Η ιστορία των ταινιών επιστημονικής φαντασίας σε εικόνες

Λατρεύετε τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας; Είστε από αυτούς που η φαντασία τους ταξιδεύει στο υπερπέραν και ονειρεύεται ταξίδια στο διάστημα και ανδροειδή που θα σας φέρουν τον καφέ σας;
Μαζί με την εξέλιξη της επιστήμης, υπήρξε και εξέλιξη της καλλιτεχνίας που εμπνέεται από την επιστήμη. Φυσικά ένα βιβλίο όπως το 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, του Ιουλίου Βερν έχει χαράξει την δική του διαδρομή στην επιστημονική φαντασία, αλλά ο κινηματογράφος, έδωσε εικόνα σε πολλές τρελές ιδέες ανθρώπων που ονειρεύονται με βάση τις επιστημονικές εξελίξεις.
Σε ένα εξαιρετικό φωτογραφικό αφιέρωμα, η Guardian μας δίνει μία «φωτογραφική» γεύση από την ιστορία των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, ξεκινώντας από τις πρώτες μέρες του κινηματογράφου και φτάνοντας στο… σήμερα.
La Voyage dans la Lune (Ένα ταξίδι στο φεγγάρι) 1902: Το 14λεπτο φιλμ του Γάλλου
σκηνοθέτη George Melie θεωρείται η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Τα γραφικά και εφέ που χρησιμοποίησε για την δημιουργία της ταινίας ήταν πολύ μποστά από την εποχή του και η πιο χαρακτηριστική εικόνα της ταινίας, είναι αυτή που βλέπετε: η εικόνα του διαστημόπλοιου που προσγειώνεται στο μάτι της σελήνης.
Metropolis 1927: Το αριστούργημα του Fritz Lang περιγράφει μία πόλη εργατών που ορίζεται από διανοούμενους. Είναι η πρώτη φορά που αποτυπόνεται στον κινηματογράφο η συνύπαρξη μηχανών και ανθρώπων.
Island of the lost Souls (Το νησί των χαμένων ψυχών) 1932: Ένας επιστήμονας δημιουργεί ακρωτηρίασμένα ανθρωπόμορφα κατασκευάσματα σε ένα νησί κι εκείνα στρέφονται εναντίον του. Η ταινία τρόμου και επιστημονικής φαντασίας είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του H.G. Wells Το νησί του Δόκτορος Μορό και πρωταγωνιστές ήταν οι Charles Laughton και Bela Lugosi.
Invasion of the Body Snatchers (Η εισβολή)1956: Ο γιατρός μίας μικρής αμερικανικής πόλης ανακαλύπτει πως οι κάτοικοι αντικαθίστανται σταδιακά από αντίγραφά τους, χωρίς αισθήματα, έργο εξωγήινων εισβολέων
2001: A Space Odyssey (2001: Οδύσσεια του διαστήματος) 1968: Το αριστούργημα του Stanley Kubrick’s ήταν το κινηματογραφικό αποτύπωμα θεμάτων όπως η εξέλιξη του ανθρώπου από τον πίθηκο στον διαστημάνθρωπο, η γέννηση, ο θάνατος, αλλά και ο φόβος για την τεχνολογία των υπολογιστών. Και φυσικά ένα εξαιρετικό soundtrack…
Solaris (1972): Natalya Bondarchuck και Donatas Banionis. Η ταινία του Andrei Tarkovsky διαδραματίζεται σε ένα διαστημικό σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Solaris. Ένα πλανήτη που ασκεί μία περίεργη ψυχολογική επίδραση στο πλήρωμα του σταθμού με αποτέλεσμα να επανέρχονται στη ζωή οι αγαπημένοι τους…
Sleeper (1973): Η επιστημονική φαντασία μέσα από τα μάτια του Woody Allen, μόνο κωμωδία θα μπορούσε να γίνει. Ένας nerd μαγαζάτορας αποφασίσει να καταψυχθεί με τη μέθοδο της κρυογενικής και να επιστρέφει στην πραγματικότητα 200 χρόνια μετά, σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Bonus; Η φοβερά κωμική παρωδία πολλών ιστοριών επιστημονικής φαντασίας, έτσι όπως μόνο ο Woody Allen ξέρει.
Logan’s Run (1976): Βρισκόμαστε στον 23ο αιώνα. Ένα ζευγάρι ζει σε ένα ειδυλλιακό κόσμο αφιερωμένο στην απόλαυση, όταν μαθαίνουν πως η ζωή τους πρέπει να σταματήσει στα 30 τους χρόνια προκειμένου ο κόσμος αυτός να μπορεί να διατηρηθεί. Τότε το ζευγάρι αποφασίζει να δραπετεύσει.
Tron (1982): Ο εφιάλτης του προγραμματιστή. Στην ταινία του Steven Lisberger με πρωταγωνιστή τον Jeff Bridges ο προγραμματιστής πέφτει θύμα απαγωγής και οδηγείται στον εσωτερικό κόσμο ενός υπολογιστή, όπου θα πρέπει να εξασφαλίσει την επιβίωσή του παλεύοντας ως άλλος μονομάχος σε παιχνίδια…
