Τι έγινε στη Γερμανική Βουλή;

Τα άκουσε η Μέρκελ αλλά και ο Παπούλιας.
Σε σύνολο 591 παρόντων υπέρ της νέας δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα ψήφισαν 496 βουλευτές. 90 καταψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ 5 ήταν τα λευκά. Πλήγμα για την Μέρκελ οι 20 βουλευτές της συμπολίτευσης που αρνήθηκαν να το ψηφίσουν
Οι "αντάρτες" ήταν τελικά περισσότεροι και δεν επετεύχθη η συμβολικής σημασίας "πλειοψηφία της καγκελαρίου". Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ψήφισαν υπέρ της δανειακής βοήθειας 304 βουλευτές, 7 λιγότεροι από τη λεγόμενη κυβερνητική πλειοψηφία των 311 βουλευτών. 

Μέρκελ.
«Ακούω τις φωνές που προτείνουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» ανέφερε η Μέρκελ, που διακόπηκε σε αυτό το σημείο από διαμαρτυρίες βουλευτών. «Πιστεύω όμως ότι οι ευκαιρίες αυτού του προγράμματος υπερτερούν των κινδύνων» συνέχισε, λέγοντας πως ο κίνδυνος μη επίτευξης των στόχων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θα υπόκειται σε αυξημένη επιτήρηση.
Η διαδικασία του ελληνικού κουρέματος, υποστήριξε η καγκελάριος, δεν μειώνει μόνο το βάρος του ελληνικού χρέους αλλά και τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης.
 
Ειρωνικός ο Μπούντερλε
Επίθεση όμως κατά του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και όλων των Ελλήνων εξαπέλυσε
ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπούντερλε.
Κατά την ομιλία του ο κ.Μπούντερλε είπε ότι δεν θα δοθούν άλλα χρήματα στην Ελλάδα χωρίς να σημειωθεί άλλη πρόοδος.
Εύχομαι στους Έλληνες να διδαχθούν το μέτρο . Μέτρο στη συσσώρευση χρέους, στις διαδηλώσεις... μέτρο στους τόνους έναντι των ευρωπαίων εταίρων. Οι υβριστικές παρομοιώσεις στις εφημερίδες είναι ήδη αρκετά εκνευριστικές. Όταν όμως ο αρχηγός του κράτος παίρνει λάθος τόνο, τότε συνοφρυωνόμαστε. Η ιστορία του βίου του Έλληνα Προέδρου είναι γνωστή. Αυτό μπορεί να εξηγήσει ορισμένα πράγματα όμως, όχι όλα. Θα ήταν καλό να γνωρίζει και την ιστορία των προσώπων στα οποία επιτέθηκε δημοσίως” κατέληξε ο Μπουντερλε.

Πέερ Στάινμπρουκ: Η στρατηγική της Μέρκελ απέτυχε σε όλες τις γραμμές

Στην τοποθέτησή του ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ (SPD) χαρακτήρισε «αποτυχημένη σε όλες τις γραμμές» τη στρατηγική της καγκελαρίου Μέρκελ στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος. «Η στρατηγική του „κερδίζουμε χρόνο“ με την επιβολή μέτρων λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνηση απέτυχε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊνμπρουκ, επικρίνοντας το γεγονός ότι από την βοήθεια λείπει οποιοδήποτε στοιχείο ανάπτυξης.
 

Η πρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων (Die Grüne) Ρενάτε Κούναστ επέρριψε στην κυβέρνηση Μέρκελ ολιγωρία στη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. «Το δεύτερο πακέτο βοήθειας είναι αναγκαίο και σκόπιμο, αλλά έρχεται πολύ πολύ αργά», είπε χαρακτηριστικά η πράσινη πολιτικός.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο Γκρέγκορ Γκίζι. Ο πρόεδρος της ΚΟ του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) υπογράμμισε ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης δεν προσφέρει τίποτε στην Ελλάδα. Μόνον οι τράπεζες και τα hedge funds κερδίζουν τόνισε ο κ. Γκίζι, συγκρίνοντας την επιβολή όρων στην Ελλάδα με τις απαιτήσεις για την καταβολή επανορθώσεων των συμμάχων προς τη Γερμανία μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Στην υπόθεση της Ελλάδας χρησιμοποιούν τις μεθόδους των Βερσαλλιών, ενώ το ζητούμενο είναι σχέδιο Μάρσαλ», είπε ο ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Facebook Favorites More