως η απόφαση της ISDA να ανακηρύξει πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις αγορές εξέφρασε ο CEO της ISDA Bob Pickel.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, o Pickel σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τον γενικό σύμβουλο της ISDA, David Geen, σημείωσε πως το 93% των συμβολαίων CDS καλύπτονται από εγγυήσεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν τη μορφή μετρητών.

Με άλλα λόγια, πρόσθεσε ο Pickel, τα αντισυμβαλλόμενα μέρη έχουν επαρκή μετρητά για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της ISDA προέβη στην εκτίμηση πως κανείς δεν θα αμφισβητήσει την απόφαση για τα CDA ενώ τόνισε πως οι πληρωμές θα είναι μικρότερες των 3,2 δισ. δολ.

Από τη μεριά του ο Geen, σημείωσε πως τα ερωτήματα που υποβάλλονται για τα CDS είναι εύλογα και πρέπει να απαντώνται, ωστόσο αυτοί που τα κατέχουν γνωρίζουν τους όρους τους και πρέπει να αναγνωρίσουν πως αποτελούν νομικά συμβόλαια με συγκεκριμένες παραμέτρους για τις πληρωμές.

Στη δημοπρασία που θα διενεργηθεί στις 19 Μαρτίου, η αξία του χρέους θα που θα ληφθεί υπόψη θα ανέρχεται στα 20 σεντς στο δολάριο, με τις πληρωμές να ανέρχονται έτσι στα 80 σεντς στο δολάριο, ή στα 2,56 δισ. δολ. τη στιγμή που η καθαρή τους αξίας είναι 3,2 δισ. δολ. 

πηγή  capital


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More