Blade Runner (1982): Το βλέμμα του Ridley Scott που την δεκαετία του ’80 ξεσήκωσε θύελλα συζητήσεων για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο ήρωας (Harisson Ford) είναι επιφορτισμένος με το έργο του εντοπισμού αντιγράφων δηλαδή, τεχνητών ανθρώπων.
Brazil (1985): O σκηνοθέτης Terry Gilliam, των Monty Pythons και του 12 monkeys, ασχολείται με ένα δημόσιο υπάλληλο που βασανίζεται σε ένα κόσμο αναξιόπιστων μηχανών και γραφειοκρατίας.
Back to the Future (1985): Το επιστροφή στο μέλλον, ίσως ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ο Christopher Lloyd και ο Michael J. Fox εξερευνούν τις δυνατότητες και τα παράδοξα που συμβαίνουν από το ταξίδι στο χρόνο.
Total Recall (1990): Παιχνίδια μυαλού. Ο Άρνολντ Σβατσενέγκερ είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει πως κάνει εικονικές διακοπές στον Άρη ως μυστικός πράκτορας. Ανακαλύπτει όμως πως το όνειρο, είναι πραγματικότητα…
Jurassic Park (1993): Η τεράστια επιτυχία του Steven Spielbrg διαδραματίζεται σε ένα νησί, στο οποίο έχουν δημιουργηθεί εκ νέου είδη δεινοσαύρων από DNA που αποσπάστηκε από προϊοστορικά έντομα που είχαν διατηρηθεί σε κεχριμπάρι… Η ανάσα του Τυρρανόσαυρου Ρεξ…
Minority Report (2002): Το φιλμ που αποτύπωσε όσο κανένα άλλο τον «Μεγάλο Αδελφό». Στην Ουάσινγκτον του 2054, ο Tom Cruise είναι αξιωματικός του τμήματος της αστυνομίας που συλλαμβάνει τους εγκληματίες πριν ακόμα διαπράξουν το έγκλημα.
The Matrix Reloaded (2003): Το sequel του The Matrix (1999). Η τριλογία με πρωταγωνιστή τον hacker Nio (Keanu Reeves) που πολεμά τον ψηφιακό του αντίπαλο στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στον ψηφιακό κόσμο, τον ανθρώπων ενάντια στις έξυπνες μηχανές.
Eternal Sunshine Of The Spotless Mind (2004): Ο Michel Gondry σκηνοθετεί ένα ρομαντικό δράμα επιστημονικής φαντασίας, που αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού, που διαγράφει ο ένας τον άλλον από τη μνήμη τους.
A Scanner Darkly (2006): Το εξαιρετικό animation story του Richard Linklater εξιστορεί την περιπέτεια ενός μυστικού αστυνομικού που βυθίζεται στις παρενέργειες ενός ψυχοδραστικού φαρμάκου, το οποίο κάνει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου να λειτουργούν ανεξάρτητα. Εξαιρετική ταινία.
Children of Men (2006): Με πρωταγωνιστή τον Clive Owen, ο σκηνοθέτης Alfonso Cuaron αφηγείται το πώς φαντάζεται τη Μεγάλη Βρετανία το 2027: ως ένα στρατιωτικό κράτος στο οποίο η υπογονιμότητα οδήγησε στην κατάρρευση της κοινωνίας.
Sunshine (2007): Το ταξίδι μίας ομάδας αστροναυτών που, το 2057 πάνε να «επανεκκινήσουν» τον ήλιο
Moon (2009): Ένας αστροναύτης είναι καθηλωμένος για 3 χρόνια σε ένα ορυχείο στη σελήνη. Η πραγματικότητα στο μυαλό του παίρνει τη δική της μορφή…
Wall-E (2008): Το συμπαθητικό ρομποτάκι της ταινίας, ζει σε ένα εγκαταλελειμμένο πλανήτη και μαζεύει απορρίμματα. Κάποια στιγμή όμως, ανακαλύπτει τα τελευταία υπολείμματα πανίδας, σε ένα κόσμο που οι πηγές ενέργειας και οι άνθρωποι φτάνουν στο τέλος τους.
District 9 (2009): Εξωγήινοι έχουν εξοριστεί στη γη και αναγκάζονται να κινούνται στο περιθώριο της κοινωνίας, ώσπου εξαναγκάζονται να Sharlto Copley serves an eviction notice on one of the extraterrestrials forced to live in a South African slum township after being stranded on Earth
Inception (2010): Στο θρίλερ του Christopher Nolan η τεχνολογία χρησιμοποιείται για να αναλύσει και να επηρεάσει τα ανθρώπινα όνειρα και οι ήρωες παίζουν με τα διάφορα επίπεδα συνειδητότητας.

 πηγή digitallife

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More