Εισπρακτικές εταιρείες, ποιο είναι το νομικό πλαίσιο το οποίο ισχύει; Τι δικαιούνται βάσει νόμου να κάνουν και τι όχι

Περιορισμοί και μηχανισμοί ελέγχου για εταιρείες που η αποδοτικότητά τους εξαρτάται
 απο την πίεση προς τους δανειολήπτες.

Όλο και πιο πολλοί καταναλωτές δέχονται κλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες. Ο λόγος είναι ότι αυξάνονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί δανείων, καρτών, τηλεφώνου και άλλων εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Ας δούμε τα 20 βασικά σημεία του «savoir vivre» των γνωστών ως εισπρακτικών εταιρειών, όπως αυτά προκύπτουν από τους νόμους της γενικής γραμματείας Καταναλωτή για το νέο καθεστώς λειτουργίας για τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών:

1. Μπορεί να καλέσει τον καταναλωτή, αφού περάσουν τουλάχιστον 10 ημέρες από τότε που η οφειλή του κατέστη ληξιπρόθεσμη.

2. Ώρες επικοινωνίας είναι από τις 9 πμ έως τις 8 μμ και μόνο τις εργάσιμες ημέρες.

3. Απαγορεύονται 2 κλήσεις την ίδια ημέρα. Η μέγιστη συχνότητα είναι 1 κλήση κάθε 2 ημέρες.

4. Η τηλεφωνική επικοινωνία στο χώρο εργασίας του οφειλέτη γίνεται,
μόνο εφόσον ο συγκεκριμένος τηλεφωνικός αριθμός έχει δηλωθεί ως μοναδικός αριθμός επικοινωνίας.

5. Σε κάθε επικοινωνία οι εταιρείες πρέπει να διαθέτουν εμφανή τον αριθμό προέλευσης κλήσης, να παρέχουν πλήρη και σαφή ενημέρωση για το ονοματεπώνυμο του καλούντος υπαλλήλου και την ιδιότητα του, αλλά και για τον αριθμό Μητρώου της Εταιρείας και το σκοπό της επικοινωνίας. Αν γίνεται με γραπτή επιστολή, πρέπει να αναγράφουν επιπλέον την πλήρη εμπορική επωνυμία τους.

6. Αν ο καταναλωτής το ζητήσει, πρέπει δωρεάν και εντός 10 ημερών οι εταιρείες να παρέχουν εγγράφως πλήρη και ακριβή αναλυτικά στοιχεία για το ύψος και την προέλευση της ληξιπρόθεσμης οφειλής, κατά κεφάλαιο, τόκους, έξοδα και προσαυξήσεις.

7. Απαγορεύεται στις εταιρείες να κάνουν ενέργειες που ασκούνται αποκλειστικά από δικηγόρους ή δικαστικούς επιμελητές, όπως η έρευνα στα υποθηκοφυλακεία ή στα κτηματολογικά γραφεία, η παράσταση σε δημόσιες αρχές, η κοινοποίηση δικαστικών ή εξώδικων πράξεων, η κίνηση διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.

8. Απαγορεύονται οι οχλήσεις με παραπλανητικό ή απειλητικό ή οποιοδήποτε άλλο αθέμιτο περιεχόμενο. Δηλαδή, δεν πρέπει οι υπάλληλοι των εταιρειών να εμφανίζονται με ιδιότητες που δεν διαθέτουν (υπαλλήλων των δανειστών, δικηγόρων ή δικαστικών επιμελητών), απαγορεύεται η άσκηση σωματικής βίας, ψυχολογικής πίεσης περί διακινδύνευσης του επαγγέλματος, των περιουσιακών στοιχείων ή της ζωής του οφειλέτη ή των οικείων του.

9. Απαγορεύεται η δυσφήμιση ή η απειλή δυσφήμισης του οφειλέτη στο οικογενειακό ή εργασιακό περιβάλλον του.

10. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση περιστάσεων αντικειμενικής αδυναμίας του οφειλέτη, αλλά και η απειλή λήψης μη νόμιμου μέτρου σε βάρος του.

11. Απαγορεύονται οι κατ’ οίκον ή στο χώρο εργασίας του οφειλέτη επισκέψεις, καθώς και οι επισκέψεις σε άλλους χώρους αυστηρώς προσωπικούς, όπως νοσοκομεία.

12. Απαγορεύονται οι οχλήσεις όταν ο οφειλέτης έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για ρύθμιση των οφειλών του ή αν έχει παρέλθει ο χρόνος της παραγραφής.

13. Δεν επιτρέπεται η ενημέρωση για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, οι οποίες απορρέουν συναλλαγές με όρους που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

14. Οι εταιρείες μπορούν να ενημερώνουν, όχι να εισπράττουν ποσά

15. Από τις 2 Απριλίου οι εταιρείες θα οφείλουν να καταγράφουν την επικοινωνία και να διατηρούν αρχεία για 1 ρόνο. Η καταγραφή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του καταναλωτή, αλλά χρειάζεται προκειμένου να ελέγχεται η παραβίαση του νόμου σε περίπτωση καταγγελίας.

16. Από την ίδια ημερομηνία, αν γίνει καταγγελία για παραβίαση του νόμου οι εταιρείες τηλεφωνίας υποχρεούνται να χορηγούν εντός 10 ημερών χωρίς χρέωση στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή κατάσταση με τα δεδομένα των τηλεφωνικών συνδέσεων. Από την πλευρά τους οι εταιρείες ενημέρωσης είναι υποχρεωμένες να τηρούν ηλεκτρικό αρχείο τηλεφωνικών επικοινωνιών με κάθε οφειλέτη και να χορηγούν τα στοιχεία αυτά στον ίδιο ή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

17. Ο νόμος δεν ισχύει μόνο για τις εισπρακτικές εταιρείες αλλά και για τις τράπεζες όταν αναλαμβάνουν οι ίδιες τη διαδικασία επαναλαμβανόμενης ενημέρωσης.

18. Αν μία εταιρεία ενημέρωσης δεν έχει εγγραφεί στο σχετικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας, απαγορεύεται να ασκεί αυτόν τον ρόλο.

19. Κυρώσεις μπορεί να επιβάλλει και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αν παραβιάζονται οι διατάξεις του νόμου.

Καταγγελίες αλλά και ενημέρωση των πολιτών γίνεται στην ειδική γραμμή επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (τηλ. γραμμή 1520).

Οι ρυθμίσεις προβλέπονται στον νόμο 4038/2012 (Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου) με τον οποίο συμπληρώνεται ο νόμος 3758/2009 για τις «Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις», θεσπίζοντας περιορισμούς και μηχανισμούς ελέγχου.

Της Δήμητρας Καδδά
πηγή capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

1 σχόλια:

ΟΙ ΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 2104859100, 2104859200,2104859300,2104859400,2104859500,2104859600,2104859700,2104859800,2104859900 ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΘΥΓΑΤΙΚΗ ETAIΡEIA ΤΗΣ ΕΤΕ ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 125. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΟΠΩΣ Η ICAP, Η ΜΕLLON ΚΑΙ Η FIRST CALL ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΙΤΟΥ.

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More